Részletes receptkereső »
  •  
  • Bonafarm  
  •  

Mézeskalács - karácsonyra

Cikk mentése

Cikk mentése

Cikk megosztása
Cikk elküldése

Cikk küldése

Cikk nyomtatása

Cikk nyomtatása

Cikk mentése

Mézeskalács - karácsonyra

Cikk mentéshez be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!

Cikk elküldése

Mézeskalács - karácsonyra

Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Megjegyzés:
Küldő neve:
Küldő e-mail címe:
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:
A gyömbéres, fahéjas, szegfűszeges illatú mézeskalács nem csak a karácsonyfán mutat jól. Feldíszíthetjük vele az adventi koszorúnkat, ajtó- és ablakdíszeinket, ajándékcsomagokra kötözhetjük, vagy önállóan, tálra rendezve kínálhatjuk vendégeinknek.

Süteménynek, de dísznek is tökéletes a mézeskalács Süteménynek, de dísznek is tökéletes a mézeskalács

A karácsony elképzelhetetlen mézeskalács nélkül. Önmagában a sütemény is nagyon karácsonyi, fűszeres illata és íze mennyei. De a készítése is kellemes készülődés az ünnepre, hiszen a gyerekekkel együtt készíthetjük és díszíthetjük a süteményt. Arról nem is beszélve, hogy a  gyakran zord téli estéken a sütőből áradó finom illatok felmelegítik és kellemes illattal árasztják el az egész házat. Noha a tésztát a sok méz miatt nehéz összegyúrni, az elkészült, édes-fűszeres sütemény mind látványában, mind ízében kárpótol minket fáradozásainkért. 

Gyönyörű mézeskalácsfenyő csillagokból Gyönyörű mézeskalácsfenyő csillagokból
A tészta

Akármelyik mézeskalács receptet is válasszuk, mindenképpen fontos, hogy néhány órát, de akár egy éjszakát is a hűtőben pihenjen a tészta.

A mézeskalács tésztáját célszerű közepes vastagságúra, azaz legalább fél centi vastagra nyújtani, különben a kiszaggatott sütemény szélei könnyen megéghetnek.

A tésztából készülhet aprósütemény - a szívtől az angyalkáig bármi, attól függően, milyen kiszúróformánk van, de kreatívabb konyhatündérek különböző méretű csillagokból fenyőt is építhetnek, vagy akár sablon alapján mesebeli mézeskalács házikót is alkothatnak.

Díszítés

Ha magvakat, cukrokat használunk díszítésre, akkor ezeket a sütés előtt tegyük a sütikre. Ha a hagyományos és nagyon dekoratív cukros tojáshabbal, azt mindenképpen sütés és kihűlés után végezzük csak.

Ünnepi, fűszeres illatú a mézeskalács Ünnepi, fűszeres illatú a mézeskalács

A tojásfehérjéből és porcukorból kikevert masszát (a krém különösen alkalmas a hótakaró és a háztetőről lecsüngő jégcsapok ábrázolására) egyszerű kis tiszta zacskóba kanalazzuk, a sarkára pici lyukat vágunk, és markunkban tartva a zacskót ügyesen rajzolhatunk is a süteményekre.

A még friss díszítést színes cukrokkal, mandulaszeletekkel, kandírozott gyümölcsökkel tovább dekorálhatjuk, de bevethetünk olvasztott csokoládét vagy kókuszreszeléket is.

Mézeskalács házikó - ahogy GZsuci készítette

A képen látható ház GZsuci szülőháza, itt nőtt fel, és a szüleinek készítette! A képen látható ház GZsuci szülőháza, itt nőtt fel, és a szüleinek készítette!

Így készül... Így készül...
Hozzávalók:
A tésztához:
25 dkg méz
10 dkg margarin
12,5 dkg porcukor
5 g őrölt gyömbér
5 g őrölt fahéj
5 g őrölt szegfűszeg
5 g kakaópor
50 dkg liszt
1 kávéskanál sütőpor
1 db tojás
csipet só
A ragasztáshoz:
kristálycukor
A kenéshez:
tojás
A díszítéshez:
2 db tojásfehérje
50 dkg porcukor

Elkészítés: A tésztához a hozzávalókat jó alaposan összegyúrjuk. Viszonylag kemény, de jól formálható tésztát kell kapnunk. 1 napig pihentetjük a hűtőben, szilikonos sütőpapírba bugyolálva, így szerintem könnyebb vele bánni, de ez elhanyagolható.

A ház elemeit először megtervezem, majd sütőpapírból vágom ki. Akinek ez nehezebb, az vágja ki először kartonból, és illessze össze celluxszal, hogy működik e.

A tésztát nyújthatjuk lisztezett deszkán/gránitpulton, de aki nem akar magának felesleges feszültségeket a tészta leragadása miatt, az az én módszeremet alkalmazva két szilikonos sütőpapír között könnyedén kinyújtja a tésztát, körülbelül fél cm vastagságúra, majd a sablonokat körülvágjuk, az elemeket tepsibe rakjuk és megkenjük őket tojással. Kb. 200 fokon rövid ideig addig sütjük, amíg az alja kicsit megbarnul.

Ahogy a sütőből kivettük, azonnal megkenjük újra tojással. (Ettől lesz a tésztánk szép fényes.) Fontos, hogy a tészta egyenletes, sík felületen hűljön ki, hogy meg ne görbüljön.

(Ha szeretnénk ablakokat is a házunkra, a tészta kihűlése után, a sütőpapíron hagyva olvasztott savanyú cukorkával, vagy karamellel kiöntjük az ablakainkat.)

Az elemeket én olvasztott cukorral, azaz karamellel ragasztom össze. Ehhez a cukrot teflon bevonatú serpenyőben olvasztom fel. A türelmesebb emberek, illetve akik egyszerűbb házszerkezetet választanak, ragaszthatják a díszítéshez való masszával is.

A díszítéshez a tojásfehérjét jól kikeverjük a porcukorral. Fontos a massza állaga, hogy tudjunk belőle jégcsapokat is formálni, ezért a cukrot apránként szitáljuk a fehérjéhez, és keverjük el kézi habverővel, közben ellenőrizzük, mennyire csöppen le.

Vékony szájú nyomózsákba vagy sütőpapírból rögtönzött tölcsérbe töltjük, és tetszés szerint díszítjük házikónkat, illetve használhatunk színes cukorkákat, egyéb díszítőket.

Vigyázat, ez a ház jóval nagyobb, mint amekkora egy adag tésztából kijön. 3 adagból készült.

Jó munkát, szórakozást, kikapcsolódást, és sok sikert hozzá!

Köszönet GZsucinak ezért a gyönyörűségért, ami receptként itt található >>>

További mézeskalácsok a Mindmegettén:

Hófödte kis ház Hófödte kis ház
Mézeskalács házacska >>> 

 

 

 

 

 

 

 

Mézeskalács figurák Mézeskalács figurák
Mézeskalács figurák >>>

 

 

 

 

 

 

 

Mézeskalács fenyő Mézeskalács fenyő
Mézeskalács fenyő >>>

 

 

 

 

 

 

 

Mézes báb Mézes báb
Mézes báb >>>

 

 

 

 

 

 

 

Mézes tál és figurák Mézes tál és figurák
Mézes tál és figurák >>>

 

 

 

 

 

 

 

További mézeskalácsok >>>

Mézeskalácsos ízek >>>

Adventi sütisütés >>>

Karácsonyi készülődés >>>

A díszítésnek tényleg csak a fantázia szab határt :-) A díszítésnek tényleg csak a fantázia szab határt :-)


 

Hozzászólás a cikkhez

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni!

Belépés



Hozzászólások

Összes hozzászólás: 15 db
  • 2012. november 21. 17:17
    Nagyon klassz !!!
  • 2011. december 22. 16:23

    ez nagyon öltesek praktikus figurák és hasznos dolgokra is lehet használni például lehet öket használni még disznek is a fenyőfára midegyik jó ????
  • 13. boske1
    2011. december 9. 22:33
    Gyönyörűséges mézeskalács házikó ez a színescukros!
  • 2010. december 23. 10:42
    tetszik nagyon
  • 11. kjbhv
    2010. december 23. 10:41
    nagyon jo
  • 2010. december 21. 19:53
    tetszik ez az oldal :) en is sutok hazikot
  • 2010. december 20. 12:35
    Hát ez nagyon profi! Gratula! Most kezdem a sütést, házikót készítek, vagyis ehhez képest csak egy kis kunyhót! :)
  • 2010. december 17. 09:08
    Tenyleg csoda szep a haziko ,en is megcsinalom had oruljenek neki az unokak.
  • 7. fdh
    2010. december 14. 12:49
    ez naon jó
  • 2010. december 14. 10:05
    Én tavaly karácsonyra rengeteget csináltam - házikót, sütikéket, puszedlit, traktort, betlehemest, laptopot, hóemberkéket. Ezeket a készítményeket adtuk ajándékba a fa alá. Nagy sikert aratott :) Fotók is vannak fenn az interneten rólluk. Csak nemtudom h ide linkelhetem e. Ezt a szerkesztőktől is kérdezném, hogy tehetek e ide linket, hátha ötletet kap valaki.
    Üdv Szilvi.

    Természetesen a cikkben szereplő fotók is nagyon tetszenek. KIválltképp a szülői házikó :) nagyon ötletes. Következő karácsonyra meg is fogom valósítani, persze a saját szülöi házunkat.
Hasznos csomag