Túrós batyu

default user icon
20 4.6/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 50 dkg finomliszt
  • 3 dl langyos tej
  • 1 csipet só
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 7,5 dkg margarin
  • 2 tojás sárgája
  • 1,8 dkg élesztő
  • A töltelékhez:
  • 25 dkg túró
  • 2-3 evőkanál kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 evőkanál tejföl
  • 1 evőkanál búzadara
  • 5 dkg mazsola
  • 1 egész tojás

Elkészítés

    Elkészítés: Kevés langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt, amibe egy teáskanálnyi cukrot tettünk. Közben átszitáljuk a lisztet, sóval, cukorral ízesítjük, és elmorzsoljuk benne a margarint. Közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a maradék tejet, a tojások sárgáját, és a felfuttatott élesztőt. Alaposan átdagasztjuk, és letakarva 1 órán keresztül langyos helyen kelni hagyjuk.

    Közben elkészítjük a tölteléket. A túrót burgonyanyomón vagy szitán áttörjük, és a hozzávalókkal alaposan kidolgozzuk.

    A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, kicsit átgyúrjuk, 1 cm vastagra nyújtjuk. 10x10 cm-es kockákra vágjuk, közepébe túrótölteléket rakunk. Szemben lévő két-két csücskét összecsípjük, tojásfehérjével megkenjük, és letakarva 1/2 óráig kelni hagyjuk. Közben a sütőt 180-fokra előmelegítjük, mire letelik a 1/2 óra, a sütőnk is kellőképpen felmelegedik. Kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük. Fogyasztás előtt porcukorral megszórjuk.

Megjegyzés

A töltelék 2 adagba is elegendő. Dagasztáshoz, kelesztéshez használhatjuk a kenyérsütőt is.

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

zsuzsi 3 évvel ezelőtt
Még egy megjegyzés: az első adagot margarinnal csináltam, a tészta nagyon ragacsos, nehezen kezelhető lett. A második adag zsírral készült, kitűnő állaga lett!
zsuzsi 3 évvel ezelőtt
Príma recept! Én a fele mennyiségű tésztához tettem az előírt mennyiségű tölteléket, így lett jó. Szerintem akkor jó egy péksüti, ha a töltelék kellő mennyiségű és elég édes, így 3 kanál cukorral készítettem. A sütőbe viszonylag magasra tettem, így 20 perc alatt igen piros lett a teteje. Mindenesetre nagyon finom lett, másoknak is ajánlani fogom.
Debreczeni Mónika 4 évvel ezelőtt
Most sültek meg a batyuk, nagyon finomak lettek. Viszont ha 1cm-re nyújtottam volna ki akkor nagyon vastag lett volna a tésztám, így én 3-4mm-re készítettem és így tökéletes lett.
Nebehaj Dominika 4 évvel ezelőtt
mennyei lett!!!!!!! update 1-re csinaltam, es ez az elsö u1-es peksütim ami mennyei puha lett. az u1 liszthez masfelszeres folyadek kell, tehat a tejböl 450 ml-t vettem, elesztöböl pedig duplaja kell . es egy picit hosszabban sütöttem mert 20 perc elteltevel meg nagyon sapadt volt. Töltelekhez 450 gramm turot hasznaltam de keves lett. a maradek tesztaba kakaoport tettem es kakaoscsiga lett belöle.a tetejet nem csak a tojas feherjevel kentem le, hanem olvasztott vajat kevertem a feherjehez. Köszönöm a receptet, ez lett az abszolut kedvenc:-)
Varsanyi Beata 4 évvel ezelőtt
Nagyon finom lett koszi a receptet, sokkal jobb mint a bolti. A toltelekbe nem tettem tejfolt mert nem volt itthon de tettem bele nagyon aprora vagott rumba aztatott meggyet es cukrozott narancshejat, mert nem volt mazsolam sem itthon. Nem volt folyos a toltelek ezert en szetkentem a teszta-negyzeteken es ugy csiptem ossze a 4 csucsket. Lenyeg hogy erdemes kiprobalni, mert nagyon jo recept.
Ritter Melinda 4 évvel ezelőtt
Én rama helyett libazsirral készítettem, isteni finom lett. 24 db kisebb batyú lett belőle.
Cranberry 4 évvel ezelőtt
Azon kevés receptek egyike, amelyen menet közben semmit nem kellett változtatnom! Tökéletes így ahogy van. Vékonyra, kb fél cm-re nyújtottam a tésztát, mert nagyon jól kel, így 16 elég nagy darabot kiadott, a töltelék szerintem ennyihez pont jó mennyiség, bő egy evőkanálnyi jut bele, és annyi kell is! Csodálatosra kelt, pirult. Nagy sikert arattam vele! pedig ez volt életem első túrós batyuja. Köszi a receptet!
Francsicsné Balasa Gabriella 5 évvel ezelőtt
Ez a reci szuper !! 16 db lett az alapmennyiségű tésztából, a túrótöltelék alá még 1 ek birslekvárt is apróztam. A második adag közben kelt, szép méretek lettek. A dupla töltelékből még maradt, ezért kifőztem 20 dkg szélesmetéltet, a túróhoz még tettem tejfölt, h hígabb legyen, lekvárt, összekevertem a tésztával, vajjal kikent sütőtálba egyengettem és átsütöttem. Ez is nagyon finom lett. Köszönöm, h feltetted. Üdv.: Bica
Szücs Krisztina 6 évvel ezelőtt
Tökéletes recept, köszönöm! :)
Marianna 6 évvel ezelőtt
Kipróbáltam,és fantasztikusan jól sikerült! Mindenkinek csak ajánlani tudom!!! Köszönöm a receptet!

Hasonló Receptek