Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Meddig ehető és tárolható a húsvéti sonka?

default user icon
MME
Szinte nincs olyan család, ahol valamilyen formában ne kerülne az ünnepi asztalra sonka. Eszi is mindenki, de pár nap után érezhetően fogy a lelkesedés, a maradék hús pedig a hűtőben várja, mi lesz a sorsa. Arról szó sem lehet, hogy kidobjuk, de akkor mit tegyünk?

Hiába tudjuk, hogy sok lesz, hogy elég lenne egy kisebb méretű sonka, mégis hajlamosak vagyunk túlméretezett darabot beszerezni. Esszük vacsorára, reggelire, majd megint vacsorára… aztán szeretnénk végre valami mást is a tányérunkon látni. „Mindegy, mit eszünk, csak ne sonkát!” Ismerős mondat, ugye?

Mivel a sonkát legtöbbször otthon készítjük el, nincs a csomagoláson útmutató, hogy főzés után meddig fogyasztható, pedig néhány nap szünet után újra szívesen ennénk. Legalábbis ebben reménykedünk a maradékot nézegetve.

Hűtőszekrényben a helye!

Az, hogy mennyi ideig tárolható a húsvéti sonkánk, részben a főzés és a tárolás módjától függ. A helytelenül tárolt sonkán könnyen megtelepednek olyan kórokozók, mint a trichinella spiralis vagy a staphylococcus aureus, amelyek mindegyike súlyos betegséget okoz. De kedvelik a sonkát a jóval veszélytelenebb penészgombák is.

Nézzük, hol és mennyi ideig tarthatók el a különböző sonkafélék:

  • A friss, főtt, pácolatlan sonka 3-4 napig tárolható hűtőszekrényben, fagyasztva pedig 3-4 hónapig.
  • Az otthon főzött pácolt sonka a hűtőszekrényben 3-5 napig, a fagyasztóban pedig 1-2 hónapig áll el.
  • Az otthon főzött, felszeletelt sonka 3-5 napig tárolható a hűtőben, a fagyasztóban pedig 1-2 hónapig.
  • A főtt parasztsonka tovább is eláll a hűtőszekrényben, körülbelül 7 napig; fagyasztóban  1-2 hónapig.
  • Az olyan pácolt termékek, mint a serrano sonka vagy a prosciutto, 2-3 hónapig tárolhatók a hűtőszekrényben – így ez a frizsiderben legtovább eltartható sonkafajta.
  • Ha nem főztünk sonkát, és vettünk egy csomag sertés-, pulyka- vagy csirkemellsonkát (felvágottat), egyszerűen kövessük a csomagoláson lévő tárolási előírásokat.

Jelek, hogy a sonka már nem ehető

Noha a fenti módszerrel frissen tarthatjuk a sonkát a következő pár napban vagy akár hetekben, hónapokban, nyilvánvalóan nem őrizgethetjük az idők végezetéig. Ugyanakkor teljesen érhető módon nem szeretnénk kidobni egy szép sonkát pusztán azért, mert már lejárt az ajánlott fogyaszthatósági ideje. Van néhány egyértelmű jel, amely arra utal, hogy a sonka megromlott:

  • A romlott sonka rothadt, kénszerű szagot áraszt, esetleg zöldesszürke, barnás foltok jelennek meg a felületén.
  • A legszembetűnőbb jel a penészgomba megjelenése. Sajnos ez azt is jelenti, hogy a keresztszennyeződés miatt nemcsak a sonkától kell megszabadulnunk, hanem minden olyan élelmiszertől, ami közvetlenül érintkezett vele.
  • A nyálkás, ragacsos textúra is arra utal, hogy a sonkát sajnos a szemetesbe kell dobnunk.

A maradék sonka felhasználási módjai

Mindentől függetlenül maradék sonkát jó enni! Különösen izgalmas tud lenni a maradékmentés, ha túllépünk a sonka, főtt tojás és zöldség kombón. Legyünk kreatívak, hiszen szerencsére rengeteg egyszerű módja van a maradék felhasználásának:

Reggelire keverhetjük az apróra vágott sonkát sós muffintésztába vagy omlettbe, de készíthetünk sonkakrémet is.

Ebédre jó választás a gyorsan elkészíthető panini szendvics vagy Monte Cristo szendvics (utóbbi az amerikaiak egyik kedvenc reggelije: sajtos-sonkás melegszendvics bundáskenyérként elkészítve). Ha valami tartalmasabbra vágyunk, süthetünk sonkás quiche-t sajttal, zöldségekkel felturbózva.

A maradék sonkából rakott ételeket is készíthetünk burgonya- vagy más zöldségalappal, sok-sok sajttal, tejszínnel.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek