Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így előzheted meg az óraátállítás káros hatásait

Idén március utolsó vasárnapjára esik az óraátállítás és megkezdődik a nyári időszámítás. Ehhez a változáshoz azonban nem olyan könnyű alkalmazkodni, hiszen a legtöbb embernek ilyenkor felborul belső órája.

Tehát március 31-én hajnalban 2 óráról 3 órára állítjuk át az órát, ami azt jelenti, hogy ezen az éjjelen egy órával kevesebbet alszunk. Érdekesség, hogy ez az időpont idén éppen húsvét vasárnapra esik. Az ünnepi hangulat egy időre elterelheti a figyelmünket az óraátállítás kedvezőtlen hatásairól, azonban ne lepődjünk meg azon, ha a nap végére szétszórtak, esetleg dekoncentráltak leszünk.

Néhány hétig is tarthat, mire hozzászoksz

„Az óraátállítás néhány napig, sőt akár egy-két hétig is hatással lehet a pihenésünkre, alvásunkra vagy a munkánkra, ezáltal a teljesítményünkre is. A szervezetünk napi működése a belső óránk szabályos menetrendjéhez, a sötétség és a világosság váltakozásához kapcsolódó úgynevezett cirkadián ritmushoz igazodik. Ha ez a ritmus bármilyen okból – például éjjeli munkavégzés, alvászavar, rendszeres éjszakázás – felborul, az hatással van a szervezetünk működésére. Az óraátállítás miatt ez a ritmus egy órával eltolódik, az egy órányi alváshiány miatt pedig ébredéskor az alvást segítő melatonin hormon szintje még olyan magas, mint ahogy az alváskor lenni szokott. Ezzel szemben azonban a cukorszintet szabályozó glükokortikoid szintje, valamint az ébrenléti aktivitást és éberséget elősegítő orexin nevű ingerületátvivő anyag alacsony, ezért szétszórtnak, dekoncentráltnak érezhetjük magunkat” – mondta Dr. Váradi Katalin, a Budai Egészségközpont szomnológusa.

Ha felborul a ritmus

És, hogy milyen tüneteket okozhat, ha felborul a cirkadián ritmus? Rossz közérzet, fejfájás, fáradtság, ingerlékenység, koncentrációzavar, emésztési problémák, étvágytalanság, álmatlanság és szívbántalmak alakulhatnak ki.

Így lehet könnyebb az átállás

Érdemes tudni, hogy a nyári időszámításra való átállásnak több negatív hatása van, mint a télinek. A változás miatt kialakuló fáradtság már önmagában is zavaró lehet, de vannak, akiknél sokkal komolyabb következmények alakulhatnak ki. „Az átállás jobban megviselheti a gyermekeket, az idős embereket, és azokat, akik alvászavarban szervednek. Ha tudjuk, hogy minket komolyabban megvisel ez az időszak, készüljünk fel előre. Keljünk korábban akár már napokkal az óraátállítás előtt, pihenjük le hamarabb, hogy fokozatosan szoktassuk hozzá a szervezetünket a változáshoz” – tette hozzá a doktornő.

Emellett a rendszeres testmozgás – akár egy-egy séta a friss levegőn –, és a kiegyensúlyozott étkezés is sokat segíthet abban, hogy minél előbb hozzászokjunk a nyári időszámításhoz.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még: 

Ezek is érdekelhetnek