Keress receptre vagy hozzávalóra
Hirdetes
Recept feltöltés

Bodzavirág hűsítő ital

default user icon
5/5

Hozzávalók

 • Hozzávalók:
 • 10-12 tenyérnyi bodzavirág
 • 50 dkg kristálycukor
 • 2 evőkanál natúr citromlé vagy 1 citrom
 • 3,5 csapott evőkanál citromsav

Elkészítés

  Elkészítés: Hosszadalmas folyamat, mert ugye egy héttel előtte elkezdi gyűjtögetni az üres ásványvizes palackokat. Egy nappal előtte jól kimossa az 5 literes dunsztosüveget, aznap pedig túracipőt ölt és kikocog a közeli erdőbe, szuperfrissen nyíldogáló, illatos bodzavirágért.

  Hazatérvén átvizsgál a virágokat, rajtlakó bogárkákat, maszócákat eltávolít, a vastagabb szárakat lecsippent, leöblít, szikkadni hagy.

  A 3 literes piros lábaskát félig tölt vízzel, felmelegít, takarék, bele a cukor, a citromsav, hosszabb nyelű fakanállal kevergetve felolvaszt, gázt lekapcsol, bele a citromlé, hideg vízzel felenged.

  A dunsztost negyedrészéig megtölt hideg vízzel, óvatosan beleönt a cukros-citromosat, ha kevés, közel az üveg nyakáig feltölt hideg vízzel.
  Fakanállal jól elkever és végre megkóstol, utánsavanykázhat, már csak édesítővel ízesíthet még rajta. Ha a citromot választotta, jól megsikálja, héjastól lekarikáz, bele az üvegbe, óvatosan megkever. Bele a virágok, átkever, kistányérral letakar, és 1-2 napig állni hagy (az első nap után azért már kóstolhat).

  Ha elérte az üdítő aromáját, leszűr, tölcsérrel beletöltöget a tiszta flakonokba, lezár, hűtőbe. Hidegecskén folyamatosan és jólesően megiszogat, másodnap már túracipőt húzkod és...

Megjegyzés

A virágokat lehetőleg betonúttól, hobbimotoros rajzástól távolabb szerezzük be, a kerékpáros nem gátló tényező.

Imádjuk, ezért egyszerre 2 üveggel gyártom (persacc 6 flakon lesz, tudomisénmár, az idei első most érlelődik).

A virágos üdítő alaprecije Pelle Józsefné Nyári ízek télire c. könyvecskéjében leledzik, a fentit már saját ízlésre variáltam, egyszerűsítettem.

Bgaboca
Hirdetes
 • Kinyomtatom
 • Elküldöm
Hirdetes

Hozzászólások

Hirdetes

Hasonló Receptek

Magazin

Hirdetes
Hirdetes