Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezzel a különleges körettel még finomabb lesz a klasszikus csirkepörkölt

default user icon
MME
Hagyományos magyaros étel a csirkepörkölt, amit általában nokedlivel vagy tésztával fogyasztunk. Mi most egy-két extrával bolondítottuk meg a köretet.

Már meg sem lepődünk azon, hogy a túrós tészta köretként mennyire jól illik a pörköltekhez. A harcsa mellett ennek a klasszikus, csirkéből készített paprikásnak is első osztályú kísérője, a friss kapor pedig már az üde tavaszi ízeket idézi. Íme, a teljes recept.

 

Klasszikus csirkepörkölt,
kapros-túrós csuszával

 

Hozzávalók (4 személyre):

A pörkölthöz:

  • 3 fej vöröshagyma
  • olaj
  • 1 db paprika
  • 1 db kápia paprika
  • 2 db paradicsom
  • őrölt fehér bors
  • őrölt fekete bors
  • 1 mk. őrölt kömény
  • 1 mk. őrölt babérlevél
  • 1 csipet őrölt majoránna
  • 1 csapott ek. őrölt pirospaprika
  • 6 dl csirkealaplé
  • 4 bőrös egész csirkecomb

A körethez:

  • 40 dkg csuszatészta
  • 40 dkg túró
  • 4 dl tejföl
  • bors
  • 1 csokor friss kapor

Elkészítése:

  1. Finomra vágjuk a vöröshagymát, és egy nagy lábasban, egy kevés felforrósított olajban zsemleszínűre pirítjuk. Hozzáadjuk a kis kockákra vágott kétféle paprikát meg a szintén apróra kockázott paradicsomokat. Tíz percig pirítjuk együtt, közben időnként megkeverjük. Ha letelt a tíz perc, levesszük a tűzhelyről. Fűszerezzük sóval, kétféle őrölt borssal, köménnyel, őrölt babérral, majoránnával, majd hozzákeverjük az őrölt pirospaprika felét. Felöntjük a csirkealaplével. Visszatesszük a tűzhelyre, és húsz percig főzzük közepes lángon. Ekkor mehetnek bele a kétfelé vágott csirkecombok. Kis lángon főzzük. Ha már félig puha a hús, akkor kivesszük a szaftból. A pörköltlevet botmixerrel pürésítjük. Visszatesszük a combdarabokat, megszórjuk a maradék őrölt pirospaprikával, átkeverjük, és készre főzzük.
  2. A körethez bő forró, sós vízben kifőzzük a tésztát. Leszűrjük, és áttesszük egy nagy serpenyőbe. Kis zsiradékot is adunk hozzá, és jól összeforrósítjuk, kicsit le is piríthatjuk. Hozzákeverjük a túrót és a tejfölt, sózzuk, borsozzuk. A felvágott kaprot csak közvetlenül tálalás előtt keverjük hozzá, hogy megőrizze a friss ízét.

Borítókép: Vidék íze archívum

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss