Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így lesz felejthetetlen a fejtettbab-leves! Hasznos tippek és receptek

Nyáron nyerő a fejtettbab-leves. Azt hitted, ugyanúgy kell főzni, mint a szárazbablevest? Hát nem!

A hagyományos bableves fő alapanyaga szárított formában egész évben rendelkezésre áll, de a hüvelyéből frissen kifejtett bab különösen ízletes, ráadásul gazdagabb vitaminokban, és további előnye, hogy nem kell beáztatni. Ha nem jársz piacra, vegyél gyorsfagyasztott zsenge fejtett babot, kerttulajdonosként pedig a saját termésed egy részét is zsenge, roppanós állapotban lefagyasztva tartalékold télire.

A nyári bableveshez tetszésed szerint használhatsz fehér vagy tarka szemeket, akár vegyesen is, továbbá kipróbálhatod a mostanában újra felfedezett lóbabot, amely régen nagyon kedvelt volt a paraszti konyhákban, pl. Szabolcsban.

Milyen a jó fejteni való bab?

Vásárláskor érdemes beletúrni a halomba és egy kicsit megtapogatni a hüvelyeket. Ha élénk színűek, rugalmasak, esetleg kis bolyhokat is érezni rajtuk, akkor jók. Zörgősen száraz hüvelyű babot inkább ne vegyél, vagy kalkuláld bele, hogy nehezebben puhul.

Mennyi bab kell?

Négy személy részére kb. fél kiló tisztított babot számíts, ehhez 60-70 dekát vásárolj. Ugyanúgy kell megtisztítani, mint a zöldborsót: egyszerűen ki kell bontani a szemeket a felpattintott hüvelyekből.

Kell-e a levesbe hús?

Egy téli szárazbableves nemritkán olyan sűrű, hogy egytálételnek is beillik. Ezzel szemben a hígabb nyári változatok inkább zöldséglevesre hasonlítanak. Füstölt húst, kolbászt vagy sonkát inkább csak az íz miatt tegyél a fazékba.

Milyen fűszerek illenek hozzá?

Mivel a nyári bablevesben kevésbé domináns vagy esetleg teljesen hiányzik a füstölt íz, használj bátran markáns zöldfűszereket, pl. friss zellerzöldet, majoránnát, borsikafüvet (csombort), tárkonyt. Adhatsz hozzájuk egy kevés (bor)ecetet is.

A nyárias jelleget egy szem belefőzött paradicsommal vagy egy kevés házi paradicsomlé hozzáadásával erősítheted.

Rántás vagy habarás?

A szárazbableves hagyományosan hagymás-pirospaprikás rántással készül, a fejtettbab-levest azonban mindig habarjuk, ezáltal könnyebben emészthető. Mivel a babban rendesen van kalória, zsíros tejföl helyett inkább sovány joghurttal sűrítsd be a nyári bablevesedet.

Ehető-e hidegen a fejtettbab-leves?

A húsmentes és szinte zsírtalan, pikánsan savanykás nyári bableves jól behűtve hidegen is élvezhető.

Bableves receptek >>> 
Babos receptek >>> 
13 IMÁDNIVALÓ BABLEVES, AMI EGÉSZ NAPRA ELTELÍT >>> 
ÍGY FŐZZ OLYAN BABLEVEST, MINT NAGYI - 8 TIPP, HOGY TÖKÉLETES LEGYEN! >>> 
9 CSILIS BAB RECEPT, AMIT EGY MEXIKÓI IS BOLDOGAN FALNA! >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss