Részletes receptkereső »

Tojásos nokedli, a tavasz étele

Cikk mentése

Cikk mentése

Cikk megosztása
Cikk elküldése

Cikk küldése

Cikk nyomtatása

Cikk nyomtatása

Cikk mentése

Tojásos nokedli, a tavasz étele

Cikk mentéshez be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!

Cikk elküldése

Tojásos nokedli, a tavasz étele

Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Megjegyzés:
Küldő neve:
Küldő e-mail címe:
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:
A tojásos nokedli - vagy éttermi kínálatban tojásos galuska - nemzeti ételünknek számít. Elmaradhatatlan kísérője a tavasz első friss zöldsége, a fejes saláta.

A tojás és a tojással készült ételek hagyományosan kötődnek a tavaszhoz, a megújuláshoz, az  újjászületéshez. Aligha akad még egy olyan fogás, amely annyira kifejezné ezt az évszakot, mint a zsenge salátával kínált tojásos nokedli. De valóban magyar specialitás?

A szabálytalan alakú, mégis inkább kerekded formájú, gyorsan és költségtakarékosan elkészíthető galuska vagy nokedli nem magyar találmány. Hosszúkásabb variációi Spätzle, Chnöpfli vagy épp Knepfli néven közkedveltek Németországban, Svájcban és persze a szomszédos Ausztriában. Nyugati szomszédaink északi és keleti tartományaiban Nockerlként is emlegetik a mi nokedlinkre hajszálpontosan emlékeztető tésztafélét, de közeli rokonaként halušky kerül a szlovákok tányérjára, a horvátok pedig knedlát tálalnak. Gnocchiként rajonganak burgonyás tésztából készült rokonáért Itália-szerte.

A reszelt krumplival gazdagított halusky a sztrapacska, amelyet általában szalonnapörccel kínálnak A reszelt krumplival gazdagított halusky a sztrapacska, amelyet általában szalonnapörccel kínálnak

Arról megoszlanak a vélemények, hogy az egykor csupán liszttel, vízzel készült laktató, ám szerény eledel Mátyás király feleségének, az itáliai Beatrixnek köszönhetően került a magyar konyhákra a gnocchi leegyszerűsített variációjakén, vagy német területekről érkezett hozzánk. Maga a nokedli a német Nock (’kavics’) szóból eredeztethető. A magyar nyelvbe úgy plántálódott át, hogy bajor és osztrák területeken a víz felszínére bukkanó kis gömbölyded kavics jelentését kiaknázva alakult ki a Nockerl, nokedli jelentésű szó, amelyet szülőhazájában ma jórészt más típusú galuskákra használnak (elegendő a salzburgi galuskára, vagy a mi somlói galuskánkra gondolni, hogy érzékelhető legyen a különbség). Mivel nyelvészeti kutatásokból tudható, hogy maga a Nockerl szó sem régi keletű, nagy valószínűséggel az általunk ismert nokedli igazán a 19. század folyamán honosodhatott meg a hazai konyhákban.

A sváb konyha specialitása a hosszúkás Spätzle sajttal, szalonnával, salátával A sváb konyha specialitása a hosszúkás Spätzle sajttal, szalonnával, salátával

Régebben csupán magában fogyasztották, de ha akadt a háztartásban némi tejföl, túró, azzal is házasították, idővel pedig népszerű köretté nőtte ki magát – a pörköltek, tejfölös-paprikás húsok, tejszínes mártással készült gombaraguk kísérője lett.

Hogy a tojásos nokedlit ki találta fel, az rejtély. Minden bizonnyal egy leleményes, ám ismeretlen szakács vagy szakácsnő zseniális ötletéből született ez a máig töretlen népszerű fogás.

Azt is nehéz lenne kibogozni, hogy az egykori Osztrák-Magyar Monarchia mely települése lehetett a szülőhazája, mi, magyarok, a sajátunkénak érezzük. Aki azonban ellátogat egy hagyományos bécsi kisvendéglőbe – egy igazi Beislbe –, meglepve tapasztalja, hogy ott is nemzeti specialitásként kínálják a miénkkel pontosan egyező fogást Eiernockerl néven. Olyannyira így van ez, hogy útikönyvek sokasága hívja fel a figyelmet a bécsi konyha eme specialitására. Hozzá pedig ott sem kínálnak mást, mint idehaza: cukros-ecetes lével készített fejes salátát, vagy egy - nálunk elsősorban Vas megyében népszerű - variációját, a tökmagolajos öntetbe forgatott salátát.

A húsvét előtti böjti étrendbe is jól illik a húsmentes tojásos galuska A húsvét előtti böjti étrendbe is jól illik a húsmentes tojásos galuska

Ki tudná eldönteni, hogy magyar szakácsnők honosították-e meg a fogást a császárvárosban, vagy pedig az onnan hazatérők idehaza? Akárhogy is volt, a tojásos nokedli olyan klasszikus, amelyen nem fog az idő, az pedig csak előnyére válik, hogy az osztrák és a magyar konyha egyaránt büszke rá.

Jó tudni, hogy az Eiernockerl nem azonos a számos német nyelvterületen kínált Eierspätzlével, amelynek a tésztája ugyan hasonlóan készül, hosszúkás alakja és pontos receptje azonban kissé különbözik a mi tojásos nokedlinkétől.

Tojásos nokedli vagy rántottás galuska?

A tökéletes nokedli titka - sok egyéb fogáshoz hasonlóan - a jó minőségű alapanyagokban rejlik. Az elkészítése olyan egyszerű, hogy kezdők is bátran nekifoghatnak. A jó házi galuska vagy nokedli (a két szó ma már ugyanazt jelenti), se nem lágy, se nem kemény, hanem könnyen szaggatható, illetve ha nagyobbakat szeretnénk, késsel könnyedén a forró vízbe metélhető. Ezt úgy érhetjük el, hogy a tésztát fakanállal alaposan kidolgozzuk. Nem érdemes spórolni a tojással sem!

Egykor ugyan a költségtakarékosság jegyében 50 dkg lisztre mindössze 1 tojást számoltak, de könnyebb, légiesebb eredményt kapunk, ha megnöveljük a tojások számát, amelynek persze a minősége sem utolsó. Ha csak lehet, érdemes szabadon tartott tyúkok tojásait használni. A kereskedelmi forgalomban kapható mélyhűtött vagy előhűtött galuskák meg sem közelítik a házit, és a magunk által készített frissessége is lekörözhetetlen.

Régen kézzel szaggatták, ma már van erre tökéletes célszerszám :) Régen kézzel szaggatták, ma már van erre tökéletes célszerszám :)

A 20. század első felében még számos háztartásban úgy tartották, az igazán jó galuskát a szakácsnő, háziasszony deszkáról, késsel szaggatja a forrásban lévő vízbe. Ma már szinte mindenütt az erre a célra kifejlesztett szaggatóval készül. Akinek azonban van kedve, próbálja ki a nagyobb méretű, de rendkívül ízletes, hagyományosan késsel szaggatott variációt is – el se hinnénk, mennyire ízletes! 

Aki azt gondolná, nincs különbség a kész tojásrántottába forgatott galuska és a tojással szinte együtt tökéletesre piruló tojásos galuska között, még nem kóstolta az igazit. Csupán egy kis odafigyelést igényel az elkészítése, de megéri azt a néhány percet!

Gyors, kiadós, mindenki szereti - kell ennél több? Gyors, kiadós, mindenki szereti - kell ennél több?

A tökéletes tojásos nokedli titka

Talán túlzásnak tűnik a tökéletes jelző, és a fűszerezést is ki-ki kedvére igazíthatja, mégis érdemes elsajátítani a tökéletes eredményhez vezető módszert, mert márciustól júniusig, amíg a primőr salátákból szabadföldi kerekedik, és egyre jobban esnek a tartalmas, mégsem megterhelő ételek, gyakran kerülhet a tányérra ez az egyszerű, de remek fogás.

Nagyanyáink még liba- vagy épp sertészsírral készítették, de a mai ízlésnek és egészségtudatosabb táplálkozásnak megfelelően átalakított receptúrában már olaj szerepel.

Tojásos galuska egyszerűen

Hozzávalók 4 személyre:
3+4 db közepes méretű, friss tanyasi tojás
50 dkg finomliszt
1 evőkanál olívaolaj (vagy más növényi olaj)
2-3 evőkanál víz
1 evőkanál tej
2 dkg vaj
1 teáskanál tengeri só + 1 nagy csipet
ízlés szerint kevés frissen őrölt szerecsendió (elmaradhat)
A főzéshez:
1,5 l víz
1 teáskanál só

Elkészítés: A lisztet nagyobb keverőtálba szitáljuk, beleütünk 3 egész tojást, valamint hozzáadjuk az 1 evőkanál olajat, 1 teáskanál sót. Keverni kezdjük, majd kanalanként annyi vizet adunk hozzá, hogy jól tudjunk vele dolgozni, de 3 evőkanálnál többet nem érdemes! Fakanállal határozott mozdulatokkal, erőteljesen keverjük a tésztát 4-6 percen át. Ha már hólyagos, fényes és egynemű, elkészültünk. Lefedve, konyhai hőmérsékleten addig pihentessük csak, amíg a víz felforr. Minél tovább áll, annál kevésbé kapunk könnyű galuskát.
Egy jókora lábosban tegyük fel forrni a vizet, sózzuk meg.
A forrásban lévő vízbe nokedli-szaggatóval (vagy késsel) 2-3 részletben adagoljuk a tésztát, hogy kényelmesen megnőhessenek. Amint feljönnek a víz felszínére, el is készültünk. Szedjük tésztaszűrőbe.
A maradék 4 tojást 1 evőkanál tejjel, nagy csipetnyi sóval, valamint kevés frissen reszelt szerecsendióval kissé felverjük.
Egy nagy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, de vigyázzunk, ne égjen meg! Amint a vaj felolvadt, a lecsepegtetett galuskákat óvatosan belecsúsztatjuk, majd ráöntjük az előkészített tojásokat. Összeforgatjuk, néhány perc alatt készre sütjük. Vigyázzunk, hogy ne száradjon ki!
Azon melegében tálaljuk, friss fejes salátát kínálunk hozzá.

Pirított hagymát mi nem szoktunk készíteni hozzá, de az osztrákok annál gyakrabban Pirított hagymát mi nem szoktunk készíteni hozzá, de az osztrákok annál gyakrabban

Az elmaradhatatlan saláta

Mivel a tökéletes tojásos galuskához tökéletes fejes saláta dukál – friss és minden szennyeződéstől alaposan megtisztított salátával dolgozzunk. Ha zsenge, kis salátáink vannak, személyenként ½, ha nagyobbak, személyenként ¼ fej az általános porció, amelyen ki-ki kedvére változtathat. A levelek falatnyira is tépkedhetők, de a tojásos nokedli alapvetően egy rusztikus, egyszerűségében nagyszerű fogás, amelynek a hagyományos felfogásban tálalt, elkészítésében is mindenféle extavaganciát nélkülöző saláta a leghitelesebb és legotthonosabb kísérője. 

Alapszabály, hogy a friss fejes salátát mindig tálalás előtt készítsük el (állás közben összeesik), amíg a galuskánk fő, könnyedén megleszünk vele.

Fejes saláta hagyományos cukros-ecetes öntettel

Hozzávalók 4 személyre:
1 db nagyobb vagy 2 db kisebb fejes saláta
2 evőkanál fehérborecet
1 csapott teáskanál kristálycukor
1 csapott teáskanál só
4 evőkanál olívaolaj

Elkészítés: Az öntet hozzávalóit kanalazzuk egy csavaros tetejű üvegbe, és alaposan rázzuk össze, hogy a só és cukor egyaránt feloldódjon. A salátákat alaposan mossuk meg, mérettől függően vágjuk 2 vagy 4 részre. Rendezzük el egy salátástálon, tálalás előtt locsoljuk meg az öntettel!

A zsenge fejes saláta a legtökéletesebb kísérő A zsenge fejes saláta a legtökéletesebb kísérő

Variációk tojásos nokedlire

Mint minden kiváló étel, a tojásos nokedli lényege is az egyszerűségében rejlik, épp ezért aztán sokféle változata létezik – szinte ahány ház, annyiféle tojásos nokedli. Van, aki a tésztát 1-2 teáskanál tejföllel gazdagítja, hogy még könnyebb legyen a végeredmény, mások 1 vagy 2 tojást tesznek csupán a tésztába, de akadnak, akik pirított szalonnakockát is adagolnak a nokedlire kerülő tojáshoz. Aki pedig szívesen kísérletezik a konyhában, az önmagában is tökéletes fogáson itt-ott alakíthat egy keveset.

Ha a fenti receptben megadott hozzávalókat 2 nagy csokor finomra aprított petrezselyemmel gazdagítjuk, és így keverjük ki a tésztát, apró élénkzöld pöttyökkel és friss tavaszi ízekkel gazdagított nokedlit kapunk. Hasonló eredményre jutunk 1 evőkanál parajpüré hozzáadásával.

Könnyedén készíthetünk piros nokedlit, ha a tésztához 1 evőkanál paradicsompürét keverünk.

A klasszikusok nagyszerű tulajdonsága amellett, hogy megunhatatlanok, hogy kis fantáziával igen sokfélévé alakíthatók.

A tésztához adhatunk spenótot is, sajttal tálalva nagyon finom A tésztához adhatunk spenótot is, sajttal tálalva nagyon finom

Tojásos nokedli receptek >>>

Tojásos alapételeink >>>

Galuska, nokedli, csipetke >>>

HL

Hozzászólás a cikkhez

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni!

Belépés



Hozzászólások

Összes hozzászólás: 3 db
  • 2014. április 15. 10:31
    A lényeg a gyorsaság. Első lépésben a vizet tesszük fel. Amikor már gyöngyözik, bőven ráérünk a nokedli tészta összeállítására. Finoman összekeverjük, és már jöhet is a szaggatás, az időközben felforrt sós vízbe.
    Ha már annyira "háziasodunk", akkor szerintem elengedhetetlen a finom füstölt szalonna zsírjára szedni a megfőtt galuskákat, óvatosan átkeverni, majd tálaláskor a tetejére rittyenteni a szépre sült, finom pörcöt. És végezetül, aki szereti, rakhat a legeslegtetejére tejfölt (lehetőleg házi legyen az is:)
    Salátával kínálja, aki szereti.
  • 2013. április 1. 12:06
    Mikor elolvastam az író szerinti "tojásos galuska egyszerűen" és a "hagyományos cukros-ecetes öntet" receptjét, többször is fennakadtak a szemeim. Hangsúlyozom, hogy imádom a tojásos nokedlit salátával, sokszor csinálom is, de e szerint a recept szerint senki ne álljon neki, mert így nem lehet elkészíteni. Ezt onnan tudom, hogy kíváncsiságból megpróbáltam, nem akartam próba nélkül kritizálni. Nem is sikerül, változtatnom kellett rajta
    1. A fél kg lisztet lehetetlen 3 tojással, 1 evőkanál olajjal, 1 evőkanál tejjel és 2-3 evőkanál vízzel nokedlitésztává varázsolni. Legalább 2 dl víz kellett még bele, mert teljesen száraz volt a recept szerint készítve. Mondjuk ezt már akkor is tudtam, hogy így lesz, amikor elolvastam a receptet. Azt sem igazán értem, hogy minek bele tej meg olaj, szerintem csak liszt, tojás, só meg víz kell bele.
    2. A három tojás teljesen felesleges, mert kőkemény lett a nokedli, bár ezt is tudtam előre, mert fél kg lisztbe bőven elég egy, max. 2 tojás.
    3. Viszont fél kg lisztből készült nokedlira kevés a négy darab tojás, amennyivel kevesebb kell a tésztájába, az inkább rá kell tenni. A szerecsendióról sem hallottam még, hogy a magyar tojásos nokedlira kellene.
    4. A legdurvább számomra a"hagyományosnak" aposztrofált öntet volt.
    Tessék mondani, ez az öntet hol hagyományos a magyaroknak? Mert abban víz, cukor, csipet só és ecet van. Ettől még az öntet lehet jó, de ne nevezzük hagyományosnak.
    A végére pedig idekívánkozik még valami. Ernőcskének teljesen igaza van, a nokedlitészta nem kelt tészta, mert azt kell kidolgozni, a nokedlit csak lazán kell összekeverni, mert a kidolgozástól is csak keményebb lesz.

  • 2013. március 30. 22:38
    Én pont ellenkezőleg, éppen hogy csak össze szoktam keverni a tésztát, nekem így szokott a legjobban sikerülni.
Hasznos csomag