Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

2010. október 17. Káposztafejek

Az elmúlt napok a káposztafőzés jegyében teltek el, az egyik ismerősünk ugyanis beindította a saját családi zöldség-gyümölcs vállalkozását a nagybanin, így lehetőségünk nyílt, hogy vásároljunk az e heti szállítmányából.

Vettünk is csodaszép káposztát, répát, paprikát, almát, narancsot és citromot - mindent szépen tálakra rendeztem a konyhában, és egész este a csendéletemben gyönyörködtem. :-))

Bár több szakácskönyvemet is átlapoztam, igazán különleges kelkáposztás receptet nem találtam, illetve, ami tetszett volna, azt már próbáltam. (Anyukám készített régebben bundás kelkáposztát, emlékszem, isteni volt. )
Végül arra gondoltam, nem cifrázom túl az ebédet, készítek egy nagyobb adag kelkáposzta főzeléket, hozzá marhapörköltet, azt mindenki szereti, és több napig tudjuk enni. (Ráadásul hozzánk mindig "beesik" valaki, így nem árt, ha nem vagyunk kicentizve az ebéddel.)

Kelkáposzta főzelék

Hozzávalók: 1 közepes kelkáposzta, 50 dkg burgonya, víz (erőleves), 4 evőkanál liszt, 1 evőkanál pirospaprika, só, bors
Elkészítés:
1.) A kelkáposztát és a burgonyát megtisztítjuk, megmossuk, felkockázzuk, és feltesszük annyi vízben vagy erőlevesben főni, ami épp ellepi.
2.) Amíg a zöldségek puhulnak, elkészítjük a habarékot: fél bögre vízbe 4 evőkanál lisztet, és 1 evőkanál pirospaprikát keverünk, úgy, hogy csomómentes legyen.
3.) Amikor megpuhultak a zöldségek, óvatosan hozzájuk keverjük a habarékot, és hagyjuk, hogy szépen besűrűsödjön a főzelék. Sózzuk, borsozzuk, majd azonnal tálaljuk.

Marhapörkölt

Hozzávalók: 1,5 kg marhahús, 60 dkg vöröshagyma, olaj, só, bors, 2 evőkanál pirospaprika, 2-3 dl vörösbor
Elkészítés:
1.) Megtisztítjuk a vöröshagymát, és kockára vágjuk, majd egy kuktában, olajon üvegesre pirítjuk.
2.) Rátesszük a megmosott, felkockázott marhahúst, és megpirítjuk, majd lehúzzuk a tűzról, rászórjuk a pirospaprikát, alaposan összekeverjük, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi épp ellepi. Sózzuk, borsozzuk, majd visszatoljuk a tűzre, lezárjuk a kuktát, és 2 órán át takarék lángon főzzük. 3.) Ha lejárt a főzési idő, a kuktáta mosogatóba tesszük, hideg vizet engedünk rá, majd, ha kiment belőle a gőz, kinyitjuk, és megkóstoljuk.
Ha szükséges, még sózzuk, és borsozzuk.
4.) Visszatesszük a tűzre, és hozzáadjuk a bort, majd takarék lángon további 30-60 percig rotyogtatjuk, hogy finom puha legyen.

Minden nagyon finom lett, ám a pulton mosolygó kerek káposztám (mert három fejjel vettem) további ihletre sarkallt. Így hát fogtam a pörköltömet, és újrahasznosítottam. Némi főtt rizs segítségével rizseshúst készítettem belőle, amit kelkáposzta levelekbe göngyöltem, és átsütöttem... :-)

Rizses hússal töltött káposzta

Hozzávalók: 1 fej káposzta, 50 dkg marhapörkölt, 50 dkg rizseshús, erőleves, tejföl, erőleves, só,
Elkészítés:
1.) A káposztát megmossuk, óvatosan leveleire szedjük, és forró, sós vízben fél-puhára főzzük.
2.) A rizst megfőzzük (én erőlevesben szoktam), összekeverjük a pörkölttel, és kicsit megsózzuk. Minden levél aljára egy kanál rizseshúst teszünk, majd a széleit behajtva feltekerjük, és egy tepsibe tesszük, szép sorban, egymás mellé.
3.) Leöntjük egy pohárnyi erőlevessel, ezüstpapírral lefedjük a tepsit, és kb. 200 fokon 20 perc alatt átsütjük a göngyölegeket. Tejföllel és friss kenyérrel, forrón tálaljuk.


A harmadik, és egyben legkisebb káposztafejből köretet készítettem. Megtisztítottam 5-6 sárgarépát, és cikkelyekre vágtam a káposztát, majd puhára főztem őket erőlevesben. Eztán egy teflonban, kevés olívaolajon megpirítottam az egészet, sóztam, borsoztam, grillfűszerrel megszórtam, és pirított csirkemájjal tálaltam. Nagyon finom, volt, igazán.


Az alma egy részét meghagytam nyers fogyasztásra, a többiből viszont egy isteni pitét sütöttem. :-)

Almás pite - sütőformában

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg vaj, 25 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csomag sütőpor, 4 tojás, 2-3 evőkanál tejföl
A töltelékhez: 1,3 kg alma, 10 dkg darált dió, 20 dkg cukor, 1 citrom, fahéj
A tetejére: 1 tojás
Elkészítés:
1.) A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és hűtőbe tesszük pihenni.
2.) Az almát megtisztítjuk, lereszeljük, leöntjük a levét, majd összekeverjük a cukorral, dióval fahéjjal, citromlével és reszelt citromhéjjel.
3.) A tésztát kettévágjuk, lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd az egyik felét egy sütőtálba borítjuk, úgy, hogy pereme legyen. Rásimítjuk az almatölteléket, majd befedjük az egészet a másik tésztalappal. Felvert tojással megkenjük. Villával megszurkáljuk, illetve kisebb réseket vágunk a tésztába, majd előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 1 óra alatt megsütjük.





Korábbi kelkáposztás receptjeim:

Kelkáposztás krumplitorta >>>

Húsgombóccal töltött kelkáposzta >>>

Kelkáposztás lasagne >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss