Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ételfotózásról receptküldő olvasóknak

default user icon
SB
Nem célunk rekesz, blende, fehéregyensúly, fénysátor fogalmait részletesen elemezni, az interneten kiváló cikkek és anyagok találhatók, és van számos szakkönyv is azoknak, akik komolyabban szeretnének az ételfotózással foglalkozni.
Milyen géped van?

A legtöbb olvasónk kompakt digitális géppel rendelkezik, melyben beépített vaku van. Ezeken a gépeken automatikus beállítások közül lehet választani, sok olyan kapható, amin már van ételfotó beállítás is.

A kompakt gépekkel nehéz igazán jó képeket csinálni, de kis odafigyeléssel sokat ki lehet hozni belőlük is. Az eddig csak „ránézekkattintok” technika híveinek azt javasoljuk, hogy szánjanak rá kis időt, és részletesen tanulmányozzák a használati útmutatót, szinte mindegyik gépen ki lehet kapcsolni a vakut, és ki lehet tapasztalni, hogy milyen képet készít, ha az optikai és a digitális zoomot használjuk. A digitális zoomolást nem javasoljuk ételfotók készítésére.

Aki a kompakt gépeknél lényegesen drágább tükörreflexes gépet használ, komoly optikával, rendszervakuval, akár stúdióvakuval kiegészítve már lényegesen jobb eredményeket érhet el.

A lényeg a fény

A foto görög szó, jelentése fény. Ennél többet nem is kell mondani, a legfontosabb a jó fény.
Az amatőr ételfotósok nagyon sokszor ott rontják el, hogy éjjel-nappal vakuval fényképeznek.
Az ételekről készülő fotókat a vaku fénye kifényesíti, eltorzítja, a legritkább esetben készíthető vakuval elfogadható ételfotó.

Szinte az összes kompakt gépet lehet vaku nélküli üzemmódra állítani. Tegyük, ezt és vigyük ki az ételt a szabadba, vagy tegyük az ablak mellé. A természetes fényben való fotózáshoz, úgy kell időzítenünk a főzést, sütést, hogy még napközben le tudjuk fotózni az eredményt, másnap már általában nem az igazi, bár sütemények, torták, kekszek másnaposan is szuper jól fotózhatók.

A fény lehetőleg oldalról érje az ételt. Tűző napon, éles fényben ne próbálkozzunk, tegyünk az ablak elé egy pauszpapírt vagy fényáteresztő anyagot. A különbség leírhatatlan lesz.

Komponáljunk!

Érdemes a képet megkomponálni, a mondandó és a forma legyen összhangban. Játszhatunk a hátterekkel, tehetünk az étel mellé szép evőeszközöket, ügyeskedhetünk az éles és életlen részek játékával is.

Próbálkozhatunk derítéssel. A derítés lényege, hogy a téma árnyékos felét is megvilágítjuk, annak érdekében, hogy egyenletesebben kapja a fényt. Ha jobb oldalról kapjuk a napot, a tányér bal oldalára tehetünk egy nagy fehér dobozt, egy tükröt, esetleg egy másik fényforrást, hogy a tányér árnyékos részét is megvilágítsa.

Utómunkálatok

Miután letöltöttük a fényképet a számítógépre, érdemes néhány percet az utómunkára szánni. Már számos olyan képszerkesztő szoftver elérhető (pl. PhotoFiltre, Microsoft PhotoEditor, a profibbaknak Photoshop), melyekkel alapvető változtatásokat pillanatok alatt megtehetünk. Ezekkel könnyen tudjuk állítani - akár automatikusan is - a képek kontrasztját, kivághatjuk, eltüntethetjük a nem tetsző elemeket, kiretusálhatjuk a véletlenül ottmaradt ételmorzsát, a háttérből a konyharuhát, esetleg egy lecsöppent mártásfoltot.

Sok sikert, és várjuk a szebbnél szebb fotós receptjeiteket! https://mindmegette.hu/receptbekuldes

 

Ezek is érdekelhetnek