Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

2011. okt. 2. Falatkák

A legutóbbi bejegyzésem óta több barátunk is finoman megjegyezte, reméli, hogy majd neki is olyan sajtokkal tüzdelt kifliket készítek, mint amilyenekről a múltkor is írtam... ami azért meglepő, mert ez egy végtelen egyszerű, mondhatni primitív étel, és mégis, újabban mindenki ilyen falatkákra vágyik. :-)

Ezen felbuzdulva a hétvégén sem fogtam bele semmiféle különösebben bonyolult étel elkészítésébe, inkább azon törtem a fejem, milyen  "katonákat" tudnék készíteni Móninak, és Ádinak, a barátainknak, akik tiszteletüket tették nálunk. Végül egy csomó színes tálat készítettem Dorkával és Mónival, amíg a fiúk kint beszélgettek a teraszon. Ezek érdekessége, hogy mind nagyon hamar elkészültek, és szerintem nem csak finomak, de nagyon mutatósak lettek.

Régebben többször sütöttem baconba tekert csirkemájakat, ez az egyik kedvenc ételem, de most arra gondoltam, virslire váltok, és akkor Dorka is egész biztosan meg fogja enni a parányi tekercseket. Némelyik virsli falatot sajtba tekertem, és a szalonnás társai közé helyeztem, így sütöttem ki egy jénaiba való adagot, és irtó finom lett, az illatáról nem is beszélve.

Virsli-csomagok szalonnával és sajttal

Hozzávalók: 8-10 szál virsli, 1 csomag szeletelt bacon, 1 csomag szeletelt füstölt sajt, fogpiszkáló
Elkészítés:
1.) A virsliket lehéjazzuk (vagy eleve olyat veszünk, amiről nem kell lehúzni a bőrt), és 5 cm-es darabokra vágjuk. A bacon szeleteket harmadoljuk, a sajtokat felezzük.
2.) Minden virslit egy-egy "csík" szalonnába tekerünk, néhányat pedig füstölt sajtba (és ha van a hűtőben, egy kis kolbászt is a tekercsek közé csempészhetünk). Minden tekercset megtűzünk fogpiszkálóval és egy jénaiba tesszük. Kb. 200 fokos sütőben, grill fokozaton pirosra és ropogósra sütjük az egészet, majd picit hagyjuk kihűlni, és tálaljuk.

Tojáskrémet nagyon sokszor készítettem már, általában a klasszikus módon, főtt tojásból, vajjal (vagy krémsajttal), tejföllel, majonézzel, lila hagymával, sóval, borssal, mustárra, de most rengeteg reszelt sajttal "házasítottam" össze a főtt tojásokat, és nagyon finom kencét sikerült előállítanom.

Sajtos tojáskrém

Hozzávalók: 10 db tojás, 1 csomag tömlős krémsajt, 1 dl majonéz, 20 dkg reszelt sajt, só, bors, pici olíva olaj
Elkészítés:
1.) A tojásokat forró, sós vízben keményre főzzük, lehéjazzuk, és villával összetörjük.
2.) Hozzáadjuk a majonézt, krémsajtot, néhány csepp olíva olajat, sózzuk, borsozzuk, és botturmix segítségével krémesre mixeljük, majd amikor elkészült, kanállal belekeverjük a habos krémbe a reszelt sajtot, és máris kenhetjük a kenyerekre. Bagett, kifli, kenyér, zsemle - minden illik hozzá. Pritaminnal és paradicsommal díszítjük.

Salátát ezúttal is készítettem, de nem akartam fetát rátenni, hanem inkább - hogy különlegesebb legyen - egy kis doboz fűszeres kecskesajtot vettem, ezeket Dorka pakolta a zöldségekre a kis kezeivel, nagy-nagy igyekezettel. :-)

Kecskesajtos zöldsaláta

Hozzávalók: 1 csomag (200 g) vegyes saláta mix, 1 doboz kecskesajt, tökmagolaj, olívaolaj, só
Elkészítés:
1.) A salátát megmossuk, lecsepegtetjük, és egy tálra rendezzük. Meglocsoljuk nagyon finoman a kétféle olajjal, picit meg is sózhatjuk, majd szépen elrendezzük rajta a kecskesajtokat, és máris lehet fogyasztani. Kenyérfélét, kiflit, pirítóst kínáljunk hozzá!

A múlt heti provance-i sajttal tűzdelt kifliket ezúttal sem akartam kihagyni a repertoárból, ám ezúttal pritamin paprikával és szőlőszemekkel gazdagítottam a tálat, és még nagyobb sikere volt, mint a múlt héten. :-))))

Provance-i sajtfalatokkal tűzdelt kiflikarikák

Hozzávalók: 1 csomag (200 g) bébi spenót, 1-2 csomag provance-i sajtkarikák, olívaolaj, tökmagolaj, só, 1 fürt szőlő, 1 pritamin paprika, kifli
Elkészítés:
1.) A bébi spenótot megmossuk, lecsepegtetjük, tálra rendezzük, pici olíva és tökmagolajat csepegtetünk rá, esetleg megsózzuk.
2.) A kifliket felkarikázzuk, kicsit megolajozhatjuk, és minden karikára tűzűnk egy-egy fűszeres sajtot, majd a zöld levelekre helyezzük.
3.) Ha minden a helyén van, a kiflik közé megmosott szőlőszemeket és csíkokra vágott pritaminokat szórunk - sőt, ha van diónk, néhány szem elfér a tálon, és illeni fog a falatkákhoz.

A kőrözött nálunk gyakori vendég, mivel szinte minden második héten készítek a családnak, és ha nem teszek bele fokhagymát vagy hagymát, a Kicsi is megeszi. Kiflire kenve, uborkával a legfinomabb. :-)

Egyszerű kőrözött

Hozzávalók: 1 doboz túró (250 g), 1 doboz tejföl (2 dl), 1 evőkanál pirospaprika, só, bors, 1 gerezd fokhagyma áttörve
Elkészítés:
1.) A hozzávalókat villával homogénre keverjük, kiflikarikákra kenjük, és kígyóuborka szeletekkel díszítjük. Egy perc alatt megvan, finom, és majdnem mindenki szereti...

Persze, azért nem csak falatokat készítettem a héten, hiszen olykor-olykor meleget is enni kell... és mivel elég sok krumplim volt otthon, kolbászlevest főztem a családnak, ami amolyan gulyásféle, magyaros étel, de lényegesen gyorsabb és könnyebb az elkészítése.

Kolbászleves

Hozzávalók: 1 kis darab (10 dkg) füstölt szalonna (húsos), 2 kisebb szál (enyhén csípős)kolbász, 1 vöröshagyma, 50 dkg burgonya, 3 szál sárgarépa, só, bors, ételízesítő, 2 evőkanál pirospaprika, 2 babérlevél, a habaráshoz a végén 1 dl tejföl+1 evőkanál liszt (szerintem elhagyható a habarás)
Elkészítés:
1.) A szalonnát felkockázzuk, és pirítani kezdjük, majd a zsírjának jó részét leöntjük, és a visszamaradt szalonnán és zsíron megpirítjuk a felkarikázott kolbászokat.
2.) Hozzáadjuk a felkockázott hagymát, és megpirítjuk, majd lehúzzuk a tűzről a fazekat, pirospaprikát keverünk bele, felöntjük kevés (!) vízzel, és hozzáadjuk a felkockázott burgonyát és a karikára vágott sárgarépát, a babérlevelet, ételízesítőt, sót és a borsot, majd visszatesszük a fazekat a tűzre és takaréklángon puhára főzzük az egészet.
Aki szereti, behabarhatja tejföllel és liszttel, de szerintem anélkül is remek (én nem tettem bele habarást, csupán a tálaláshoz kínáltam tejfölt, és volt aki azzal ette, és olyan is, aki egyáltalán nem kért hozzá.) Kenyeret kínáljunk hozzá! :-) Nagyon laktató leves, inkább egytálételnek mondanám.

Végül jöjjön egy örökzöld, amit szerintem nem lehet megunni, és nem is nehéz elkészíteni - sőt, ha nem eszünk hozzá kenyeret, nem is hizlal. :-)

Székelykáposzta

Hozzávalók: 1,5 kg marhahús, 1 kg savanyú káposzta, só, bors, pirospaprika, 3 vöröshagyma, babérlevél, köménymag, olaj
Elkészítés:
1.) A hagymát felkockázzuk, olajon üvegesre pirítjuk, lehúzzuk a tűzről, meghintjük pirospaprikával, rátesszük a kockára vágott húst, és fehéredésig pirítjuk, majd sózzuk, borsozzuk, és felöntjük vízzel, aztán (kuktában) puhára főzzük - kicsit több lével, mint szokásosan.
2.) Ha elkészült a pörkölt, mellétesszük a megmosott savanyú káposztát, babérlevéllel és köménnyel ízesítjük, és puhára főzzük. Azonnal tálaljuk, tejfölt és kenyeret kínálunk hozzá. (Ezt az ételt is be szokták habarni lisztes tejföllel, de mi anélkül szeretjük. Aki mégis habarna, annak 2 dl tejfölt kell összekevernie 2 evőkanál liszttel, és a végén belekeverni, majd egyet rottyantani az ételen tálalás előtt.)

------------------------------------------------------------------------------------

És most valami merőben más dologról szeretnék mesélni nektek, ami egyáltalán nem kapcsolódik az ételekhez, de a Morzsálóhoz annál inkább, hiszen itt, ebben a blogban évről évre mindent elmesélek Nektek, ami velünk történik... de előbb jöjjön egy ide való kép (egyenlőre egy meseszép illusztráció) és egy kedves kis vers. :-)

Igazság szerint hetek óta el szerettem volna már mondani az örömhírt, de most lett "aktuális", minekután betöltöttük a 12. hetet és beléptünk a 2. trimeszterbe: Dorkának kistesója születik tavasszal, így négy fősre bővül a családunk! :-)))))
Köszönjük szépen a gólyákat, akiket küldtetek, ismét idetaláltak hozzánk! :-)))

Ezek is érdekelhetnek

Friss