600 g sült hús (lehe csirke-, pulykahús stb., bármi ami maradt az előző napról)
300 g burgonyapüré
100 g reszelt trappista vagy maasdamer sajt
1 evőkanál napraforgóolaj
1-2 szál újhagyma
1 gerezd zúzott fokhagyma
1-1 kiskanál friss zöldfűszer (pl. kakukkfű, rozmaring, petrezselyemzöld)
2 tojás
40 g durumliszt
A bundázáshoz:
50 g reszelt parmezán vagy Grana Padano sajt
70 g pankómorzsa
A sütéshez:
2 evőkanál napraforgóolaj
Elkészítés
A húst apró darabokra vágjuk, majd a burgonyapürével és a reszelt sajttal összekeverjük.
A felhevített olajon a vékony karikákra vágott hagymát és a fokhagymát megfuttatjuk, majd a finomra aprított zöldfűszerekkel egy kicsit megpároljuk. A tűzről lehúzzuk, a hagymát hagyjuk, hogy picit kihűljön, utána a tojásokkal és a liszttel összedolgozzuk, majd a húsos keverékkel összeforgatjuk.
A masszából golyókat formázunk, a reszelt sajt és a pankómorzsa keverékébe hempergetjük, majd korongokká lapítjuk. Vékonyan kiolajozott serpenyőben oldalanként 3-4 perc alatt megsütjük. Friss salátával tálaljuk.
A recept Ambrus Éva - Vágó Piros: Gyors, finom, egyszerű - 77 egyszerű recept a mindennapokra című szakácskönyvébőll származik (BOOOK Kiadó, 2022, 5990 Ft) - MME