Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Drezdai stollen

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 5 dkg friss élesztő
  • 20 dkg olvasztott vaj
  • 8-10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2,5 dl tej
  • 1 tojássárgája
  • fél citrom reszelt héja
  • 1 kupica barna rum
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • csipetnyi őrölt szegfűszeg
  • csipetnyi só
  • 10 dkg mandulaszirom felaprítva
  • 10 dkg mazsola
  • 10 dkg aszalt sárgabarack felaprítva
  • 5 dkg kandírozott citrom
  • 5 dkg kandírozott narancs
  • 5 dkg aszalt vörösáfonya
  • 20 dkg marcipán
  • A tetejére:
  • 5 dkg vaj
  • sok porcukor

Elkészítés

    Elkészítés: A langyos tejben az élesztőt felfuttatjuk, majd a mandula, a marcipán, a rum és az aszalványok kivételével a hozzávalókból sima tésztát dagasztunk. Meleg helyen lefedve 40 percig kelesztjük.

    Ezután a rummal elkevert aszalványok és mandula keverékét a tésztába gyúrjuk. Újabb 40 perces kelesztés jön.

    A második kelesztés után a tésztát kicsit kinyújtjuk, és a közepébe helyezzük a rúddá formált marcipánt. A tészta egyik felét a másikra hajtjuk úgy, hogy legyen egy kis magasított része nagyjából középen. A mellette lévő tésztarészeket kicsit lenyomjuk. Így kapjuk meg a jellegzetes formáját.

    Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. A legjobb, ha stollen méretű tepsit használunk. Lefedve hagyjuk kelni még 20 percet.

    Előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt készre sütjük. Amikor elkészült, még forrón mindenhol megkenjük olvasztott vajjal, és bőven, vastagon megszórjuk porcukorral. Hagyjuk kihűlni.

    Ezután alufóliába jól becsomagolva hűvös helyen hagyjuk, 2-3 hétig is eláll így. Jó étvágyat!

Megjegyzés

Nagyon finom és szépséges karácsonyi sütemény a hagyományos karácsonyi ízek kedvelőinek. Gasztroajándéknak is kiváló.

christine35
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin