Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Fejtett bableves csipetkével

4/5

Hozzávalók

  • 5 dkg (liba) zsír
  • 40 dkg leveszöldség (sárgarépa, fehérrépa, darab zeller és karalábé) - aprítva
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 ek liszt
  • őrölt pirospaprika
  • 50 dkg kifejtett bab
  • őrölt kömény
  • tárkony - ízlés szerint
  • 2-3 babérlevél
  • őrölt fekete bors
  • 40 dkg főtt-füstölt hús
  • füstölt szárazkolbász
  • 1 db paradicsom
  • 1 db zöldpaprika
  • zeller és petrezselyem zöld (csokorba kötözve)
  • 3 dl tejföl
  • ecet
  • A csipetkéhez:
  • 1 db tojás
  • liszt (amennyit felvesz)
  • csipet só

Elkészítés

    1. A felhevített zsiradékban az aprított zöldségeket a fimomra aprított vöröshagymával magas hőfokon, kevergetve, pár percig dinszteljük, majd belepirítjuk az aprított fokhagymát és a lisztet. Meghintjük pirospaprikával, felengedjük vízzel.
    2. Amikor felforr, beleöntjük a babot, ízesítjük a fűszerekkel, hozzáadjuk a kockára vágott füstölt húst és a felkarikázott kolbászt, a félbe vágott paradicsomot és a paprikát és puhulásig főzzük. (A vége felé 1-2 szem kis kockára vágott közepes krumplit is főzhetünk bele.)
    3. Ameddig puhul a bab, 1 tojásból és lisztből, sóból kemény tésztát gyúrunk egy kis tálban, pár perc pihentetés után enyhén lisztezett tálcára csipegetjük.
    4. Amikor megpuhult a bab, a tejfölt kevés forró levessel kikeverve hozzáadjuk a leveshez, újraforrásnál a csipetkét is belekeverjük. Amennyiben szükséges, további vizet adunk hozzá, utána fűszerezzük, ecettel ízesítjük, pár perc alatt együtt készre főzzük.
    5. Tálaláskor a zöldségcsokrot, a paprikát és a paradicsomot eltávolítjuk a levesből, további tejföllel és kenyérrel kínáljuk.

    13 IMÁDNIVALÓ BABLEVES, AMI EGÉSZ NAPRA ELTELÍT >>> 

    15 LAKTATÓ, FORRÓ LEVES VACSORÁRA >>> 

Megjegyzés

Jó, ha tálalás előtt pihentetjük a levest 1-2 órát, hogy az ízek egy kicsit összeérjenek.

gaby53
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin