Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept
MME
Cikk
A tésztánál csak egyvalami jobb: a rakott tészta!
Kósa Kolos
Ha még az ünnepek után is halmokban áll a szikkadt húsvéti kalács, akkor az alábbi ínycsiklandó maradékmentő receptekkel csodálatos új életet lehelhetsz belé!
A húsvéti nagy bevásárlás során könnyű túlzásokba esni, és olyankor bizony több felesleges dolog is bekerül a kosarunkba. Ezen a héten szinte minden családban maradékmentés folyik, és sorra készülnek olyan ételek, melyek alapanyaga eredetileg az ünnepi menüt gazdagította volna.
Szinte nincs olyan család, ahol valamilyen formában ne kerülne az ünnepi asztalra sonka. Eszi is mindenki, de pár nap után érezhetően fogy a lelkesedés, a maradék hús pedig a hűtőben várja, mi lesz a sorsa. Arról szó sem lehet, hogy kidobjuk, de akkor mit tegyünk?
Nálad is tele van a hűtő sonkával és főtt tojással? Nehogy kidobd őket! Mutatjuk, hogy adhatsz új értelmet a húsvétról maradt ünnepi finomságoknak.
Ha húsvétkor túlzásba estél a sütés-főzéssel, és még mindig tele van a hűtő a maradék sonkával, kaláccsal és főtt tojással, akkor a következő receptválogatást érdemes lecsekkolnod. Olyan maradékmentő finomságokat gyűjtöttünk össze, amikkel új értelmet adhatsz a húsvétra készült finomságoknak. Akár egy komplett menüsort is összeállíthatsz a maradékokból!
Mindmegette
Igazán retró melegszendvics készíthető a húsvéti sonka maradékából, ami akkor lesz a legfinomabb, ha a régimódi, fűtőszálas szendvicssütőben pirítod meg a kenyeret és az egészet megkoronázó olvasztott sajtot! Videón mutatjuk a maradékmentő receptet!
Jasinka Ádám
Kimondott büszkeséggel töltött el, hogy sikerült minden alkotóelemét hasznosítani a húsvétra vásárolt füstölt csülöknek. Nem ment semmi sem pocsékba, sőt három fogást is asztalra varázsoltam két főre, három napra.
A grillszezon beköszöntével eljött a házi hamburgerek ideje. Akár mi sütjük a zsemlét, akár készen vásároljuk, előfordul, hogy elszámoljuk magunkat, és marad pár darab. Mint minden kenyérfélét, ezt is lefagyaszthatjuk, de fel is használhatjuk más ételek elkészítéséhez.
A rágcsálnivalók különleges képessége, hogy pillanatok alatt eltűnnek a zacskóból. Ha azonban mégis előfordulna az a speciális helyzet, hogy megmaradna egy kis chips, annak bizony főzés során nagy hasznát vehetjük! Mutatjuk, hogyan tüntesd el a maradékot!
Hiába kínálgatod a családnak a megmaradt húsvéti sonkát, az ünnepek után már senki nem kívánja? Egy kicsit átalakítva, felturbózva már biztosan nem fogják visszautasítani!
Videó
Túl sok húsvéti sonka maradt? Ne csak sonkás tésztában gondolkodj! Tortillába is töltheted, most mutatunk is egy fenomenális receptet hozzá, maradékmentésre fel!
A magyar háztartások 300 000 tonna élelmiszert pazarolnak el évente, amellyel fél millió ember egy éven keresztül jól tudna lakni. Ez a tetemes mennyiségű, feleslegesen megtermelt és megvásárolt élelmiszer nem csupán erkölcsi és gazdasági kérdés, de az egyik legjelentősebb környezeti probléma is, amely különösen az ünnepi időszakok alkalmával igényel nagyobb figyelmet. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) húsvét alkalmából összegyűjtötte azokat a tanácsokat, amelyekkel mérsékelhető a vendégvárással járó élelmiszerpazarlás.
Megmaradt a sok karácsonyi édesség? Nem kell, hogy a kukában végezze! Mutatunk néhány egyszerű ötletet az édesség felhasználására, ugyanis itt a vízkereszt, ami a legtöbb háztartásban a karácsonyfa lebontását is jelenti.
Húsból, egyszerűen nem lehet eleget sütni, vagy túl sok, vagy túl kevés. Az előbbi, természetesen a jobbik eset, ám ha már elegünk van a melegítgetésből, és minden köretünk elfogyott, akkor itt van egy jolly joker recept: egy isteni húspástétom maradék sült húsból. Mi ezt most csirkemellből készítettük el, de bármilyen, vajpuhára sültből húsból elkészíthető!