A következő saláták nemcsak finomak és ropogósak, de telis-tele vannak vitaminokkal is! És milyen egyszerű elkészíteni őket...!
Fontos! Ha szeretnéd elkészíteni az alábbi majszolnivalókat, de még nem vághatsz késsel vagy nem tudod kezelni a turmixgépet, kérdd meg anyát, hogy segítsen az előkészületekben!
Citromos-mézes sárgarépasaláta
Hozzávalók:
50 dkg sárgarépa
1 evőkanál méz
1 egész citrom leve
Elkészítés: A répát megtisztítjuk és lereszeljük, a mézzel és a citromlével összekeverjük, és máris fogyasztható.
Lilahagymás almasaláta
Hozzávalók:
80 dkg alma
20 dkg lilahagyma
5 cl citromlé
5 cl olívaolaj
0,5 dkg só
0,5 dkg porcukor
késhegynyi fehérbors
Elkészítés: Az almát és a lilahagymát szeletekre vágjuk. Az olajat, a citromlevet, a sót, a cukrot és a borsot összekeverjük, majd az almára és a lilahagymára öntjük, végül összeforgatjuk.
Tipp:
Az almát tegyük citromos vízbe tisztításkor, hogy ne legyen barna!
Joghurtos-sajtos saláta
Hozzávalók:
1 közepes kígyóuborka
3 paradicsom
1 szál póréhagyma
10 dkg trappista
5 dkg füstölt sajt
10 dkg sonka (ízlés szerinti)
2 kis pohár natúr joghurt
1 csokor snidling
1 gerezd fokhagyma
oregánó
só
Elkészítés: A joghurtokat salátás tálban a fűszerekkel összekeverjük. Feldaraboljuk a zöldségeket és a sajtot, aztán a joghurtos öntetbe keverjük. Pár órára hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek, aztán már ehetjük is.
Túrósaláta
Hozzávalók:
25 dkg túró
1 kis pohár tejföl
só
paradicsom, uborka, hagyma, paprika, és mindenféle zöldség, amit szeretsz
+ ha van: sajt, párizsi
Elkészítés: Az egésznek az alapja a sós tejfölös túró. Ebbe beletesszük az apró kockákra vágott zöldségeket. A sajt és a párizsi már csak „hab a tortán”.
Reteksaláta egyszerűen
Hozzávalók:
1 csokor retek
1 pohár tejföl vagy krémes joghurt
pici só
Elkészítés: A retket nagyon apróra kockázzuk, enyhén sózzuk, és a tejföllel felöntjük. Hűtőben fél óráig pihentetjük.
Tipp: Fontos, hogy egészen picire aprítsuk a retket, de ne reszeljük, úgy más lesz az állaga. A sózással legyünk óvatosak, inkább utána pótoljuk, ha szükséges.
Laktató almasaláta
Hozzávalók:
alma
reszelt vagy kis kockákra vágott trappista sajt
tejföl
majonéz
kis mustár
só
bors
Elkészítés: Az almát kis kockákra vágjuk. A tejfölből, majonézből, mustárból, sóból, borsból tartármártást készítünk, majd beleforgatjuk a sajtot és az almát.
Céklasaláta nyersen
Hozzávalók:
cékla
só
hagyma
pici ecet
esetleg köménymag
friss torma
Elkészítés: A céklát meghámozzuk, turmixgépbe tesszük (anyával együtt csináld) az összes hozzávalóval együtt, és összeaprítjuk.