Részletes receptkereső »
  •  

A töpörtyűkészítés titkai

Cikk mentése

Cikk mentése

Cikk megosztása
Cikk elküldése

Cikk küldése

Cikk nyomtatása

Cikk nyomtatása

Cikk mentése

A töpörtyűkészítés titkai

Cikk mentéshez be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!

Cikk elküldése

A töpörtyűkészítés titkai

Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Megjegyzés:
Küldő neve:
Küldő e-mail címe:
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:
Nem egészséges, hizlal és még csak nem is szép, mégis nagyon sokan szeretik. Lilahagymával, friss kenyérrel ropogtatva, pogácsában, szendvicskrémként vagy tésztába gyúrva. A töpörtyű eteti magát. Képtelenség ellenállni az apró, sós daraboknak, ami nem is baj, hisz kis mértékben, a hidegebb téli napokon jól jöhet egy kis plusz energia. De lássuk csak, hogy mit tudunk e tradicionális magyar csemege előállításáról!

Nálunk a legfontosabb zsiradék mindig is a szalonna volt. A főzéshez, étkezéshez használatos zsírt a sertés felkockázott szalonnájából vagy hájából olvasztják. Külön-külön kell sütni a szalonnát és a hájat, mivel az utóbbi hamarabb kiolvad. Minél kisebbre aprítjuk, annál több lesz a zsír, kevesebb a töpörtyű, és jelentősen csökken az olvasztás időtartama is. Az olvasztást 60-70 fokon kezdjük, majd 120-130 fokon folytatjuk. Vigyázni kell, hogy 130 fok fölé ne emelkedjen a hőmérséklet, mert akkor a zsír több ártalmas anyagot tartalmaz, és hamarabb avasodik.

A friss tepertő friss kenyérrel az igazi! A friss tepertő friss kenyérrel az igazi!

Célszerű a bőr nélküli szalonnát 2 cm széles és 1 cm vastag darabkákra vágni. A hájat lehet nagyobb darabokra vágni. A bőrös-húsos hasaalja-szalonnából készül a pörc. A felvágott darabokat zománcozott vasedényben vagy más, ép zománcú edényben sütjük. (Rézüstben nem szabad!) Az edényt kétharmadig töltjük meg az olvasztandó szalonna- vagy hájdarabokkal, és kilónként fél deciliter vizet öntve alá, kis lángon sütjük. (Azért kell hozzá a víz, mert a szalonna a gőzben megpuhulva jobban kiengedi a zsírt.) A zsiradékot folyamatosan kevergetjük, kezdetben ritkán, később egyre sűrűbben, de mindig óvatosan, hogy ne törjön.

A zsírosbödön feltöltése

Darálva is is jó szolgálatot tesz a töpörtyű... Darálva is is jó szolgálatot tesz a töpörtyű...

Addig sütjük, amíg a zsír teljesen átlátszó lesz. A töpörtyű szép aranybarna színűvé válik, és a zsír felszínén marad, széttörve pedig a belseje nem fehéres. Úgy állapíthatjuk meg, kisült-e a zsír, hogy a töpörtyűt az edény oldalához nyomjuk, és ha sistereg, akkor még van benne zsír, ha nem, készen van. A színe kevésbé mérvadó, mert a kövérebb szalonnának mindig világos töpörtyűje van, a sovány pedig hamar piros lesz.

Ekkor hűvös helyre tesszük, ülepedni hagyjuk, és amikor már csak langyos, akkor (az üledéket kivéve) beleöntjük egy tiszta, száraz, zománcozott zsírosbödönbe. A töpörtyűmorzsás zsírt ételkészítéshez használhatjuk. A zsírosbödön alakja azért felfelé szűkülő, hogy a tárolás során minél kisebb zsírfelület érintkezzen a levegővel.

Fa- vagy cserépedényben a zsír hamarabb avasodik! Amíg a zsír teljesen ki nem hűlt, nem szabad befedni, mert kellemetlen szagot kap.

Kopogós-ropogós töpörtyű

...például pogácsába vagy krémnek elkészítve ...például pogácsába vagy krémnek elkészítve
A megmaradt töpörtyűhöz tejet öntünk, és ezzel pirítjuk, majd zománcozott vagy porcelánedénybe szedjük. Kihűlésig ne fedjük le! Még melegen enyhén sózzuk meg.

Étkezési töpörtyűnek a legalkalmasabb a háta és a kövér hasaalja-szalonna, illetve a tokaszalonna. Ennek a sütését akkor kell befejezni, amikor a töpörtyű száraz, pirosasbarna, felülete kemény, "kopog".

Sokáig eltarthatjuk a töpörtyűt vagy tepertőt oly módon, hogy a zsírolvasztás után azonnal üvegbe tesszük és leöntjük zsírral úgy, hogy teljesen befedje. Az üveg száját lekötjük, hogy a levegő ne érje.

Úgy is ehetjük, hogy megdaráljuk, zsírral elkeverjük, és üvegbe tesszük, a tetejére zsírt öntünk és lekötjük. Sötét, de szellős kamrában sokáig eláll, ráadásul ezt még tepertős pogácsához, tepertőkrémhez is felhasználhatjuk.

Szárnyasból készült finomságok
Zsírt és töpörtyűt kacsából és libából is süthetünk. (Sokak szerint a szárnyas-töpörtyű sokkal különlegesebb, mint a disznóból készített, hagyományos verzió.) A zsírral azonban óvatosabban kell bánnunk, mert jóval folyékonyabb, mint a disznózsír, ezért kicsit komplikáltabb a tárolása is. Mindazonáltal szárnyasételek főzéséhez, sütéséhez sokkal jobban illik a liba- vagy kacsazsír, ezért érdemes kipróbálni.


Töpörtyűkrém (szendvicsre)

Hozzávalók: 30 dkg töpörtyű, 3 db főtt tojás, 1 nagyobb lilahagyma vagy vöröshagyma, kb. 3 gerezd fokhagyma, 2 teáskanálnyi pirospaprika, 1 teáskanál csemege pirosarany, só, bors, szerecsendió, kb. 2-3 evőkanál tejföl, 2 evőkanál mustár (ha nagyon savanyú a mustár, akkor csak 1 evőkanállal használjunk belőle!)

Elkészítés: A tepertőt megdaráljuk. A tojást megfőzzük, megtisztítjuk, és apró kockákra vágjuk, és hozzákeverjük a megtisztított tepertőhöz. Megmossuk, apró kockákra vágjuk és szintén a tepertőhöz adjuk a lilahagymát és a fokhagymanyomón átnyomott fokhagymát, a mustárt, a pirospaprikát és a borsot. Jól összekeverjük, és kanalanként hozzáadjuk a tejfölt. Ha nagyon masszív a krém, több tejfölt használjunk.

Vacsorának vagy vendégvárónak is remek a töpörtyűkrém Vacsorának vagy vendégvárónak is remek a töpörtyűkrém

Tepertőpástétom

Hozzávalók: 15 dkg jó szárazra sütött tepertő, 1 nagy, héjában főtt burgonya, 1 evőkanál mustár, ízlés szerint só, 1 csapott mokkáskanál törött fekete bors, 1 kis fej vöröshagyma, 1 dl kefir

Elkészítés: A meghámozott, főtt burgonyát, a megtisztított vöröshagymát és a tepertőt ledaráljuk, majd az összes fűszerrel, a kefirrel és a mustárral összekeverjük. A megpirított kenyérszeletekre kenjük, és a grillsütőben (vagy a sütőben) megsütjük.


Leveles tepertős pogácsa 

A tepertős pogácsából nem hiényozhat a bors sem! A tepertős pogácsából nem hiényozhat a bors sem!

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 40 dkg darált tepertő, 3 tojássárga, 1 evőkanál rum, mogyorónyi zsír, 3 csapott kávéskanál só, kb. 2 dl tejföl, (3 dkg élesztő + 1 csipet cukor + 0,5 dl tej), tojás a megkenéshez

Elkészítés: Előveszünk egy nyújtódeszkát, rászórjuk a sóval összekevert, kimért lisztet. A közepébe mélyedést formázunk, és beleütjük a 3 tojás sárgát, a zsírt, a tejben felfuttatott élesztőt és tejfölt. Keményre gyúrjuk a tésztát. A tésztát letakarjuk egy konyharuhával, és 1 órát pihentetjük.

Ezalatt előkészítjük, azaz sütőpapírral kibéleljük a tepsit, és felverjük a tojások megkenésére szánt tojást. Megdaráljuk a tepertőt.

A megkelt tésztát téglalap alakúra nyújtjuk (kb. 35 X 25 cm nagyságúra), és megkenjük a darált töpörtyűvel. Enyhén megborsozzuk. A tésztát a hosszabb oldala mentén harmadokra osztjuk, és először a bal, majd a jobb oldalt hajtjuk a középsőre. Ezután alulról fölfelé haladva a tésztát félbe hajtjuk. VIGYÁZZUNK, HOGY A TÉSZTA HAJTOGATÁSA MINDIG EGY IRÁNYBAN TÖRTÉNJEN! A tésztát sodrófával picit megnyomjuk, majd konyharuhával letakarjuk, és 15 percig pihentetjük. Ezután még kétszer ismét a kezdő méretre nyújtjuk a tésztát, ugyanígy meghajtogatjuk, megint megnyomjuk, és ismét 15 percig pihentetjük letakarva. (Így 3x nyújtottuk, hajtogattuk és pihentettük a tésztát). A harmadik pihentetés után kb. másfél ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, késsel kockásra rácsozzuk, és közepes méretű (kb. 4 cm átmérőjű) lisztbe mártott pogácsaszaggatóval kiszúrjuk a pogácsákat. A pogácsákat a tepsibe tesszük (ritkásan!), és tojássárgával megkenjük. A pogácsákat a tepsiben további 30 percig kelesztjük. (Itt már elkezdenek dülöngélni a pogácsák.)Előmelegített sütőben 15-20 perc alatt szép sárgára megsütjük. 

Frissen, ropogósan az igazi, bár sokáig eltartható Frissen, ropogósan az igazi, bár sokáig eltartható

Zalai sült káposzta

Hozzávalók: 1 kg savanyú káposzta, 20 dkg tepertő, 5 dkg füstölt szalonna, só, személyenként 2-3 közepes burgonya

Elkészítés: A káposztát egyszer vízzel felengedjük, és erősen kinyomjuk. A szalonnát szeletben kisütjük, majd kiszedjük. Zsírjára rádobjuk a tepertőt, és jól átforrósítjuk. Hozzáadjuk a káposztát, a sült szalonna szeleteket, sózzuk. Fedő alatt kb. egy óra alatt készre sütjük. Plusz folyadék, zsír nem kell hozzá, mert elég, ami a tepertőből kiolvad. Sütés közben sűrűn keverjük meg, mert a káposzta hajlamos odaégni.
Amíg a káposzta készül a sütő rácsán, hajában megsütjük a jól megmosott burgonyát, majd tálba szedve ruhával letakarjuk. Így a héja felpuhul, és az asztalnál mindenki könnyen megpucolja. A tányérra kockázva szedjük rá a sült, tepertős káposztát. 

Töpörtyűs receptjeink >>>

Tepertős receptjeink :) >>>

Hopp, ez már egy komoly adag! Hopp, ez már egy komoly adag!

Hozzászólás a cikkhez

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni!

Belépés



Hozzászólások

Összes hozzászólás: 7 db
  • 2012. november 19. 16:25
    Tepertő vagy töpörtyű mindkettő ugyanazt jelenti, csak tájegységenként másképp hívják. Mint ahogy a burgonyát is hívják krumplinak, kolompérnak, pityókának, földi almának stb. De nem is erről akartam írni, sok helyen ajánlják, hogy tejet tegyünk az olvasztó edény aljába, mert attól nem fog leégni. Ez 1-2 kiló hájnál még elmegy, de aki bödön mennyiségű zsírt akar olvasztani, az semmiképpen ne tegye, mert a zsír a tej miatt hamarább meg fog avasodni, mielőtt a nagy mennyiségű zsír el lenne használva!
  • 2011. február 7. 14:17
    Harmadik variáció: töpörtő...:) felénk így is mondják. De mindenki tudja miről van szó!
  • 2011. január 30. 17:55
    Mindegy töpörtyű ,vagy tepertő finom mind a kettő. Jó étvágyat hozzá.
  • 2011. január 27. 09:56
    Kedves lovika!

    A tepertő vagy töpörtyű kérdést nagyra becsült nyelvtörténet tanárnőm a következőképpen zárta rövidre: a "töpörtyű" a kis termetű emberre/ gyerekre használatos, a "tepertő" pedig az étel...de mindenki használja azt amelyik jólesik, természetesen az étel vonatkozásában , mert fordítva nem működik!
  • 2011. január 24. 15:59
    Namost teperő, vagy töpörtyű? Még egy recepten belül is (lásd:Tepertős pogácsa - ...és megkenjük a darált töpörtyűvel...).
  • 2011. január 24. 10:53
    jóságoszsírosbödön!
  • 2010. december 4. 00:36
    köszönöm, nagyon jók az írások.
Hasznos csomag