Elkészítés: A kacsamell sütéséhez előveszek egy sütőtálat, aminek az aljára vékonyan szeletelve elhelyezem a hagymát, az almát és a gyömbért. Erre reszelem a fokhagymákat, és rákarikázom a jól megmosott narancsot. Meghintem a fűszerekkel (őrölt fahéj, durvára darált színes bors, szegfűszeg, só). Erre helyezem a megsózott, borsozott és fahéjjal is meghintett kacsamelleket, melyek bőrét szépen bekockáztam.
Ráöntöm a vörösbort, alufóliával letakarom, és 60-70 percet sütöm előmelegített 190 C fokos sütőben. Ezután a fóliát leveszem, mivel elég sok lé van alatta, kb. 3 dl-t leszívok pecsenyeszívóval. Vékony sugárban a kacsamellre 2-3 evőkanál mézet csurgatok, és visszatolom a sütőbe, amíg a bőre szép piros (inkább barna) nem lesz.
Ekkor leemelem egy vágódeszkára a húsokat, pár percet pihentetem, majd 1 cm-es szeletekre vágom.
Az almaszószhoz az almákat megpucolom és kisebb kockákra vágom. Egy kisebb edénybe szórom, a narancsot belefacsarom, a megmosott héját csak úgy beledobom (a végén kidobom), majd hozzáadom a barna cukrot, a vizet, az őrölt fahéjat és a vörösbort. Megsózom egy picit, lassan forralva 10 perc alatt elkészül. Ekkor a tejszínben elkeverem a vaníliás pudingport (keveset), és azt hozzákeverem, ezzel besűrítem, és most keverem bele a mazsolát. Éppen csak felforralom, és tálalásig lefedem.
A megsült, felszeletelt mellet az almaszósszal, sült krumplival illetve burgonyakrokettel tálalom.