Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Jobb, mint a nokedli? Így készül a szaftos és ellenállhatatlan specli!

A téli sportok szerelmeseinek nem kell bemutatni a hütték ellenállhatatlan kínálatát, de ezek a remek, kalóriában gazdag fogások nem csak a síelők és a túrázók számára elérhetők, a legtöbb hüttespecialitás otthon is kényelmesen előállítható.

Az egyik legkedveltebb hüttefogás a Spätzle, azaz specli , amit sajttal, sajtokkal összesütve kínálnak, de szinte bármilyen feltétel elbír. A mi nokedlinkre erősen emlékeztető, de annál hosszabb szálakra hagyott, frissen kifőzött tészta nem csak főfogásnak, hanem köretnek is kitűnő.

Specli alaprecept >>> 

A speclit érdemes a kiválasztott szafttal elkeverni, majd grillezős sütőben, szalamanderben, grillezős mikróban rásütni, hogy a tetején lévő tészta kicsit megpiruljon, s a tészta-szaft társulás igazi egységgé váljon.

A speclit, galuskát egyébként is jó lepirítani, a kifőtt, lecsöpögtetett tésztát valamilyen - általunk szimpatikusnak tartott - zsiradékon kicsit le is piríthatjuk. Így ugyan a specli vagy épp a nokedli veszt a nedvfelszívó képességéből, de nagyon klassz, ropogós textúrával gazdagodik. A specli jó körete a sertéssülteknek, de adható liba, kacsa vagy bármilyen más szárnyas mellé is, s természetesen a raguk és pörköltek is feltétlen jól állnak neki.

Ha hütte irányba szeretnénk mozdulni, akkor a speclihez tálalt sült hús mellé kínáljunk savanyú káposztát vagy három-négyféle sajtból, kevés mascarponéból vagy tejfölből készítsünk egy olyan keveréket, amivel összeforgatjuk a nokedlinket, majd rövid idő alatt serpenyőben vagy akár tepsiben összesütjük a käse spätzle-t. Az se baj, ha egy kis dinsztelt vöröshagyma is kerül a serpenyőbe, s szintén megbocsátható, ha húsos szalonnát is pirítunk pörc gyanánt a fogásunk dekorálásához.

SACHER-TORTA RECEPT 

Az osztrákoknál nem csak hús mellé kerülhet savanyú káposzta, hanem kifejezetten savanyú káposztával elkevert specli is kapható, de a vega típusú speclik sorát folytathatjuk a spenótossal is.

Nem meglepő módon édes specli is létezik. A nyár eleji túrák végén egy jó cseresznyés speclivel jutalmazhatjuk meg magunkat, ősszel pedig egy fahéjjal, szegfűszeggel gazdagított almás speclivel zárhatjuk a hüttében tett látogatásunkat.

Ezek is érdekelhetnek