Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tüzet okozhat ez a népszerű nassolnivaló: a te konyhádban is lehet belőle

A pisztácia, sokak kedvenc csemegéje egy veszélyes alapanyag, amely akár tüzet is okozhat, ha nem megfelelően tárolják!

Az olajos magvak, kiváltképp a pisztácia ízletes nassolnivaló, ami tízóraira vagy uzsonnára is remekül beilleszthető csemege. A rendszeres, és mértékletes pisztáciafogyasztás segíthet megelőzni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását, a benne található B6-vitamin, a kálium, a foszfor és a magnézium pedig hozzájárul az idegrendszer normális működéséhez, a csontok és az izomzat egészségéhez.

Egészséges, de veszélyes a pisztácia

Aki próbált már kibontani egy szem, szorosan összezárt pisztáciát, biztos hogy tudja, milyen körömfájdalmakkal tud járni a héj feszegetése, amit foggal sem túl szerencsés vagy kellemes elroppantani. A pisztácia azonban nem ezen sérülések miatt veszélyes mag!

Ha hiszed, ha nem, a pisztácia képes az öngyulladásra!

A pisztácia közel fele zsír, és ez az, amire a szervezetnek is szüksége van, ám a zsír egyik tulajdonsága, hogy remekül ég, és ez teszi veszélyessé a pisztáciát. A közlekedési és szállítási hatóságok pont ezért azt ajánlják, hogy extrém száraz körülmények között szállítsák a pisztáciát, ugyanis a nedvesség, így a levegőben lévő páratartalom is képes aktivizálni a magban lévő zsírbontó enzimeket.

A zsír bomlása során a pisztáciának megnövekszik a nedvességtartalma, emellett szén-dioxid és kis mennyiségben hő is keletkezik. Ezek együttesen is fokozzák a gyulékonyságot, nem beszélve arról, hogy a pisztáciát jutazsákokban, egymásra pakolva szállítják, a kötegnyomás pedig már önmagában is önmelegedéshez vezethet.

Mivel a csomagolóanyag is rendkívül gyúlékony, plusz átitatódhat a magból kifolyó olajjal, így a helytelen szállítási körülmény súlyos tűzhöz vezethet – olvasható a Huffington Post cikkében.

Mi a helyzet az otthon tárolt pisztáciával? Az is veszélyes?

A pisztácia, illetve bármely olajos mag számára az ideális tárolási és így szállítási körülmény az alacsony hőmérséklet és a száraz levegő. Az öngyulladást segíti ha kis helyen, mondjuk egy dobozban nagy mennyiségű olajos magot zsúfolsz össze, és ezt nedves, meleg helyen tárolod.

Azonban ahhoz, hogy az öngyulladás bekövetkezzen, olyan hatalmas mennyiséget kellene tartani a pisztáciából, ráadásul nyomás alatt, ami egy kamrában nem reális, így az olajos magok okozta otthoni tűztől nem kell tartani.

De nem árt észben tartani, hogy a pisztácia, és a többi mag öngyulladásra is képes.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss