Mindmegette.hu
Cikk
Stern Ágnes
A köles egyre inkább kezd „visszajönni a divatba”. Ez bizony nagyon jó hír, mert nemcsak, hogy sokféle ételt készíthetünk vele, de rengeteg jótékony hatása is van és még a szépségnek is jót tesz. Összeszedtük öt pontban, hogy mit érdemes tudni erről a szuperélelmiszerről.
MME
A Dél-Amerikában ötezer éve becsben tartott quinoát a spanyol hódítók elől bujdosó bennszülöttek az Andok eldugott vidékeire menekítették. A történelem viharait titkos fennsíkokon túlélt növényt a múlt század hetvenes éveiben újra felfedezték, és azóta afrikai, ázsiai és európai ültetvényeken is termesztik.
Wessely Márta
Néhány évvel a quinoa feltűnését követően újabb elfeledett, majd évszázadok után újra megtalált szuperélelmiszer tartja lázban a világot. A chia magot nem csak a gluténmentessége, magas omega3, omega6 és ásványi anyag tartalma teszi izgalmassá, hanem az is, hogy fogyókúrázók számára ideális.
Juhász Orsolya
A gabonafélék és a belőlük készült termékek legtöbbünk számára a mindennapok elengedhetetlen részei. Nem csak a szükséges energiát biztosítják, de ha jól választunk közülük, magas rosttartalmukkal az anyagcserét is serkentik, így a fogyásban is segítenek. Lássuk az egészséges választékot!
A glutén egyfajta fehérje, amelyet a sikértartalmú gabonafélék tartalmaznak. Az arra érzékeny embereknél allergiás reakciót vagy felszívódási zavart válthat ki, vannak azonban olyan ételek, melyekkel szuperül lehet ezeket helyettesíteni.
A kenyér ez az egyik legnagyobb mennyiségben fogyasztott élelmiszerünk, fontos tehát, hogy mindig minőségi alapanyagokból készüljön!
Mi, magyarok, csak a napi ajánlott rostbevitel felét fogyasztjuk el. Pedig a ballasztanyagok nélkülözhetetlenek a jó emésztés és az egészség megőrzéséhez!