Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Bajor húsleves

MME MME
1 4.6/5
120 perc
mester
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 60 dkg marhafartő vagy hátszín,
  • 25 dkg marhacsont,
  • 2 sárgarépa,
  • 2 petrezselyemgyökér,
  • 1 kis hagyma,
  • kis darab marhamáj és -lép,
  • 2 l víz (egy személyre 1/4 l levest számítva),
  • 1 evőkanál só
  • A májgombóchoz:
  • 15 dkg marhamáj,
  • 1 kis hagyma,
  • 4 dkg zsír,
  • 1 tojás,
  • 2 zsemle,
  • kevés tej,
  • petrezselyem,
  • só,
  • bors,
  • majoránna,
  • 1 gerezd fokhagyma,
  • 7 dkg zsemlemorzsa

Elkészítés

Elkészítése: A húst hideg vízzel leöblítjük – nem lemossuk –, rostjait húskalapáccsal óvatosan lazítjuk, így hamarabb megpuhul, a csonttal, a májjal, a léppel, a hagymával, amin rajtahagyjuk az alsó, barna héját, hideg vízben, lassú tűzön, félig lefedett fazékban feltesszük főni. Másfél óra múlva hozzáadjuk a megtisztított, szeletekre vágott zöldségeket. Ha elég nagy a fazék, a habja nem fut ki, főzés közben csaknem teljesen feloldódik. Ami a végén a tetején marad, azt lefölözzük. Körülbelül három órát főzzük. Közben elkészítjük a májgombócot.
A májat az erektől megtisztítjuk, apróra vágjuk, vagy ledaráljuk. A megtisztított, finomra vágott hagymát forró zsírban megpirítjuk, hozzákeverjük a finomra vágott petrezselymet. Levesszük a tűzről, amikor kihűlt, hozzáadjuk a májhoz. Sózzuk, borssal, majoránnával fűszerezzük, hozzátesszük a tejbe áztatott, jól kicsavart zsemléket, a tojást, a megtisztított, apróra vágott fokhagymát, végül a zsemlemorzsát. Egy darabig pihentetjük, vízbe mártott kézzel kis gombócokat formálunk belőle, s nagyságuktól függően tíz-tizenöt perc alatt megfőzzük a húslevesben, amivel együtt forrón tálaljuk.

Ezek is érdekelhetnek