Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Diópuding padlizsánvajjal

MME MME
60 perc
mester
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 3 dkg vaj
  • 4 dkg liszt
  • 1,5 dl tej
  • 5 dkg főtt, tört krumpli
  • 3 db tojás
  • 5 dkg darabolt dió
  • 3 dkg kockázott sajt
  • 2 dkg reszelt parmezán sajt
  • kevés morzsa (a sütőformához)
  • A padlizsánvajhoz:
  • 3 dkg vaj
  • 1/2 padlizsán
  • bors
  • snidling

Elkészítés

Elkészítés: Vastag besamelt készítünk: a vajat felolvasztjuk, majd a lisztet hozzákeverjük, kis idő elteltével, ahogy a lisztes vaj barnulni kezd, felöntjük tejjel. Felforraljuk, ügyelve arra, hogy ne égjen le. Amikor felforrt és besűrűsödött, folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a főtt, tört krumplit. Hozzákeverjük a tojássárgákat, az aprított diót (egy kevés diót hagyjunk a tálaláshoz is) és a kockázott sajtot. Tovább ízesítjük sóval, borssal, parmezánnal. A tojásfehérjét felverjük, majd óvatosan a diópudingunkba keverjük.

A sütőt előmelegítjük. A pudingformákat kivajazzuk és zsemlemorzsával megszórjuk. A kibélelt formákba 3/4-ig öntjük a pudingunkat. Egy mélyebb tepsibe, vizet engedünk, ebbe helyezzük a megtöltött formákat. 165°C-on 35-40 perc alatt elkészül.

A padlizsánvajhoz vajat melegítünk egy serpenyőben. A padlizsán héját nagyon vékonyan levágjuk és felcsíkozzuk. A padlizsán húsából 2 evőkanálnyi mennyiséget felkockázunk, és a vajhoz adjuk. Ízesítjük sóval, borssal, majd amikor 2-3 percet pirult, akkor adjuk hozzá a nagyon vékonyra szeletelt padlizsán héját, további 2-3 percet pirítjuk.

Amikor a pudingunk elkészült, kivesszük a formából, megszórjuk egy kevés parmezán sajttal, snidlinggel, darabolt dióval, és meglocsoljuk forró padlizsánvajjal.

Megjegyzés

Péter András receptje, fotó: Tóth András, styling: Filep Kata - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss