Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Cukorbombák vagy energiapótók? Itt a nagy müzliszelet-teszt!

Müzliszeleteket készíteni tényleg nem rakétatudomány. Egészen amatőr konyhazsonglőrök is bátran belevághatnak, igazán nagyot nem lehet bukni vele. Ennek ellenére ismét összeállt a tesztcsapat és betámadott 12 különböző, bolti müzliszeletet, hátha valamelyik nagy gyártónak mégis sikerült mellényúlnia.

Nem állítottunk fel olyan kritériumokat, hogy kizárólag egyfajta ízesítéssel dolgozunk, ami a polcokon szembe jött bedobtuk a kosárba, de annyira próbáltunk figyelni, hogy ne nagyon legyenek különböző bevontban fürdetve - sajnos, mint az a bontásnál kiderült, ezt nem sikerült 100%-ban megoldani.

Nagy tesztek és étteremkritikák a Mit ettem ma oldalán >>>

Mint sok minden másnál, az epres verziók itt is dominálnak, az egyik legelterjedtebb talán. Legjobb tulajdonságuk, hogy csurig vannak különböző gabonafélékkel, melyek többsége viszonylag hamar felszívódik, így sportolás közben például hamar ad egy löketet, ha kezdünk kimerülni. Azok, melyek csurig vannak zsírral vagy cukorral, kevésbé egészségesek, értelemszerűen.

Melegszendvicskrém-teszt: sosem találnád ki, melyik a legfinomabb! >>>

Nestlé - Musli, epres

Piros dominancia a csomagoláson, köszönhető az epres ízesítésnek. Gabonafélékből 46,4%-ot találunk benne. Cukortartalma 20.6 gramm, szokás szerint 100 grammra vetítve. Színre átlagos müzli árnyalat, láthatóan semmi kirívó nincsen benne. Foltokban kikandikál a gabonaszemek mögül az eper, de egy méterről már nem tudnám kivenni őket - magyarán nincsen eltúlozva. Korrekt eper illat árad belőle, csukott szemmel azonnal eperszüreten érzem magam. Kóstolásnál bukik picit az intenzív eper - a vödröt is eldobom fejben, azonnal -, sokkal inkább a gabonafélék kerülnek előtérbe - és így, a zúgó kombájn hangja.

Mackó vagy Medve? Íme a nagy kockasajt-teszt! >>>

ma baker – Giant bar

Lassan felszívódó zabból van benne kereken 42%. A csomagolás nincsen agyontekerve, de legalább vásárlás előtt látjuk már magát a szeletet is. Eperdarab 4% van benne és 0,5% fagyasztva szárított eper is jutott bele. Cukorfoka 8,5 gramm, nem túl magas. Ránézésre kicsit farostlemez ugrik be elsőre, annál szoktam hasonló összetételt látni. Szaglászva nem tudnám megmondani, hogy ez epres. Kóstolásnál sem érkezik az eper kifejezetten, sokkal inkább egy mazsolás vonal jön elő belőle. Sok víz kell hozzá az biztos, eléggé fullasztó, így nem árt, ha van mellettünk egy komplett gémeskút.

A nagy sárgabaracklekvár-teszt! Melyik a leggyümölcsösebb? >>>

Nestle – Fitness

Gabonatartalma 55,2%, ami egészen tisztességes arány. Finoman jelzik, hogy kapunk némi kalciumot is - éljenek az erős csontok! A csomagoláson a jól megszokott női alak, aki bizonyára nem sok ilyet eszik, már annyira tökéletes idomai vannak. Cukortartalma 23 gramm, ami viszont meglepően magas. Eperből 3% van benne. Sötét árnyalat, ami talán a magas gabonatartalomnak is köszönhető. Illata kegyetlenül erős, tányérra kicsúsztatva durván koppan. Nagyon ropog, száraz és nem igazán érezni a gyümölcsöt kóstolásnál - nem esik ki az eperkert elénk.

A nagy kakaóteszt! Vajon melyik a legfinomabb? >>>

Cornexi - Musli bar, banán-kókusz

Édesítőszerrel kenik, ami egészen 33%-ig rúg benne. Gabonafélékről nem kapunk adatot, ezt hétpecsétes titokként kezelik, úgy látszik. Banán és kókusz, talán ez már nem annyira elterjedt, mint az epres verziók. Cukor 13 gramm, amiben 9.4 gramm izomaltulóz, bármi is legyen, tuti jó. Foltos, akár egy tehén. A kókusz dominál az illatvizsgálat folyamán, a banán gyenge kíséret csupán benne. Kóstolásnál szépen sorrendben jönnek meg az ízek, elsőnek a banán, amit pár másodperccel később követ a kókusz. Rágcsálás közben nagyon érdekes, valamelyik gabonaféle mintha kis buborékként durranna ki a szánkban.

A nagy őszibaracklé-teszt! Melyik iható, és melyiket felejtsük el örökre? >>>

Tekmar – Muesli with red apple

Hiába a gondos tervezés, projektterv ide vagy oda, végül csak becsúszott egy fekete bárány a mezőnybe, ugyanis sikerült egy olyat is leemelni a polcról, amely nem teljesen natúr, hanem jutott némi joghurtos bevonat is rá. 23% zabpehely + 14% gabonaféle hívatott tartani a megfelelő energiaszintünket a nap bármely szakában, a kialakítás szlovák munkások keze művét dicséri. Kapunk összesen 7% szárított almát, hogy mégse legyen nagyon ízszegény a produkció. De az igazi sokkot a cukortartalom adja, amikor meglátjuk, hogy 49.2 gramm jut minden 100 grammra. Diéta, fogyókúra mellett ezt fogyasztva esélyünk sem lesz leadni a kilókat. Joghurtból sokat nem kapunk, inkább csak amolyan díszítő elem, a pár vékonyabb csíkban. Illatán nem sok különlegeset érezni, viszont az ízében visszaköszön az alma. És a cukor. Ezen kívül még némi édességet tapasztalunk, és cukrot, sok cukrot.

A nagy tésztás instant leves teszt! Meg merjük-e venni bármelyiket? >>>

Cerbona – Banános

Már azonnal az ember fejébe kívánkozik a gondolat, hála a feliratnak az elején, hogy kevesebb cukrot tartalmaz. Majd további vizsgálódás után kiderül, hogy még egy kakukktojást sikerült szerezni, ugyanis kapott egy könnyed kakaós tejbevonatot. Édesítőszer gyanánt maltit szirupot kapunk, ez összesen 36,9%. Pontos gabona összetevőket nem kötnek az orrunkra, de van benne 3,6% banánchips. Óvatosan a lendülettel, ugyanis külön felirat figyelmeztet, hogy a túlzott fogyasztás eredményeképpen közelebbről is megismerkedhetnünk a fürdőszoba azon részével, ahová a király is egyedül jár. Illata erősen kakaós, enyhe rum nyomokat is felfedezhet egy kifinomult szaglászó – hasonlít a sportszeletre. Ízre olyan, mint a banános Corny, csak sokkal visszafogottabb kiadásban. Kevesebb csoki, kevesebb banán. Összességében nem rossz, főleg azoknak ajánlott, akiknek az említett termék túl tömény.

A nagy mirelitpizza-teszt! Melyik ehető, melyiket felejtsük el? >>>

Fit – Simply nut

Egyszerűen nem – magyarra fordítva, nem biztos, hogy annyira ütős ez a szóvicc. Meglehetősen gyászos a csomagolás, ugyanis 80%-ban fekete az egész. Nem gyakori ez ételek esetében, és nem is túl bizalomgerjesztő emiatt. Talán ezért kerülik ezt a színt a gyártók általában. Egészen különleges az alkatrészlista, ugyanis diófélékből kapunk 42%-ot. Olyan mintha egy összetömörített diákcsemege lenne, némi kakaós bevonattal - ez utóbbiból 20%-ot kapunk. Tovább böngészve a hozzávalókat, újabb különlegesség a lime-kocka, amiből 8,5%-öt tartalmaz a szelet. A magyar feliratból kimaradt a cukortartalom, az angol részt kutatva derül ki, hogy 16,8 gramm jut minden 100 grammra. Illata egy pillanat alatt karácsonyt varázsol, ugyanis azonnal a zselés szaloncukor jut eszünkbe. Kóstolás után is megmarad ez az érzés, az egésznek van egy kis szaloncukor beütése, a lime pedig inkább narancsra hasonlít. Érdekes koncepció az biztos, de ezen még lenne mit újragondolni. Sehogy sem áll össze. Illetve egyszer mégis sikerült neki már, de akkor nagyon: alig lehet elrágni, olyan kemény.

A nagy virsliteszt! Kipróbáltuk, melyik éri meg az árát >>>

Corny Big - Nuts

Gyönyörű almazöld színt kapott a csomagolás - dizájnnak azért csak félve mernénk nevezni. Zab, búza és árpa alkotja a gabona részét a történetnek, melyek együttes mennyisége 28%. Mogyoróból kapunk 10 egész százalékot, ami nem tűnik kevésnek. A 28 gramm cukor gyakorlatilag átlagosnak mondható. Kibontás után rögtön tudjuk, hogy hol is van a 10%-nyi mogyoró: szinte egész darabok vigyorognak itt-ott a mamut méretű szeletben. Illatát egyértelműen uralja a mogyoró. Egészen bíztató volt a mutatvány a kóstolásig – egyedül maga a mogyoró, ami jó benne. Minden más, ami körülveszi, az nem finom. Kissé kellemetlen ízű massza alkotja az egészet. Egészen biztosan nem a mogyorós változat a legjobb Corny termék.

A nagy lapkasajtteszt! Megkóstoltuk nyersen és mikrózva is >>

Knusperone – Müsliriegel

Zabpehely adja a szeletek lelkét, ami nem mellesleg teljes kiőrlésű és 25%-át adja az egésznek. A mogyorós ízesítéséből jön, hogy kell némi alkatrész bele, aminek mennyisége pontosan 5%. Cukorszint ebben szinte nincs is, elvileg 1.4 gramm mindössze, elenyésző nagyon. Ehhez az is kellett, hogy édesítőszerekkel operáljanak a konyhában. Dobozos kiszerelés, amiben egyszerre hat szelet is meglapul. A doboz ad egy lazább eleganciát az egésznek, pofásabb. Kibontás után meglepettség lett úrrá a csapaton, egészen világos, már-már albínó szintet üt meg a szelet. Illatra intenzív karamell, „de dulván”. Kóstolásnál marad a karamell, de sokkal visszafogottabban immár. Egészen puha, éppen hogy csak ropog, szinte málik inkább. A mogyoró iszonyatosan lassan jön meg, ami nem is baj, mert kicsit a mogyorómassza ízvilágát eleveníti meg szánkban, és ez nem a legjobb.

A nagy natúrvajkrém-teszt! Kipróbáltuk, melyik a legfinomabb >>>

Crownfield – Muesli

A csomagolásért jár egy virtuális piros pont. Egészen gyorsan nyitható! A doboz belsejében egyből 8 darab szelet bújik meg.  Ízesítése alapján mogyoró és mandula. Nincsen hozzáadott cukor benne, szóval édesítőszerrel nyomulnak. Gabonapehelyből 24,8%-os tartalommal büszkélkedhetünk. Mogyoróval sem spóroltak, mivel 9,2% került bele. Cukor alig, mindössze 1,1 gramm csak minden elfogyasztott 100 gramm után. Illata kifejezetten mogyorós, semmi egyebet nem érezni mellette. Egészen laza az állaga, ami azért jó, mert sokkal könnyebb fogyasztani. Kicsit kukoricás is, ami kifejezetten érezhető benne. Egészen könnyed, ez már ajánlott szintet is megüti.

A nagy bögrés leves-teszt! Van köztük igazán finom? >>>

Djokolife – Fruit and cereal bar

Igazi sztárparádé már a csomagoláson – kapunk egy csibészes mosolyú Novak Djokovicot, többszörös tenisztornagyősztest, és mellé egy általános iskola, első osztályos aláírást is, magától a világelsőtől. A csomagolás érdekes koncepció, ugyanis egy konkrét füzetet kapunk a hátára ragasztva, ám emiatt a magyar feliratot csak ennek leszaggatása után tudjuk elolvasni. Update Norbit megszégyenítő életfilozófiát kapunk a füzetbe elrejtve Novaktól, amelyben leírja, hogy a teniszkarrierje csak azután tudott kibontakozni, hogy megváltoztatta az étkezési szokásait. Mi pedig ennek a gyümölcsét élvezhetjük, a Djokolife termékcsaládot. Köszönjük Novak!
20% mandula, édesített áfonya 20%, mazsola 15%, némi pirított mogyoró 8%, egy-két kötőanyag, aminek elrágcsálása után bárki Wimbledonban találhatja magát, egy teniszütővel a kezében. Cukron nem spóroltak, 39 gramm terheli a testünket. Kiszedve a dobozból, kis meglepetés a felirat nélküli űrhajóskaja csomagolás. De hát minek is, kívül ott a füzet. A leggyümölcsösebb versenyző, itt inkább a gabonát kellene kutatni, de mivel gluténmentes, ezért lehetetlen küldetésnek számítana. Gabona helyett rizzsel készül a szelet. Illatát a mogyoró és a mazsola uralja. Állaga ebből kifolyólag egészen más, teljesen puha, ízre nagyon gyümölcsös, minden összetevő felismerhető benne és érződik a mogyoró és mandula kettőse is. Nagyon pozitív élmény, összességében.

A nagy epresjoghurt-teszt! Megkerestük a leggyümölcsösebbet >>>

Aptonia – Cereal bars – natúr

Natúr gabonaszelet. Ezt tükrözi a színvilág is, ugyanis a napérlelte gabonák színében pompázik az egész, a barnától az aranysárgáig. Cukorsokkunk nem lesz, a 25 gramm átlagosnak mondható, nem fog kiakadni a vércukorszintmérő ettől. Kibontva újabb űrhajóskaja csomagolás, ide sem jutott külön felirat vagy bármi. Tovább boncolva a napérlelt jelzőt el is felejthetjük, olyan barna akár egy szibériai szépség. Állaga annyira puha, hogy önerőből képtelen merev maradni, lekonyul. Illata tökéletesen semleges, semmi felismerhető nincsen benne. Ugyanez mondható el az ízéről is, azaz semmi, íz nem jutott neki. Ha éppen az ember 26 gramm cukrot szeretne a szervezetébe pumpálni, de mindezt ízek nélkül szeretné megtenni, nincs más dolga, mint 100 grammot megenni ebből a csodából. Létezik jobb alternatíva.

A nagy májkrémteszt! Kipróbáltuk, melyiket érdemes megvenni >>>

Ítélet

A mezőny nagyvonalakban együtt mozog, már ami az ízeket illeti. Az egyetlen igazán kirívó példány a mezőnyből a Djokolife terméke, ami aláz mindent és nem mellesleg gluténérzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják. Ajánlott kategóriát képvisel még a Crownfield terméke is, mely főleg cukormentességének köszönheti kiemelkedő eredményét. Akik tömegelni akarnak vagy viszonylat hosszabbtávokon hajtják magukat, azok mindenképpen dobjanak a zsebükbe egy ma baker szeletet, abban van a legtöbb energia.

A nagy bébiételteszt! Kipróbáltuk, mit is adunk a gyereknek >>>

A többi kisebb fenntartásokkal, de simán fogyasztható akár nagyobb szeletszámban is. Epresek és mogyorósok vegyesen igaz, de változatosan kell táplálkozni elvégre. Akik szeretik a natúr dolgokat azok pedig egyértelműen az Aptonia natúr kiadását tegyék kosarukba.

A kerülendő szintet talán csak a Fit – Simply nut érdemli ki igazán, sötét csomagolása mellett az íze is eléggé gyászosra sikeredett.

Teszt, teszt, teszt >>>

Mit ettem ma blog >>>

  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hozzászólások

Shivanna
Nekem a Corny Big a kedvencem, a munkahelyemmel szemben van egy Príma, ha megéhezek, csak leszaladok és veszek egy ilyet! :)

Magazin