Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Citromkúra

31
Léböjtök gyakran kezdődnek az „éhgyomorra igyuk meg egy citrom levét egy deci meleg vízzel!” – felszólítással. A citromkúra teljes időtartama alatt több mint 150 citromot ír elő, ez bizony megterhelheti a gyengébb gyomrokat. Aki gyomorfájást tapasztal, ne menjen el a napi kilenc citromig, felezze az adagokat.
Ferencsik-kúra

Sokan csak Ferencsik Pista bácsi citromkúrája néven ismerik ezt a módszert, mely Ferencsik István természetgyógyász nevéhez fűződik. A kúrát elvileg gyerekek is végezhetik, hároméves kor felett. A citromkúra segítségével lúgosíthatunk, méregteleníthetünk és fogyhatunk is, a várható fogyás 3-10 kg között van a kezdő testsúlytól és a kiegészítő étrendtől függően.

A citromkúra lényege

1. nap: 1 citrom levét vízzel elkeverve apró kortyokban, nyállal alaposan elkeverve meginni
2. nap: 1-1 citrom reggel és ebéd előtt a fent leírt módon
3. nap: 1-1-1 citrom leve reggeli, ebéd és vacsora előtt
4-6. nap: A citromok számát fokozatosan növeljük, míg elérjük a napi 3x3 citrom mennyiséget
7- 13 vagy 7-17. nap: tartsuk a napi kilenc citrom mennyiséget
A kúra végéig: kezdjük fokozatosan csökkenteni az adagot, először a vacsora, majd az ebéd előtti citromot lehet elhagyni.

Fontos

Ha a citromot felvágás előtt egy percre meleg vízbe áztatjuk vagy tenyerünkben melengetjük, több levet tudunk kinyerni belőle.

A citrom héját a nagyfokú vegyszeres kezelés miatt semmiképp sem tanácsos elfogyasztani, természetesen ez csak akkor érvényes, ha nem biocitromot vásárolunk - vagy termesztjük magunk.

A kúra folyamán nem ajánlott hús fogyasztása, növényi táplálékot vegyünk csak magunkhoz, ezzel is segítjük a szervezet méregtelenítését.

A kúrát maximum évente kétszer javasolt elvégezni. A méreganyagok tisztulása miatt az alábbiak előfordulhatnak: fejfájás, hányinger, kiütések, pattanások.

Néhány citrommal kapcsolatos tévhit cáfolata

A citrom elvonja a szervezetből a kalciumot? Nem! Viszonylag nagy mennyiséget tartalmaz ebből a hasznos ásványi anyagból, 100 gramm citromra vetítve 25 mg-ot, szemben az átlagos 5-15 mg mennyiséggel, ami a legtöbb gyümölcsben található.

A citromban található 1,4 kalcium/foszfor arány optimális érték, így a kalciumot a szervezet a lehető legjobban tudja hasznosítani. Ezen túlmenően a magas C-vitamin és szerves sav mennyiség megkönnyíti mind a citromban, mind pedig az egyéb táplálékkal bevitt kalcium beépülését.

Savasít? Egyáltalán nem! Igen, az íze savanyú ugyan, hiszen sok benne a citromsav, ám ennek ellenére lúgos, nem pedig savas jellegű! A szervezetben a citromban található szerves savak ásványi anyagokkal, elsősorban nátriummal alkotnak vegyületet, ezáltal lúgos közeget teremtenek, azaz a savasodás ellenében hatnak.

Mit tud még a citrom?

A citrom nagyon jól használható vérszegénység, izületi gyulladások, epe, vesehomok vagy -kő esetén, láz, herpesz, ödémák, magas vérnyomás és más betegségek kiegészítő gyógymódjaként.

Vannak, akik nem bírják a citrom levét meginni. Ők az alábbi receptekben használhatják az egészséges citromlevet >>>

  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm
Promóció

Hozzászólások

Gaby005
Heló! Az a kérdésem lenne hogy a citrom ízesítővel is ellehet-e érni azt mint a sima citrommal?
nagyburgundy
Ezt biztos hogy kiprobalom!! nagyon szeretem a citromot
kilyes
Peanita! Mennnyi ido utan multak el a kiutesek? Csak mert hasonlo tuneteim lettek.
fhajni82
Sziasztok! én ma vagyok a 7 napon, kiütések nem jelentkeztek, de én kb, fél deci vízzel felhígítom a citromlevet, valamint nem vagyok képes kis kortyokban meginni. Igazából nekem sem világos hogy akkor most mit szabad, lehet enni a kúra ideje alatt és mennyit. Lentebb Ekesandi hozzászóló írta hogy bűnözött zöldséglevessel és zöldségfasírttal?? Akkor ezeket sem lehet?? vagy csak nyersen?
peanita
Sziasztok! Én ma vagyok a 9. napon, azaz 3-3-3 citromnál járok. Az arcomon és a fülemen azonban apró kis kiütések jelentek meg, amik kicsit viszketnek is. Tudom, hogy ez a méreg ürülésének a jele, és ezért nem is szeretném megszakitani a kúrát, de mégis mikor múlnak el a kiütések? Valakinek volt hasonló tapasztalata? Mivel lehetne elmulasztani, valami krém? Esetleg Calcium pezsgőtabletta? Egyéb ötlet?
marcsikkka
Én azt nem értem hogy, mit kell enni a kúra ideje alatt. Teljesen mindegy mit eszek a húsok kivételével, mert ez nem derült ki számomra elég világosan.
vivicca
Én teljesen függetlenül,amikor a lányommal terhes voltam a citromot kívántam .Napi 5-6-gyümölcsöt fogyasztottam úgy mintha almát ennék.9 hónappal később 6 kiló felszedésével szültem egy 3.35dkg-os gyönyörű kislányt!
Verde
íÉn nagyon régen próbáltam, a jógatanárnőm javaslatára többen kezdtünk bele. Volt idősebb hölgy köztünk, akinek a már beígért ízületi gyulladásokra szóló kezelésre nem lett szüksége, a tanárnőnknek is ízületi gyulladása volt, elég előrehaladott állapotban és nagyon szépen karban tudta ezzel tartani. Bár mi úgy tanultuk, hogy féllel kellett indulni reggeli előtt, és csak 1x kellett naponta, felenként hét db-ig felmenni és ugyanigy vissza. Nekem akkor még viszonylag kezdő volt a refluxom, de semmi hatást erre nem vettem észre se pro se kontra. Nem fogytam semmit sem, 165 cm-hez voltam akkor 65 kg körül. Igyekeztem nem zsírosan étkezni, nyilván nekünk akkor egy könnyebb verzió jutott tudomásunkra, mert nem volt tilos az étkezés. Szigorúan higítás nélkül kelleett inni. Mikor 5-nél tartottam, akkor már borzongtam az ivásnál, addig szinte jólesett. Akkor az étkezés teljesen tilos? feltennétek azt a linket, ahol esetleg az eredeti olvasható, mármint azé a bácsié? Köszönöm!
firien
Én tavaly megcsináltam (felhasználtam rá a nagyböjt alatti hústalanságot), és nagyon jót tett. Alapjáraton hasfájós vagyok, de a kúra alatt szinte soha nem fájt a hasam. Könnyebbnek, egészségesebbnek éreztem magam - és könnyebb is lettem, többen is megjegyezték, milyen szépen lefogytam. Savanyú, meg drága, meg néha kellemetlen, mikor nem tudtam hazamenni és az egyetemen vagdostam meg facsartam a citromokat, de nekem nagyon jót tett és idén is szándékomban áll megcsinálni. Amire viszont érdemes figyelni: - a szívószál nem véletlen, így sokkal kevésbé roncsolja a fogakat. Emellett a Sensodyne-nek van a Pronamel nevű, kifejezetten saverózió ellen kifejlesztett foogkrémje, érdemes azt használni (legalábbis én éreztem, ha nem is jelentős mértékben, hogy kevésbé viseli meg a zománcomat). - utána jobb fokozatosan visszaállni a húsfogyasztásra. Én boldogan vetettem rá magam a húsvéti sonkára és meg is lett az eredménye - pár hétig elég cefetül éreztem magam. Ezt később az orvos is megerősítette. De ezek némi figyelemmel elkerülhetők, tehát szerintem nyugodtan vágjatok bele, én csak ajánlani tudom! :)
ekesandi
Hát nem vagyok túl elégedett. Összesen 1 hét alatt -1 kg, az nem túl sok. Most már nem szédülök, nincs semmi bajom, csak az, hogy nem fogyok. A citromok számát nem növelem, mert 700 Ft kilója, úgyhogy maradok a napi 3 citromnál evés előtt. Bevallom, annyit bűnöztem az egy hét alatt, hogy 3 x ettem zöldséglevest, 1 x 5 szem zöldség fasírtot, ma ettem 5 szem pogácsát (kicsit) és 2 x gyümölcsjoghurtot ettem, sima helyett. Nem túl nagy lelkesedéssel, de folytatom a jövő héten is.-((

Magazin