Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Végy néhány szép zsályalevelet

Elenyésző azon receptek száma, melyek ezzel a fordulattal kezdődnek, pedig a mintegy 700 fajjal rendelkező zsályanemzetség Európa-szerte elterjedt. Fűszer- és gyógynövényként egyaránt jelentős múlttal rendelkeznek.

Sokan mégis jobbára gyógynövényként ismerik a zsályát, hisz leveleinek fertőtlenítő hatása évszázadok óta ismert. Maga a Salvia nemzetségnév is annyit tesz: gyógyítani. Az ókorban a belőle készült főzetet elsősorban izzadásgátlóként alkalmazták, de közismert a hurutos megbetegedések gyógyításában játszott szerepe, miként az is, hogy a felhasználásával készített krémek kiváló gyulladáscsökkentők.

Konyhai felhasználása elsősorban fő termőterületén, a Mediterráneumban terjedt el széles körben: többek között a bárány elengedhetetlen fűszere, de levesek, mártások ízesítőjeként is közkedvelt. Jótékonyan hat az emésztésre, magas illóolajtartalmának köszönhetően összetett és kellemes aromái remekül harmonizálnak különféle alapanyagokkal. Intenzív hatóanyag-összetétele következtében azonban nem szabad túlzásba vinni fogyasztását!

A nálunk is kitűnően termő zsályából már néhány levél segítségével igen ízletes, és minden remek tulajdonságát felvonultató fogások kerülhetnek a családi asztalra. Az ilyenkor ismét szüretelhető friss spenótlevelekkel kombinálva akár könnyű vacsora vagy egy remek mártással könnyű ebéd is lehet.

Habliliom Könnyed Konyhájában olyan parajgaluskák készültek, melyek zsályás vajjal locsolva illatoznak a tálon!

Könnyű parajgaluskák zsályás vajjal

Hozzávalók (10 db galuskához):
30 dkg friss parajlevél
½ csokor petrezselyemzöld finomra vágva.
2 db szikkadt zsemle vagy kifli
1 db közepes méretű egész tojás
2,5 dkg kukoricakeményítő + 1 teáskanálnyi
1 dl langyos tej
ízlés szerint: tengeri só, bors, frissen reszelt szerecsendió

A főzéshez:
1,5 l víz
1 teáskanál tengeri só

A zsályás vajhoz:
2 dkg jó minőségű vaj
8-10 db apróbb vagy 4-5 db nagyobb friss zsályalevél

Elkészítés: A parajleveleket alapos mosást követően szűrőtálba helyezem, ½ l forró vízzel leforrázom, alaposan kinyomkodom, éles késsel közepesen finomra aprítom. A petrezselyemzöldet finomra vágom.

A szikkadt péksüteményeket kb. 1 cm-es kockákra vágom, nagyobb keverőtálba halmozom, a tojást kissé felverem. A péksütemény-kockákat meglocsolom 1 dl langyos tejjel, alaposan átforgatom, majd hozzáadom a tojást, a parajt és a petrezselyemzöldet, fűszerezem, megszórom 2 ½ dkg kukoricakeményítővel. Villa segítségével alaposan összedolgozom. Egy tálcára szórok 1 teáskanál keményítőt. A homogén masszából nedves kézzel kb. 5 cm hosszú galuskákat formálok, az előkészített tálcára helyezem.

Egy nagy lábosban felforralok 1,5 l vizet, amibe 1 teáskanál tengeri sót szórok. A lobogva forró vízbe adagolom a galuskákat. Főzés közben térfogatuk nő, így érdemes akkora edényt választani, amelyikben kényelmesen elférnek. Ha feljönnek a víz színére, még 2-3 percig érdemes főzni.

Amíg a galuskák főnek, elkészítem a zsályás vajat. A vajat kis serpenyőben felolvasztom, beledobom a zsályaleveleket, ha nagyobbak, érdemes félbe- vagy negyedbe vágni. 1-2 perc alatt átpirítom.

A kész galuskákat leszűröm, majd tálba helyezem, zsályás vajjal meglocsolva tálalom.

Ez az illatos és rendkívül könnyű galuska már így is asztalra kerülhet, de kitűnő körete lehet egy szintén zsályával fűszerezett gazdag mártásnak is!

A barna csiperke, vagy más ismert nevén: francia krémgomba ízei lényegesen koncentráltabbak, nedvességtartalma pedig alacsonyabb, mint az a fehér csiperkénél megszokott – talán ezért is hívják sokan krémgombának.

Zamatai az erdei gombákéra emlékeztetők. Kevés szárított erdei gomba hozzáadásával mindez még fokozható, melyek ideális őszi mártás alapjai lehetnek.

Zsályás barna csiperkemártás

Hozzávalók:
50 dkg barna csiperke
3 dkg szárított vargánya (vagy más, zamatos erdei gombák)
2 kisebb salotta (vagy egy kis fej lilahagyma)
8-10 db apróbb vagy 4-5 db nagyobb friss zsályalevél
1 evőkanál olívaolaj
2 dkg jó minőségű vaj
½ mokkáskanál szárított kakukkfű (vagy 1 ágacska friss)
3 dl főzőtejszín (10 % zsírtartalommal)
1,5 teáskanál kukoricakeményítő
ízlés szerint: tengeri só, frissen őrölt bors

Elkészítés: A szárított vargányát kisebb darabokra tépkedem, ½ dl langyos vízbe áztatom. A csiperkéket óvatosan (egy erre használható kefe segítségével) megtisztítom, kb. 1 cm-es kockákra vágom. A hagymákat és a zsályaleveleket egészen finomra aprítom.

Az olívaolajat és a vajat serpenyőben felforrósítom, erre dobom a hagymát és a zsályát – mire a hagyma üvegesre pirul, a zsálya is kiadja aromáit. Erre kerül a kétféle gomba. Sózom, borsozom, kakukkfűvel fűszerezem. 10-12 perc percig pirítom, közben, ha szükséges egy keveset hozzáadok a vargánya aromás áztató vizéből. Itt csupán arra kell ügyelni, hogy az aljára ülepedett szemcsék a tál alján maradjanak.

A tejszínt elkeverem a keményítővel, majd besűrítem vele a mártást. Friss zsályalevelekkel díszítve tálalom.

A zsályás vajjal locsolt parajgaluskákkal tálalt a barna csiperkemártás határozott, mégsem túlzó ízvilága melengető és különleges kulináris kalandra hív minden zamatos, ám könnyű fogásra nyitott kóstolót! 

Ezek is érdekelhetnek