Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Parmezános padlizsán risotto biancóval

120 perc
rafinált
költséges
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 4 nagy, feszes és fényes héjú padlizsán
  • 4 evőkanál liszt
  • 2 tojás
  • 8 evőkanál zsemlemorzsa
  • 5 dkg reszelt parmezán sajt
  • A paradicsomszószhoz:
  • 5 nagy paradicsom apróra kockázva
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd zúzott fokhagyma
  • bors
  • bazsalikom
  • oregano
  • zellerlevél
  • A sajtrétegekhez:
  • 3 nagy golyó mozzarella (ha van rá lehetőség, bivalymozzarella a legjobb, de megteszi a tehéntejes is)
  • 15 dkg reszelt parmezán sajt
  • A rizottóhoz:
  • 30 dkg Arborio (vagy bármilyen más rizottó) rizs
  • 1 liter húsleves alaplé (kockából is lehet csinálni, ha sietünk)
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 3 dkg vaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1,5 dl száraz fehérbor
  • 7 dkg vaj a pihentetéshez
  • 5 dkg reszelt parmezán sajt a pihentetéshez

Elkészítés

Elkészítés: Mindenek előtt elkészítettem a paradicsomszószt. Az apróra vágott vöröshagymát kevés olívaolajon megpároltam, hozzáadtam a zúzott fokhagymát, majd a kockára vágott paradicsomot (a héját éppen le lehet venni, ha valakit zavar), majd ízesítettem friss bazsalikomlevéllel, oreganóval, zellerlevéllel, sóval és borssal. Miután jól összefőztem, félretettem kicsit hűlni.

Aztán nekiestem a padlizsánoknak, mindegyiket kb. 1 ujjnyi vastag karikákra vágtam, besóztam és hagytam állni kb. 10 percet. Ezalatt előkészítettem a panírozáshoz a terepet: 3 tányérba lisztet, tojást és zsemlemorzsát tettem. A zsemlemorzsát annyival bolondítottam meg, hogy hozzáadtam 5 dkg reszelt parmezánt is. Majd a papírral leitatott padlizsánszeleteket egyenként bepaníroztam, és bő, forró olajban ropogósra sütöttem.

Ezután kezdődött a rétegzés. Elővettem egy 27*27 cm-es jénait, az alját teletettem 1 réteg rántott padlizsánnal (amit megsóztam), erre öntöttem a paradicsomszósz 1/3-át, majd vastagon megszórtam parmezánnal és az egyik mozzarellagolyó összetépkedett darabjaival. Erre jött még egy réteg rántott padlizsán, ismét a paradicsomszósz második 1/3 része, parmezán és a másik mozzarella összetépkedett darabkái. A tetejét a maradék padlizsánkarikákkal zártam, erre kentem a megmaradt paradicsomszószt, rászórtam a mozzarelladarabkákat valamint a megmaradt parmezánt.

200 fokos sütőben kb. 30 percig sütöttem, de folyamatosan ellenőriztem, nehogy megégjen a tetején a sajtréteg.

Mialatt a padlizsán a sütőben sült, elkészítettem a risotto biancót. A vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágtam, és 3 dkg vajon, valamint 2 evőkanál olívaolajon, lassú tűzön kb. 1/4 óra alatt puhára pároltam. Ehhez az úgynevezett sofritto-hoz adtam rizst, amit nagy lángon szépen megkapattam, amíg a rizsszemek elkezdtek átlátszóak lenni (ez kb. 2 perc). Majd közepesre vettem a lángot, hozzáöntöttem a fehérbort, és hagytam, hogy a rizs magába szívja. Ezután az előre elkészített, de a rizottókészítés alatt folyamatosan forrón tartott alaplevet merőkanalanként adagoltam a rizshez, mindig megvárva, hogy magába szívja az értékes levet. Közben finoman, lágyan kevergettem, masszíroztam a rizsszemeket, hogy minél krémesebbé váljon a rizottó.

Kb. 20-25 perc alatt *al dente* lett a rizottó, ekkor elzárta alatta a gázt, és hozzáadtam a hideg(!!!) 7 dkg vajat és a kevés parmezánt.

A kész padlizsánt a krémes rizottóval tálaltam! Jó étvágyat hozzá!

Ezek is érdekelhetnek

Friss