Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezért érdemes rendszeresen gyömbért enni

Fűszerként ízesebbé teszi ételeinket, gyógynövényként segíti egészségünk megőrzését és szépíti bőrünket. Por alakban és kandírozva is kapható, de megéri vesződni a gyökértörzsek hámozásával, mert a gyömbér nyersen a leghatásosabb.

Vásárláskor tapogasd meg a kiszemelt darabot: ha feszesnek és kissé nyirkosnak érzed, akkor friss. Minél vaskosabb, annál intenzívebb az aromája. Ételhez, italhoz vagy gyógykúrához egyszerre csak kis mennyiségre van szükség, ezért ne vegyél nagyobb tételt.

Konyhai felhasználása

A megtisztított nyers gumót vékonyan felszeletelheted, apró kockákra vághatod vagy finomra reszelheted. A fás részt ne dobd el: egyben hagyva főzd bele az ételbe, hogy átadja az ízét, majd szedd ki. Külön is megfőzheted, majd a levet gyömbéres levesekhez, italokhoz használhatod.

Hámozási trükk

Ne kínlódj késsel vagy zöldséghámozóval! Kapargasd le a héjat egy kiskanállal – a görbülete miatt könnyebben igazodik a gyömbérgyökér egyenetlen felületéhez.

 Mihez illik? 

Halhoz, húsokhoz (pl. szárnyashoz), zöldségekhez (pl. sárgarépához, sütőtökhöz, fejes káposztához, mangoldhoz, szójacsírához), rizshez és tésztákhoz.

Pikáns levesekhez, vegetáriánus fogásokhoz, ázsiai és indiai ételekhez (pl. currykhez) is használhatod.

A gyömbérrel feldobhatsz dresszingeket, mártogatósokat és szószokat, ízesíthetsz vele gyümölcssalátát, mézeskalácsot és más süteményeket, joghurtos, túrós és jeges desszerteket. Hideg és meleg italok ízesítőjeként is kedvelt.

A kandírozott gyömbér önmagában fogyasztható édes csemege vagy sütemények, desszertek hozzávalója.

 Gyógyító tulajdonságai

Teaként elkortyolva méregtelenít, védi a májat és tisztítja a bőrt, erősíti az immunrendszert, enyhíti a megfázásos tüneteket, serkenti a vérkeringést, fájdalom- és lázcsillapító, gyulladás-, vérnyomás- és koleszterinszint-csökkentő hatású, továbbá segít elmulasztani a hányingert.

 Gyömbértea megfázásra

Egy csészéhez hámozz meg egy hüvelyknyi gyömbérdarabot, vágd vékony szeletekre, és önts rá egy csészényi forró vizet. Hagyd állni 10-15 percig, majd ízesítsd mézzel és citrommal. 

5 tipp frissentartáshoz és tartósításhoz

Ha túlvásároltad magad, előzd meg, hogy a maradék megráncosodjon, vagy penészes legyen, mert akkor irány a kuka!

1. Hűtőszekrény
Az ép és hámozatlan gyömbérgyökeret papírba csomagolva helyezd a zöldségesfiókba. Még jobb, ha simítózáras mélyhűtőtasakba teszed, és kipréseld belőle a levegőt, mielőtt lezárod. Így nem érintkezik a hűtőben keringő, könnyen penészedést okozó párás levegővel, és több hétig eláll. Hónapokig friss marad, ha a meghámozott gumót finomra reszeled és sós vizet öntesz rá. 

2. Fagyasztás 
A mélyhűtőben 2-3 hónapig eltarthatod egészben vagy feldarabolva, viszont számolnod kell azzal, hogy felengedés után kissé szivacsos lesz és veszít az aromájából. (Jobban megőrzi eredeti tulajdonságait, ha vákumos csomagolásban teszed a fagyasztóba. Ehhez levegőkiszívó pumpával együtt forgalmazott speciális ételtároló dobozt vagy tasakot használhatsz.) Felhasználás előtt az egész gyömbért még fagyos állapotban hámozd meg.

3. Alkohol
A meghámozott gyökeret ízvesztés nélkül tartósíthatod, ha csavaros befőttesüvegben annyi vodkát (vagy más semleges ízű, kb. 40%-os alkoholt) öntesz rá, amennyi ellepi. A zavarossá váló szesz arra utal, hogy baktériumok kerültek az üvegbe. Ekkor az alkoholt azonnal ki kell önteni, és a tisztára mosott üvegben újabb adagot kell a leöblített gyömbérre tölteni.

4. Elültetés
Dugd a gyökeret egy cserép földbe, ha hűtés nélkül frissen akarod tartani. Szükség esetén ásd ki, és vágj le róla annyit, amennyi kell. Házilag is termeszthetsz gyömbért, ha egy elágazó gyökérről levágsz egy olyan részt, amelyiken van legalább egy rügy. Áztasd be 2-3 órára, majd vermeld el laza, tápdús földdel megtöltött, vízelvezető nyílással ellátott, sekély edénybe. Helyezd félárnyékos, meleg helyre, és alulról öntözd. Néhány hét múlva megjelennek a hajtások, legkésőbb egy év múlva pedig szüretelhetsz.

5. Szárítás
A vékonyra szeletelt gyömbér a szabad levegőn gyakori forgatás mellett is csak nagy sokára veszíti el nedvességtartalmát. Ezért tedd a max. 50 fokra előmelegített sütőbe néhány órára. Próbaképpen törj ketté egy szeletet: ha roppan és nem nedves a belseje, kihűlés után összemorzsolhatod, porrá őrölheted vagy egyben csatos befőttesüvegben tárolhatod.

EZ TÖRTÉNIK A TESTEDDEL, HA MINDEN NAP ESZEL GYÖMBÉRT! >>> 

GYORS ÉS EGYSZERŰ EBÉD: GYÖMBÉRES CSIRKE LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE >>> 

Ezek is érdekelhetnek