Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Az ezerarcú csodaszer – valóban mindenre jó a teafaolaj?

default user icon
MME
A teafaolaj a pandémia alatt lett népszerű és ismert: fertőtlenítő hatása miatt sokan vetették be a vírus(ok) elleni védekezés során. Mára az egyik leggyakrabban használt olaj, nem véletlenül. Mutatjuk, hogy miért jó, ha mindig van kéznél egy kis üveggel.

Bár több mint 200 -féle teafa létezik, csak a Melaleuca alternifolia olaja rendelkezik gyógyító tulajdonságokkal. Fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, sebgyógyító, parazitaölő tulajdonságai miatt a legtöbb háztartásban nélkülözhetetlen szer.

Az ausztrál bennszülöttek titka

Nevével ellentétben nem fa, hanem örökzöld cserje, melynek leveleit az Ausztráliában élő őslakosok feltehetően már évezredek óta felhasználták gyógyító forrázatok és pakolások készítésére. Ezt a kivételes gyógynövényt James Cook tette ismertté Európában a 18. század második felében. A Brit Királyi Haditengerészet kapitánya és legénysége megfigyelte, hogy az ausztrál bennszülöttek a teafa levelekből főzetet készítenek, innen ered a "teafa" (Tea tree) elnevezés is. A teafa illóolaját először 1925-ben desztillálták, a híressé vált cserjét azóta kimondottan a leveleiből kinyerhető értékes olaja miatt termesztik.

Nem mindegyik teafaolaj gyógyít

A teafaolaj hatékonyságát nemcsak az évezredes hagyományok és tapasztalatok bizonyítják, de számos klinikai vizsgálat és kutatás eredménye is alátámasztja. A Melaleuca alternifolia leveleiből vízgőz lepárlással kinyert illóolaj fertőtlenítő, csíraölő tulajdonsága a terpinén-4-ol komponensre vezethető vissza. Azonban nem mindegy, hogy milyen teafaolajat vásárolsz: a legtöbb termék alapvetően csak illóolaj és nem felel meg gyógyhatás tekintetében a kritériumoknak. Terápiás szempontból azok a teafa illóolajok az értékesek, melyek terpinén-4-ol tartalma magas és eléri a 35%-ot, a cineol hányada viszont alacsony és nem éri el az 5%-ot, mivel e vegyület irritálhatja a nyálkahártyát.

Mire használható a teafaolaj?

  • Hajápolás

A korpás hajjal csodát tesz! Tegyél pár csepp illóolajat a samponba, és mosd meg a szokásos módon a hajad.

  • Bőrápolás

Jól használható bőrfertőzések, vágott és horzsolt sebek, pattanásos és aknás bőr, valamint körömgomba kezelésére. Bőrproblémák esetén érdemes naponta 10-15 cseppet fél pohár (kb. 1/2 db) langyos vízben elkeverni, az oldatot steril vattapamaccsal, vagy gézzel az érintett bőrfelületre felvinni. Mivel a teafaolaj a vérző sebet sem csípi, emiatt a sebkezelésben, az elsősegélyben nélkülözhetetlen. A teafaolajat csak hígítva használd, ne vidd fel töményen a bőrfelületre.

  • Szájápolás

Száj- és fogínygyulladás esetén javasolt 5-10 cseppet 1 pohár (kb. 1 dl) langyos vízzel elkeverni, naponta többször gargalizálni, illetve öblögetni. Az elkészített oldatot nem szabad lenyelni!

Mikor és hogyan ne használd a teafaolajat?

12 éves kor alatt nem javasolt az alkalmazása, valamint akkor sem, ha érzékeny vagy allergiás vagy a teafaolajra vagy a colophonra. A teafaolajat nem szabad bevenni (lenyelni) és inhalációra sem alkalmazható, valamint a szem közvetlen környékén és a fülben is kerüld a használatát. Csak hígítva alkalmazandó!

Forrás: www.tebamol.hu

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

 



 


Ezek is érdekelhetnek

Friss