Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Bürgermeister karácsonyi kalács

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 3 dkg élesztő
  • 3 dkg cukor
  • 3 dl tej
  • 30 dkg liszt
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 2 db tojás
  • A töltelékhez:
  • 15 dkg darált mák
  • 4+4+4 dkg porcukor
  • 1-1 dkg vaníliás cukor
  • 4+4 evőkanál tej
  • 15 dkg darált dió
  • 1 citrom reszelt héja
  • 15 dkg túró
  • 2 kávéskanál vaníliás pudingpor
  • 2 dkg vaj
  • 2 tojássárgája
  • 1 marék mazsola
  • Valamint:
  • vaj a tepsihez
  • 1 tojássárgája a kenéshez

Elkészítés

    Elkészítés: A tésztához az élesztőt 1 teáskanál cukorral 1 dl tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval jól összedolgozzuk, hólyagosra kidolgozzuk, majd kétszeresére kelesztjük.

    Közben a tölteléket elkészítjük: a darált mákot 4 dkg porcukorral, 1 dkg vaníliás cukorral és 4 evőkanál tejjel összekeverjük. A diónál is így járunk el, reszelt citromhéjat keverünk még bele. A túrót áttörjük, hozzáadjuk a 4 dkg porcukrot, a pudingport, a vajat, a tojássárgákat, a reszelt citromhéjat és a mazsolát.

    A megkelt tésztát átgyúrjuk, kinyújtjuk-húzogatjuk, és hosszanti irányban 3 darab kb. 15 cm széles csíkra vágjuk. Rúdformán a tésztacsíkok közepére halmozzuk a háromféle tölteléket, feltekerjük, és laza fonattá gabalyítjuk.

    A formát kikenjük vajjal, a kalácsot beletesszük, és letakarva addig kelesztjük, amíg egészen ki nem tölti.

    Tojássárgával lekenjük, és 180 fokra melegített sütőben 40 percig sütjük.

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hozzászólások

ditti56
Ezt a kalácsot a Lajos Mari karácsonyi édességek című könyvből sütöttem. A recept pontos. A tésztája kissé lágy volt. Amikor duplájára kelt,kevés liszttel átgyúrtam. A túrótöltelék úgyszintén nem folyik! Boldog Új évet kívánok!
Györgyné
Kedves Ditti56! A 30 dkg liszt nagyon kevés a tojás és a tej mennyiségéhez. A tészta folyékony volt. A túrótöltelék szintén elfolyt, nagyon nehéz volt vele dolgozni. Kisebb ügyeskedés után sikerült összehozni. Bár a recept nem pontos a végeredmény finom lett. :)

Hasonló Receptek

Magazin