Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Pisztácia, mosolygó dió

default user icon
SB
Szőlőszerű fürtökben terem a pisztácia, melyet elsősorban rágcsálnivalóként fogyasztunk, pedig megbolondíthatunk vele finom húsos fogásokat és édességeket is. A pisztáciafagyi pedig nem csak Terence Hill kedvence…
Hol terem?

Szíriától Afganisztánig őshonos, de ma már Ausztráliától Kaliforniáig rengeteg helyen termesztik. Sába királynője annyira kedvelte állítólag a pisztáciát, hogy a köznépnek minden szemet be kellett szolgáltatnia. A legtöbb pisztácia Kínában fogy, majd az USA következik, szorosan követi őket Oroszország és India. Kedveli a meleget, de kibírja a mínusz 10 fokos hideget is.

Hólyagos mandula, hólyagos mogyoró néven is ismert, Iránban mosolygó diónak hívják. Olajos magva zöldes színű, héja bézs. A magok halk pukkanással még a fán szétnyílnak. A fáról már kinyílva szedik le a pisztácia termését. A legaromásabbak a legjobban kinyílt magok.

Tele van vassal és káliummal

Napi egy-két maroknyi pisztácia elfogyasztása (természetesen mozgás és egészséges táplálkozás mellett) bizonyíthatóan csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek előfordulását, mivel jó hatással van az antioxidánsok szintjére és a koleszterinszintre is.

Nem csak sózva

Leggyakrabban nyersen, illetve pirítva vagy sózva fogyasztjuk. A sózatlan pisztáciából kiváló fagylalt készíthető, de használják baklavákba is, és az olasz mortadellákban is megtalálható. Az olaszok kétszersült süteménye, a biscotti manapság gyakran készül a hagyományos mandula helyett pisztáciával vagy fenyőmaggal.

Pisztáciaolaj

Speciális üzletekben kaphatunk zöldes színű pisztáciaolajat, mely különleges zöldes színű, édeskés olajfajta. Elsősorban tejszínes ételekhez, levesekhez, süteményekhez, gyümölcssalátákhoz használhatjuk.

Ismeritek a masztikát?

Masztikának, masztixgyantának hívják a pisztáciafából kizárólag egy kis görög szigeten, Hioszon termő pisztáciafa gyantáját. Hiosznak is csak hét településén tudják termeszteni. Édességekhez használják, illetve gyomorbántalmak enyhítésére, de a gyógyszeriparnak is fontos alapanyaga, használják rágógumiba is.

Bűnvadászok rajongóknak

Az összes csonthéjasról itt olvashattok >>>

Minden, amiben pisztácia van >>>


Pisztáciával sült narancsos csibe

Hozzávalók:
4 csirkemell vagy pulykahús
10 dkg pisztácia (őrölve)
4 szelet sajt
1 tojás 1 evőkanál tejjel felkeverve
liszt a hús megforgatásához
vaj
1 pohár likőr
2 narancs leve
2 kimagozott narancsgerezd

Elkészítés: Kiklopfojuk a csibét, a szeleteket megszórjuk pisztáciával, sózzuk, borsozzuk. Ráteszünk egy-egy szelet sajtot, majd feltekerjük és megtűzzük fogpiszkálóval. Megforgatjuk a tojásban és a lisztben. Lapos serpenyőben vajon aranyszínűre sütjük (15-20 perc). Ráöntjük a likőrt, ráteszünk egy fedőt, és rövid ideig hagyjuk, hogy átjárja az alkohol aromája. Ha nincs kéznél likőr, egy pici testes borral locsoljuk meg, és ugyancsak hagyjuk benne párolodni pár percig. Ezután kivesszük a húst, a megmaradt lébe (nem lehet túl sok) beleöntjük a narancslevet, majd forraljuk, amíg besűrűsödik. Fűszerezzük (esetleg szegfűszeg, fahéj, cukor, ki hogy szereti), és hozzáadunk egy darabka vajat, hogy krémes legyen. Átszűrjük, és ebbe beletesszük a narancsot. Együtt kínáljuk.

Pisztáciás töltött dagadó

Hozzávalók:
A pisztáciás töltelékhez:
4 szikkadt zsemlye
1 mokkáskanál koriandermag
5 dkg vaj
5 dkg sós pisztácia
2 közepes fej vöröshagyma
10 dkg csirkemáj
10 dkg főtt-füstölt tarja
1 evőkanál olaj
1 csokor petrezselyem
1 dl tej
1,5 dl tejszín
1 kávéskanál kurkuma
2 tojás + 2 tojássárgája
A többihez:
1 sertésdagadó (kb. 1,2 kg)

bors
3 kisebb fej vöröshagyma
8 gerezd fokhagyma
20 dkg sárgarépa
2 evőkanál olaj
1 dl száraz fehérbor
1 ágacska rozmaring (néhány saláta és/vagy zöldfűszerlevél a díszítéshez)

Elkészítés: A töltelékhez a zsemlyéket 2x2 cm-es kockákra vágjuk, a koriandert durvára törjük. Nagyobb lábasban felolvasztjuk a vajat, a zsemlyekockákat és a koriandert beleforgatjuk, tepsibe terítjük, kb. 200 fokos sütőben aranybarnára pirítrjuk (10 perc), mély tálba szórjuk. A kibontott pisztáciát forró vízbe dobjuk, fedő alatt kicsit áztatjuk (pár perc), szűrőkanállal kiszedjük, héját így könnyen leszedhetjük, konyharuhára téve szikkadni hagyjuk. A vöröshagymát, csirkemájat és a tarját apró kockákra vágjuk. Forró olajban kb. 1 percig sütjük a tarját, rádobjuk a hagymát, még 1 perc múlva a májat, majd még 2 percig pirítjuk. :) A petrezselymet felaprítjuk. A tejet a tejszínnel, a kurkumával, 1/2 kávéskanál sóval felforraljuk, a zsemlyekockákra öntjük, hagyjuk kihűlni. Utána hozzátesszük a petrezselymet, a májas keveréket, az egész pisztáciát, tojásokat, tojássárgákat, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Lazán összedolgozzuk.

A sütőt 180 fokra kapcsoljuk. A felszúrt dagadót (ahogy máshol is olvashatjátok, tényleg jobb egy ügyesebb hentesre bízni) megmossuk, megszárítjuk, kissé besózzuk. Belsejébe nyomkodjuk a tölteléket, sűrű öltésekkel összevarrjuk. A tölteléket elegyengetjük (a keletkezett lyukakat is összevarrjuk :), a tömörebb töltetlen *nyelvet* és a *szárnyakat* felhajtjuk a megtöltött dundi húsra, hústűkkel rögzítjük. Sonkaszerűen összekötözzük. (Utána a hústűket ki is vehetjük.) A vöröshagymákat elnegyedeljük, a répát felkarikázzuk, a fokhagymát megpucoljuk. 2 evőkanál forró olajban hirtelen körbesütjük a húst, sütőedénybe tesszük, forró olajjal meglocsoljuk. Aláöntjük a bort, mellétesszük a zöldségeket és a rozmaringot. Lefedjük, de saját levével locsolgatjuk, néha célszerű megforgatni is. Kb. 1 óráig pároljuk-sütjük (tűpróba!). 10-15 perc pihentetés után szeleteljük. (A visszamaradt pecsenyeléből készíthető tetszés szerinti mártás.)


Pisztáciás marcipánpraliné

Hozzávalók:
30 dkg marcipánmassza
7 dkg őrölt pisztácia
4 evőkanál rum
40 dkg tortbevonó csokoládé
5 dkg tejcsokoládé

Elkészítés: A marcipánt az őrölt pisztáciával és a rummal jól összedolgozzuk. A masszából sütőpapírral bélelt tálcára nyomózsákból, vagy két bevizezett kiskanál segítségével 3 centi átmérőjű gömböket formálunk. Legalább egy napig száradni hagyjuk. Ezután a tortabevonót vízgőzön megolvasztjuk, és a gömböket villára szúrva egyenként belemártjuk. Jól lecsöpögtetjük, és azonnal minyonpapírba pottyantjuk. Ha megszilárdultak, a tetejüket felolvasztott tejcsokoládéval megspricceljük.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss