Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Drezdai kalács vagy stollen

120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 50 dkg finomliszt
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg porcukor
  • 2,5 dl tej
  • 1 tojás
  • 20 dkg vaj
  • 5-5 dkg mazsola, aszalt gyömülcs, kandírozott narancshéj, dió
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 1/2 kávéskanál őrölt szerecsendió
  • 1 csipet só
  • 5 dkg élesztő
  • A tetejére:
  • olvasztott vaj
  • porcukor

Elkészítés

Elkészítés: Az élesztőt 1 dl langyos tejjel és egy kis cukorral felfuttatunk. A lisztet tálba szitáljuk, a közepébe kis mélyedést készítünk, beleöntjük a felfuttatott élesztőt, kis liszttel elkeverjük, és kb. 10 percig kelesztjük.

Addig a maradék tejet elkeverjük a tojással, a porcukorral, a vaníliás cukorral, csipet sóval, a fűszerekkel és a felolvasztott vajjal. Összedolgozzuk a liszttel. A robotgép spiráljával legalább 10 percig dagasszuk, hogy a tészta szép fényes legyen. Langyos helyen duplájára kelesztjük.

Kelés után kissé szétnyújtjuk, az összedarabolt aszalt gyümölcsöt és durvára vágott diót lazán beledolgozzuk. Hosszúkásra nyújtjuk, a szélét visszahajtjuk. 15 percig kelesztjük tepsibe téve, sütőpapíron.

Előmelegített kb. 180 fokos sütőbe kb 45 perc alatt megsütjük. Még melegen megkenjük a tetejét olvasztott vajjal, és vastagon megszórjuk porcukorral.

Ezek is érdekelhetnek

Friss