Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

4 nyomós ok, amiért soha ne igyál egyenesen az üdítős dobozból!

default user icon
MME
Mielőtt üdítős dobozból iszol, nem árt, ha elvégzel egy alapos fertőtlenítő tisztítást, de még jobb, ha kitöltöd az üdítőt egy pohárba, vagy, ha - szigorúan elbomló, vagy mosható - szívószállal iszod meg a frissítődet. 4 jó okot mondunk, hogy miért.
VEszélyes betegségek

3 éve egy amerikai tévéműsor, a The Doctors, laborítóriumi körülmények között vizsgált egy pár, különböző helyről: benzinkútról, italautomatából és vegyesboltból származó dobozos üdítőt, hogy mégis, mennyire tiszták, ha már többségében egyenesen ezekből iszunk. Az eredmény messze nem volt megnyugtató.

A dobozokon staphylococcus nevű baktériumot találtak, amely hányással, hasmenéssel és lázzal járó ételmérgezést okozhat; pseudomonas aeruginosa-t, ami gyulladásokat, húgyúti fertőzéseket, de akár vérmérgezést és tüdőgyulladást is okozhat; illetve E-coli, más néven coliform baktériumot, ami emberi vagy állati ürülékből származik, és szintén magas lázzal járó, hasmenéses és tüdőgyulladásos tüneteket okozhat.

Ez a tudás kiegészült azóta azzal, amit a koronavírusról tanultunk, nevezetesen, hogy nem csak cseppfertőzéssel terjed, hanem különböző felületeken vígan megél, és akár órákon, sőt napokon át fertőzni képes - és ez alól az üdítős doboz felülete sem kivétel, úgyhogy mindig takarítsuk le erős, virucid fertőtlenítőszerrel!

BPA-mérgezés

Sokszor látjuk a műanyag kulacsok címkéjén "BPA-mentes" feliratot. Ez bizony egy nagyon fontos és hasznos információ, ugyanis a műanyag palackok többsége  tartalmazza ezt a vegyszert, teljes nevén bisphenol A-t, amiről egy 2014 kutatás megállapította, hogy folyadék hatására kioldódik a flakonból, és a szervezetbe kerülve, ott felhalmozódva megemelheti a vérnyomást, így növelve a szívbetegségek kockázatát. Bár elsősorban a műanyag palackoknál kerül elő a neve, jó tudni, hogy az alumíniumdobozok összeillesztésekor sok gyártó használ BPA-val turbózott anyagot.

Fémes íz a szájban

Aki erre érzékeny, az aludobozból fogyasztva az üdítőjét, kellemetlen fémes ízt érezhet a szájpadlásán, minden korty után. Ez nem azért van, mert a dobozban lévő ital maga fémízű, ez csak egy speciális receptor-reakció, ami azonban kiküszöbölhető, ha doboz nem ér az ajkainkhoz, hanem pohárba töltjük vagy szívószállal isszuk meg az üdítőt/sört. Vagy átnyergelünk az üvegesre!

Üdítős doboz = kiváló rovarcsapda

Ha már lemostuk, lefertőtlenítettük és nem tartozunk az alumínium érintésére fémes ízt érzők táborába, még akkor sem vagyunk teljes biztonságban. A rovarok, ugyanis, mint tudjuk, imádják az üdítőt és a sört, és egy óvatlan pillanatban, szomjoltás közben, könnyedén belezuhanhatnak az apró ivónyíláson keresztül az italunkba - és mivel a doboz nem átlátszó, mit sem sejtve a szánkhoz emeljük, kortyolunk egyet - és máris kész a baj! A megoldás tehát: töltsük ki az italt egy pohárba, vagy zárjuk el a nyílás nagy részét szívószállal, vagy vigyázó szemünk a dobozunkra vetjük, amíg biztonságban ki nem ürült.

A 12 LEGSZENNYEZETTEBB ÉTEL, AMIT A BOLTBAN TALÁLHATSZ >>>
4 ÉTEL, AMIT SOHA NEM KELLENE MEGMOSNOD FŐZÉS ELŐTT >>>
5 ÉTEL, AMIT NEM MOSOL MEG, PEDIG KELLENE! >>>

Ezek is érdekelhetnek