Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

7 ok, amiért fermentált uborkát is érdemes eltenned télire – mutatjuk a receptet is!

default user icon
MME
A fermentálás egy ősrégi tartósítási technika, ami napjainkban ismét egyre népszerűbbé válik. Nagy szerencsénkre, ugyanis számos előnye van annak, ha rendszeresen fogyasztunk ezzel az eljárással készített ételeket.

Fermentáláskor, az erjedési folyamat során, a mikroorganizmusok (például baktériumok, élesztőgombák vagy gombák) szerves vegyületeket (például cukrokat és keményítőt) alakítanak át alkohollá vagy savvá. Ezek természetes tartósítószerként működnek, valamint javítják a fermentált élelmiszerek állagát, és innen ered a jellegzetes sós-savanykás ízvilág is.

Azon felül, hogy finomak, rengeteg jótékony hatással lehetnek a szervezetünkre, el is áruljuk a 7 legfontosabbat.

Jótékony baktériumok forrásai

A fermentáláskor létrejövő baktériumok probiotikus hatásúak lehetnek, azaz javíthatják, sőt, helyre is állíthatják az egyensúlyt a bélrendszerben. Ezáltal támogatják az emésztést, csökkentik az emésztési gondokat.

Könnyebben emészthetőek

Az erjedési folyamat ideje alatt a cukrok és a keményítők lebomlanak, ennek köszönhetően könnyebb megemészteni a fermentált élelmiszereket. Így fordulhat elő például, hogy ha valaki laktózérzékeny, és a szervezete nem bírja a tejet, egy joghurt vagy kefir elfogyasztása mégsem jelent problémát.

Segítik egyes vitaminok felszívódását

Az erjesztett élelmiszerek több és könnyebben hozzáférhető vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. Ráadásul segítenek egyes gátló tápanyagok (például a fitinsav a hüvelyesekben, ami a vas és a cink felszívódását nehezíti meg) semlegesítésében is, ezáltal más ételekből is több tápanyag jut a szervezetünkbe. A baktériumok továbbá elősegítik a bélben a B- és K-vitamin termelődését.

Javíthatják a hangulatot

A bélrendszer és a hangulatunk, viselkedésünk közötti összefüggés egyre gyakrabban kerül a kutatások középpontjába, és úgy tűnik, nem ok nélkül. Az erjesztett élelmiszerek fontos szerepet játszhatnak a kiegyensúlyozott mindennapokban. Ugyanis a bennük található probiotikus baktériumtörzsek, mint például a Lactobacillis helveticus és a Bifidobacteria longum, enyhíthetik a szorongás és a depresszió tüneteit. Egy másik baktérium, a Lactobacillis casei Shirota pedig befolyásolhatja a kortizol termelését, ezáltal csökkentheti a stressz-szintet.

Támogathatják a szív egészségét

A fermentált élelmiszerek fogyasztását a szívbetegségek előfordulásának alacsonyabb kockázatával is összefüggésbe hozták. Ennek oka, hogy az erjesztett ételek csökkenthetik a vérnyomást, és segíthetnek a koleszterinszint egyensúlyban tartásában.

Erősítik az immunrendszert

A probiotikus baktériumok, valamint a nagy mennyiségben elérhető vitaminok és ásványi anyagok a fermentált ételekben összességében támogatják az immunrendszert, erősítik azt. Így a megfázásos időszakban kiemelten fontos lehet a fogyasztásuk.

Segítenek a súlyvesztésben

Bár e téren még nem született egyértelmű bizonyíték, a kutatási eredmények egyre inkább arra engednek következtetni, hogy bizonyos baktériumok hasznosak lehetnek a fogyás szempontjából.

Ezért aztán a nyári sláger, a kovászos uborka mellett érdemes a fermentált uborka eltevésével is próbálkozni, íme, a tuti recept hozzá.

Fermentált uborka

Hozzávalók egy 7 dl-es befőttesüveghez:

  • 50 dkg kovászolni való uborka
  • 1/2 csokor kapor
  • 2-3 gerezd fokhagyma

 Elkészítése:

  1. Az uborkákat megmossuk, a két végét mindegyiknek levágjuk, és hosszában kissé bevágjuk.
  2. A fertőtlenített befőttesüvegbe körbe elrendezzük az uborkákat, középre tesszük a kaprot és a meghámozott fokhagymagerezdeket, majd középre is nyomunk egy uborkát.
  3. Egy liter vizet felforralunk egy evőkanál sóval, és ha visszahűlt, ráöntjük az uborkára, úgy, hogy a tetején kb. 1 centit szabadon hagyjuk.
  4. Lezárjuk a befőttesüveget, és egy tálcán (hogy felfogja a lét, amit majd esetleg kinyom az uborka) a konyha meleg, de nem tűző napos részére tesszük.
  5. 3-4 nap után megnézzük, ha az uborka és a lé sárgás színű, megkóstolhatjuk. Ezután hűtőben tároljuk.

(Borítókép: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss