Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Pavlova, az angolszász karácsonyok királynője

default user icon
SB
A Pavlova, vagy ahogy az ausztrálok és az új-zélandiak becézik Pav, a világ egyik legegyszerűbb süteménye. Nem kell gyúrni, dagasztani, csak nagyjából egy jó habverő, néhány tojásfehérje és porcukor kell hozzá.

Általában nincs benne liszt. A pavlova édessége miatt savanykás gyümölcsökkel harmonizál igazán.

Új-Zélandon természetesen kivivel eszik. Az édesség nevét Anna Pavlováról kapta, aki turnéja során Ausztráliában és Új-Zélandon is elkápráztatta a közönséget.

ANNA PAVLOVA

Anna Pavlova orosz balerina volt. 1881-ben született Szentpétervár közelében, édesanyja elszegényedett mosónő volt, Anna vezetéknevét édesanyja második férjétől kapta. A kislány 10 éves korától járt a Birodalmi Balett Iskolába, kivételes tehetsége már itt megmutatkozott, azonban a klasszikus balett elsajátítása az átlagnál is több munkát, önsanyargatást követelt tőle. Hamarosan a világ egyik legismertebb táncosnője lett, a kritikusok és a közönség is imádta. Saját társulatával az egész világot bejárta, a balett népszerűsítésében nagy szerepe volt, balettiskolát is alapított. 1931-ben halt meg Hollandiában, ahol egy turné során a vonatról leszállva megfázott és tüdőgyulladást kapott. Hamvait a londoni Golders Green Krematóriumban őrzik, többek között Sigmund Freud és Alexander Korda urnái mellett.

Ausztrália vagy Új-Zéland

Mindként ország lakói magukénak érzik a Pavlovát. Az új-zélandiak már Pavlova kisasszony itteni látogatása előtt fel tudnak mutatni szakácskönyveket, melyekben tojásfehérjéből és porcukorból készült sütemények találhatók, az ausztrálok 1935 októberét jelölik meg a Pavlova torta születésnapjának, ekkor készítette Perthben, a Hotel Esplanade-ben Bert Sachse cukrász. A Pavlova az egész angolszász világban elterjedt, és a karácsonyi édességek között is gyakran megjelenik mandarinnal, gránátalmával, fahéjjal ízesítve.

A Pavlova elkészítése

Az adott receptnek megfelelően a tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a porcukrot és esetleg gyümölcsecetet, keményítőt. Jó kemény állagúra összedolgozzuk, majd meleg, de nem forró sütőben egy-két órát sütjük/szárítjuk. A kihűlt tütüre, akarom mondani tortára, felvert tejszínt és gyümölcsöket teszünk. Sokáig eláll. A torta csokoládés vagy kakaós variációban is ismert, de készíthetjük mini Pavlovákat is.

 


Ahogy egy angolszász séf készíti 4 tojásból és 24 deka porcukorból, sütés 130 fokon egy óra, majd a nyitott sütőajtónál kihűtjük, felvert tejszínnel és gyümölcsökkel díszítjük.

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss