Elkészítés: A mazsolát áztassuk be kb. 30 percre a meglangyosított rumba, majd öntsük egy szűrőbe, és alaposan csepegtessük le. Az aszalt gyümölcsöket és a mandulát vágjuk apróra (a szeletelt mandulát nem kell összevágni).
A tejet langyosítsuk meg, keverjük hozzá a porcukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, és futtassuk fel. A vajat olvasszuk fel, majd amikor már éppen csak langyos, keverjük hozzá a tojást, a mézeskalács fűszerkeveréket, a reszelt narancs- és citromhéjat, végül a felfuttatott élesztőt is.
Egy nagyobb tálban keverjük össze a lisztet a vaníliás cukorral és egy csipet sóval, majd öntsük hozzá a vajas-élesztős keveréket. Keverjük alaposan össze, majd dagasszuk kézzel 10 percig. Ezután adjuk hozzá a lecsepegtetett mazsolát, az apróra vágott aszalt gyümölcsöket és a mandulát, pár perc alatt gyúrjuk alaposan össze. Takarjuk le a tálat egy konyharuhával, majd langyos helyen kelesszük a tésztát 90 percig.
A megkelt tésztát borítsuk lisztezett felületre, vágjuk 2 egyenlő részre, mindkét tésztát gyúrjuk át egy kicsit, majd nyújtsuk ki kb. 24 cm-esre, hogy a tészta vastagabb maradjon. Csináljuk a sodrófával a közepére egy mélyedést, majd a jobb feléről a tésztát hajtsuk be a mélyedésig. Formázzuk meg, majd helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire. A másik tésztával is így járjunk el. Takarjuk le a tepsin lévő kalácsokat konyharuhával, majd szobahőmérsékleten kelesszük 15 percig.
Helyezzük 160 fokra előmelegített sütőbe, és süssük 50-55 perc alatt szép pirosra. Sütés közben a kalács kicsit elterül, és laposabb lesz.
A sütőből kivett forró kalácsot kenjük le az olvasztott vajjal, majd alaposan szórjuk meg porcukorral. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.
A kihűlt kalácsot csomagoljuk be celofánba, majd száraz, hűvös helyen hagyjuk legalább 2 hétig állni, hogy az ízek jól összeérjenek.
Tálalás előtt csomagoljuk ki a kalácsot a celofánból, majd ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.