Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

2009. július 6. Erdei gyümölcsleves és fogzás

Dorkának beindultak a hátsó őrlőfogai, és belázasodott az indulás előtti reggelen. A gyerekorvostól kaptunk lázcsillapító szirupot, ami a fogzást is könnyíti, plusz egy ínypuhító krémet, de így is időbe telt, míg jobban lett a kicsi. Közérzetére való tekintettel lemondtuk a nyaralást, és áttetettük a foglalásunkat (mivel törölni nem lehetett), szeptember végére.

Mint utólag kiderült, jól döntöttünk, mivel a láz / hőemelkedés makacsnak bizonyult, és napokba telt, mire elmúlt. Ráadásul időközben a kicsi torka is begyulladt, a bőre pedig tiszta piros pötty lett. Persze, a gyerekorvosunk minden nap jött, és megnyugtatott minket, hogy bár nagyon csúnyán néz ki Dorka bőre és kellőképpen rossz is a közérzete, mindez csak a fogától van, és hamar el fog múlni.

Szerencsére igaza lett, és mára teljesen jól van. A fogacskák előbukkantak, a pöttyök teljesen elmúltak, a kicsi kedve pedig tökéletes. Csodásan eszik, iszik, alszik és egész nap játszik. :-)

Azért a történetnek a tapasztalaton kívül van egy tanulsága, amit még a Léghajó programban tanultunk a többi kezdő szülővel: a kisbabákon / gyerekeken lévő kiütéseket mindig meg kell mutatni az orvosunknak! De van egy módszer, amivel azért (amíg kiér a gyerekorvos), megnyugtathatjuk magunkat: egy vizes poharat kell a kiütésekre nyomni finoman. Ha azok elhalványulnak, nincs komoly gond, a pöttyök hamar elmúlnak!

Egy pillanatig sem bántuk meg, hogy elnapoltuk az utazást. Dorkának olyan rossz volt a közérzete, hogy nem érezte volna jól magát a nyaralóhelyen, a gyerekek közt sem. Az első 3 nap se vízbe, se napra nem vihettük volna az állandó hőemelkedése miatt, és éjjel sem tudtunk volna aludni egy percet sem. Ráadásul a kiütései miatt azt hiszem, sok szülő frászt kapott volna ijedtében.
Most viszont, hogy a kicsi jól van, és már úgyis szabadságot vettünk ki az egész hétre, a maradék 3 napra leutazunk Földvárra, egy kis panzióba. Igaz, esőt és hideget mondtak a hétre, de nem baj, a Balaton mindig szép, és biztos vagyok benne, hogy csodásan fogjuk magunkat érezni.

Na, de most jöjjön egy kis gasztronómia! Újfajta levest csináltam a hétvégén, ami nagyon jól esett mindkettőnknek a rekkenő hőségben. Ezen kívül - szégyen vagy sem - nem főztem semmit. Még Dorka fogzása előtti napon vendégeink voltak, nekik készítettem egy nagy sajttálat 6 féle belga és dán sajtból, és egy nagy adag tejszínes pulykát spagettivel, ezt ettük napokon át. És persze, jégkrémet. :-)))

Erdei gyümölcskrém leves

Hozzávalók: 450 gramm szeder, 10 dkg málna, 10 dkg áfonya, 5 dl 100%-os vegyes gyümölcslé, 5 dl erdei gyümölcs ízű joghurt, 5-6 evőkanál méz, ízlés szerint porcukor
A díszítéshez: mentalevél, szeder, málna, joghurt
Elkészítés:
1.) Néhány szerm gyümölcsöt félreteszünk díszítéshez.
2.) A többi gyümölcsöt egy mély tálba tesszük, ráöntjük a gyümölcslevet és a joghurtot és egy botturmix segítségével krémesre turmixoljuk. Mézzel, porcukorral ízesítjük, és tálalásig a hűtőbe tesszük.
3.) Tálaláskor joghurttal bepöttyözzük, mentalevelekkel és gyümölccsel díszítjük.

A sajttálakhoz nagyon nagy kedvet kaptunk mindketten, mivel nagyon mutatósak, ízletesek, és gyorsan, könnyen elkészíthetők. Mindössze egy jégsalátára, néhány paradicsomra, olajbogyóra és 4-5 féle sajtra van szükség. A megmosott salátalevelekkel kibélelünk egy tálat, és a sajtokat felkockázva rátesszük. Ezen a képen nem koktélparadicsomot és olajbogyót használtunk, de így is nagyon szép lett. A végén, ha minden a tálon van, az egészet őrölt borssal megszórjuk, és egy kis bordó tökmagolajjal meglocsoljuk. Nagyon finom, és a bor is remekül csúszik hozzá. Fokhagymás bagettet és parasztkenyeret kínáljunk hozzá!

Legközelebb Földvárról jelentkezünk! Addig is mindenkinek kellemes nyarat és sok pihenést kívánunk sok szeretettel!

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss