Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tavaszi obatzter, a bajor uzsonnakrém

Obatzter vagy másként obatzda, sőt obazda. Nem más ez, mint a bajorok egyik kedvelt uzsonnára vagy sörkorcsolyaként fogyasztott, kenyérre kenhető, gazdag uzsonnakrémje.

Az obatzterrel Bajorországban éppúgy lehet találkozni, mint Ausztria vagy Svájc számos tartományában, de a nemzetközi nagy élelmiszer-áruházak kínálatának köszönhetően, csomagolt verzióban már idehaza is előfordul, persze ez utóbbi meg sem közelíti a saját gyártmányt. Megjelenését tekintve az obatzter igencsak hasonlít a mi körözöttünkre, mégis egészen más ízek kelnek benne életre. Pikáns, markáns és nagyon finom!

A legfőbb hozzávalója a jó érett camembert, amit általában vajjal, pirospaprikával, némi köménnyel, számos helyen hagymával, esetenként sörrel vagy krémsajttal kevernek krémesre szülőhazájában.

Legalább annyi variációja létezik, mint nálunk a körözöttnek, és az sem meglepő, hogy ki-ki esküszik a sajátjára – sőt egyes vendéglátóegységek kifejezetten felhívják látogatóik figyelmét a náluk kapható, utánozhatatlan obatzterre. Aki még nem kóstolta, de barátja a körözöttnek és más szendvicskrémeknek, ideje, hogy tegyen egy próbát, nem fogja megbánni!

Az obatzter (ha hinni lehet a legendáknak) egy leleményes asszonynak köszönheti születését, aki a már igencsak érett sajtot keltette új életre fűszerekkel - krém formájában. Katharina Eisenreih az 1920-as években egy bajorországi városban élt. A hagyomány szerint először freisingi sörözőjében tálalta fel vendégei számára a mára igencsak közkedveltté vált finomságot. Az eredeti receptet illetően megoszlanak a vélemények, de valószínűsíthető, hogy Eisenreih asszony érett camembert-t keverhetett el vajjal, némi bajor sörrel, pirospaprikával, köménnyel, sóval, finomra vágott hagymával. Kínálta mindezt vélhetően a sör mellé, talán jóféle bajor rozscipóval.

Fűszeres, markáns kence az obatzter, amelyre igencsak jól csúszik a sör (meg a bor is, vagy bármi más ital). Ma számos helyen rengeteg hagymával vagy snidlinggel kínálják, de találkoztam már olyan variációval is, amiben egyáltalán nem volt hagyma, zöldfűszer azonban annál inkább. A variációk száma szinte végtelen, a fűszerezést pedig érdemes a saját ízlésünk és a rendelkezésre álló alapanyagoknak megfelelően igazítani.

Az obatzter remek ötlet, ha akad a frizsider mélyén egy elfeledett camembert, ami igazán érett. Ez ugyanis a jó obatzter lelke – éretlen sajtból egyáltalán nem lesz olyan ízletes! 

A saját variációmban tavaszra hangolódva a sárgarépa is helyet talált a krémes hozzávalók sorában, és kicsit könnyedebb is a krém, mivel nem csupán vajat, hanem némi tejfölt is adagoltam hozzá. Pillanatok alatt elkészül, frissen, de másnap is kitűnő. Ezt a krémet a legjobb sűrű rozskenyérrel fogyasztani, hogy az ízek tökéletes harmóniába kerüljenek. Persze akad, akinek a hagymától lesz autentikus, nyugodtan lehet adagolni hozzá, amennyi jólesik!

Sárgarépás obatzter

Hozzávalók 4 személyre:
20 dkg jó érett camembert
3 dkg puha vaj
1 evőkanál tejföl
1 teáskanál őrölt pirospaprika (nem csípős)
5 dkg finomra reszelt sárgarépa
1 mokkáskanál őrölt rozmaring
1 mokkáskanál őrölt kömény
só és bors ízlés szerint

Elkészítés: A camembert-t nagyobb kockákra vágtam, a vajat felkockáztam. A sárgarépát kislyukú reszelőn egészen finomra reszeltem. Mindent egy turmixgép poharába töltöttem, és krémesítettem.

Tálalásnál friss rozmaringgal, őrölt fűszerpaprikával kínáltam – természetesen rozskenyérrel.

Nem igényel különösebb ügyességet az elkészítése, pikáns, mégis friss ízekben gazdag krém. Reggelire, uzsonnára, bulikra is ideális. Remekül illik mellé a friss sárgarépa, hónapos retek, újhagyma, szezonban a zöldpaprika, paradicsom, uborka is.

Persze lehet koronázni lilahagyma-karikákkal is, de a pirospaprika a tetején szinte elengedhetetlen. A lényeg, hogy finom legyen!

Ezek is érdekelhetnek

Friss