A tésztához a porcukrot alaposan összekeverjük a vaníliás cukorral, a tojással, a sóval, az olvasztott vajjal és a langyos tejjel, majd a kenyérsütőgép üstjébe öntjük. Rákanalazzuk a lisztet, majd rámorzsoljuk az élesztőt. Dagasztórprogramon vagy kézzel megdagasztjuk a tésztát, majd egy kilisztezett kelesztőtálba tesszük, és langyos helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A túrót egy tálba tesszük, majd villával összetörjük. Ezután hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, a tojások sárgáját, majd alaposan összekeverjük. Ezután hozzáadjuk a búzadarát, a mazsolát, és szintén összekeverjük.
A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbáverjük, majd óvatosan a túrós masszáhozkeverjük. Az elkészült tölteléket félretesszük, amíg a megkelt tésztát kinyújtjuk és felvágjuk.
A megkelt tésztát lisztezett felületen kb. 0,5 cm vastagra nyújtjuk ki, majd kb. 10x10-es négyzetekrevágjuk fel. Mindegyik közepére 1-1 kanál túrós tölteléket teszünk, és a tészta négy sarkát összefogva, majd megcsavarva megformázzuk a batyukat.
Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral,és egymás mellé helyezzük az elkészült batyukat.Konyharuhával letakarva 30 perc alatt újrakelesztjük. Mielőtt behelyeznénk a sütőbe, felvert egész tojással lekenjük a batyukat.
Előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten kb. 20 perc alatt készre sütjük (ha sütés közben nagyon kezdene pirulni a teteje, akkor sütőpapírral letakarjuk).
A sütőből kivéve hagyjuk a tepsiben langyosra hűlni, majd óvatosan szétszedjük az esetleg összenőtt batyukat. Ízlés szerint megszórjuk porcukorral, és úgy kínáljuk.