Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Túrós batyu (túrós béles)

120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 50 dkg finomliszt
  • 3,5 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 dl étolaj
  • 1 mokkáskanál só
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 tojássárgája
  • A lekenéshez:
  • 3 evőkanál étolaj
  • A tészta lekenéséhez:
  • 1 db felvert tojás + pici tej keveréke
  • A töltelékhez:
  • 30 dkg túró (tehetsz bele többet is, nekem elég volt a töltelék)
  • 1 evőkanál tejföl
  • 1 evőkanál búzadara
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2-3 evőkanál porcukor (vagy ízlés szerint)
  • mazsola (én nem tettem bele)

Elkészítés

Elkészítés: 1 dl langyos tejben pici cukorral az elmorzsolt élesztőt felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, és a felfuttatott élesztővel - a tészta alapanyagait hozzáadva - jól kidolgozzuk. Először egy ragacsos masszát kapunk, de tovább dagasztjuk, míg szép hólyagos lesz, és a tál falától elválik.

A tetejét étolajjal lekenjük, a kelesztőtál tetejét rátesszük, és meleg helyen duplájára kelesztjük.

Közben a töltelék hozzávalóit összekeverjük.

A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk, 16 db négyzetre vágjuk, tölteléket teszünk a közepükre. A tészta 4 sarkát felvert tojással lekenjük, majd átlósan ráhajtjuk, így a tészta rátapadt.

A tetejüket a felvert tojással elkevert tejjel lekenjük, majd közepesen forró sütőben 180 fokon megsütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss