Olvasztva jó!
Vízfürdőben: A csokidarabkákat tedd egy hőálló tálba, majd ezt egy vízzel feltöltött fazékra úgy, hogy az edény pereme éppen megtartsa. Kezdd el forralni a tűzhelyen a vizet, az így keletkező gőz lassan megolvasztja majd a csokoládét.
Serpenyőben: Használj zsiradékot vagy valamilyen folyadékot, hogy ne égjen le a csokoládé: a vaj mellett a tejszín és a tej is megfelelő adalékanyag lehet.
Mikrohullámú sütőben: Nem lefedve kell melegíteni 2-3 percig 360 watton, félidőben megkeverve. Ezután már öntheted is a sütemény tetejére!
Édes tippek
Csokireszelék: Nem árt, ha sütéskor kéznél van néhány evőkanálnyi. Légmentesen záródó műanyag vagy üvegedényben tárold a hűtőszekrényben.
Pikáns ötlet: A chili con carne és a vadhúsos ragu is finomabb lesz, ha főzés közben egy darabka jó minőségű étcsokit adsz hozzá!
A csokoládé tárolása: Gondosan becsomagolva, 15 °C körüli hőmérsékleten.
Mi micsoda?
Étcsokoládé
Ez a fajta alapvetően kakaómasszából, kakaóvajból, valamint cukorból készül. A kakaótartalma minimum 50%, de a jó minőségű étcsokié 70%, sőt, ennél magasabb is lehet.
Tejcsokoládé
Az étcsokoládéhoz képest arányaiban kevesebb kakaómasszát tejporral vegyítik.
Fehér csokoládé
Nem igazi csokoládé, mivel nem használnak kakaót az elkészítéséhez.
Tortabevonó
A benne lévő zsiradék csak kakaóvaj lehet, és ideális esetben a kakaótartalma is magas. A torták mázán kívül praliné készítéséhez vagy a csokis töltelékekhez is felhasználhatja.