Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Focaccia olasz módra - így süthetsz tökéletes lepénykenyeret!

Az olaszok sokféle stílusban készülő laposkenyere általában sós, de vannak édes változatai is. A fehér kenyérrel ellentétben nincs ropogós héja.

Eredetileg reggelire fogyasztották, manapság előételként, szendvicsalapként, saláták kísérőjeként és partifalatként is kedvelt.

Hozzávalók

A focaccia [ejtsd: fokáccsá] nem igényel sok hozzávalót. Elkészítésének sikerét a kidolgozás mellett nagymértékben befolyásolja az alapanyagok minősége.

Liszt

Magas sikértartalmú lisztet válassz, hogy szép lyukacsos legyen a tészta és ne repedjen meg a teteje. Használj kenyérlisztet (BL-80) vagy normál búzalisztet (BL-55) keverj félfogóssal (BFF-80, régen dupla nullásnak hívták).

Élesztő

Megfelel a szárított is. A frisset futtasd fel a recepted előírása szerint.

Ügyelj rá, hogy ne találkozzon közvetlenül az élesztővel, mert akkor lelassítja a működését. Ezért érdemes a sót eloszlatni a lisztben.

Olívaolaj

Mind a tészta összeállításához, mind a megkenéséhez a hidegen préselt extra szűz olívaolaj a legjobb.  

Ízesítők

Az alaptésztát tetszőlegesen feldobhatod pl. mediterrán zöldfűszerekkel (frissen aprított rozmaringgal, kakukkfűvel, zsályával), szárított paradicsommal, olajbogyóval, (mogyoró)hagymával vagy fokhagymával, az édes változatokat pedig friss gyümölccsel, aszalványokkal, magvakkal.

Elkészítési fortélyok

A focaccia ugyanabból az alaptésztából készíthető, mint a pizza. Eltérés csupán a tészta kivitelezésében és vastagságában mutatkozik.

Olasz receptek >>> 

A tésztát csak 10-12 percig dagaszd, ezalatt szép sima és fényes lesz. Robotgéppel alacsony fokozaton dolgozz!

Szobahőmérsékleten, konyharuhával letakarva hagyd kelni. Ne siettesd, várd ki, hogy a duplájára dagadjon.

A megkelt tésztát lisztezett felületen formázd téglává, és forgasd meg jól egy extra szűz olívaolajjal bőven kikent tepsiben. (A feleslegesnek tűnő olajat sütés közben felszívja.) Végül húzd szét és ujjbeggyel nyomkodd le, hogy jól elterüljön.

Úgy válassz tepsit, hogy a focaccia se túl vékony, se túl vastag ne legyen. (Egy 20 x 30 cm-es tepsi esetén kb. 60 dkg nyers tészta kell.) A tésztát pizzatepsiben is megsütheted.

Az alaptésztából tenyérnyi kenyérlángosokat is formázhatsz.

Ne pakolj túl sok feltétet a focacciára, mert a tészta a lényeg!

A sütőt a lehető legmelegebb fokozatra melegítsd elő. Kemence forróságúban a focaccia negyedóra alatt foltosan barnásra sül.

Mire jó a focaccia?

Könnyű ebédnek, mediterrán vacsorának és ízletes vendégvárónak egyaránt tökéletes.

Darabokra törve vagy szeletelve kiváló kísérő mártogatós ételekhez, valamint salátákhoz.

Sonkával vagy pár szelet szalámival és néhány salátalevéllel szendvicset varázsolgatsz belőle.

Sör- és borkorcsolyának is kínálhatod.

Magyaros verzióban tehetsz a tetejére szalonnát vagy kolbászt, tejfölt, sajtot, hagymát, akár a kenyérlángosnál.

EGYSZERŰ PARADICSOMOS LEPÉNY AVAGY FOCACCIA >>> 
FOCACCIA, OLASZ KENYÉRLEPÉNY >>> 
KAKUKKFÜVES-OLÍVÁS FOCACCIA (OLASZ KENYÉRLEPÉNY) >>> 
ROZMARINGOS-BAZSALIKOMOS FOCACCIA >>> 
CSAVART FOCACCIA >>> 
  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm
Promóció

Magazin