Bár, mint a legtöbb kelt tészta, ez is a sütés napján a legfinomabb, másnap még mindig csodás lesz!
Hozzávalók
A kalácstésztához:
30 g friss élesztő
65 g cukor
180 ml tej
1 db egész tojás + 1 tojássárgája
375 g finomliszt
1 csipet só
125 gr vaj
1/2 db citrom reszelt héja
1 db tojás a kenéshez
300 g magozott, fagyasztott meggy
A töltelékhez:
350 g philadelphia krémsajt
1 db tojássárgája
60 g cukor
1 csomag vaníliás cukor
Elkészítése
1. Morzsold az élesztőt egy csipet cukorral és kevés liszttel egy tálba, majd öntsd rá a langyos, de 42 foknál nem melegebb tejet. Futtasd fel kb. 30 perc alatt.
2. Keverd a maradék cukrot habosra a tojással és a sárgájával. Öntsd hozzá a megkelt kovászt.
3. Egy mély tálban keverd a lisztet a csipet sóval és a reszelt citromhéjjal össze. Add hozzá a szobahőmérsékletű vajat és az élesztős tojásos keveréket. Gyúrd a tálban míg össze nem áll, majd deszkára borítva még néhány percig. Tedd vissza a tálba, takard le és meleg helyen keleszd kb. 1 órát, míg szépen meg nem emelkedik.
4. Közben keverd a krémsajtot össze a tojássárgával, cukorral, vaníliával és sóval míg homogén masszává nem áll.
5. Olvaszd ki és csepegtesd le a meggyet.
6. Gyúrd össze a megkelt tésztát, majd nyújtsd kb. 1 cm vastag téglalappá. Kend meg a krémsajttal úgy, hogy a szélein hagyj 1-1,5 centit szabadon. Dobáld rá a meggyeket.
7. Kend meg a szabadon hagyott tészta részeket a tojással és tekerd szorosan fel. Ha kész a rolád, tekerd csigavonalban össze. Hagyd állni 30 percig.