Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Drezdai püspökkenyér (Stollen)

MME MME
4.4/5
90 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 10 dkg arany mazsola
  • 10 dkg fekete szemű mazsola
  • 3 evőkanál rum
  • 5 dkg élesztő
  • 1/8 liter tej
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg zsír
  • 50 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 1/2 teáskanál só
  • fahéj
  • vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 10 dkg mandula
  • Valamint:
  • 10 dkg vaj
  • 6 dkg cukor
  • 5 teáskanál porcukor

Elkészítés

Elkészítés: A mazsolákat áztassuk a rumba.

Az élesztőt egy kevés cukorral futtassuk fel langyos tejben. Meleg helyen 10-15 percig kelesszük. A maradék cukrot, a zsírt és a többi hozzávalót keverjük össze. A mazsolát adjuk hozzá, majd 1 órát pihentessük.

A tésztát gyúrjuk át, kenyér formára alakítjuk, a széleit alufóliával határoljuk, hogy ne csússzon szét. A tepsit sütőpapírral rakjuk ki, tegyük bele a tésztát, 30 percet hagyjuk állni, majd 180 fokos sütőben 65–70 percig süssük.

Ha megsült, a meleg püspökkenyeret olvasztott vajjal kenjük be, és szórjuk meg cukorral és a porcukorral.

Ezek is érdekelhetnek

Friss