Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mákos-gyümölcsös tejberizs

30 perc
egyszerű
olcsó
Hozzávalók

Elkészítés

Elkészítés: Vajha milyen lehet a mákos tejberizs, rögvest megtudjuk! A másfél literes piros, nyeles lábaskába bele a víz, a rizs, felforral, takarék, gyakorta kevergetve megitat a vizet alóla. Vigyáz, mert a rizs gyorsan szomjas. Hozzáönt a tejet, bele a vaj, a szükség szerint darabolt gyümölcs, a cukor 5-6 tasakkal legalább, mert a mák befalja.

Felforral, közben begyújt a legpinduribb gázrózsát, rá egy tömör vas lángelosztó + egy-két szitás, rá a lábaska, tetejére fedő, kukucsrés mentességet ellenőriz. Úgy 3-4 percenként hosszabb ágú villával átkeverget, ahogy sűrűsödik, óvatosabban.

Ha megpuhult a rizs, önthet alá még kevés tejet, ha szárazol. Gusztus szerint édesítővel beállít az ízét, és tálalhat natúron, pikáns lekvárral, ezzel-azzal, ki mit kívángat.

Forrón, hűltebben, hidegen egyaránt javasolt.

Megjegyzés

A tejberizses alapot jórészt Horváth Ilona szakácskönyve alapján készítettem, mint mindig, a mákbeütés ihletője, önhibáján kívül a mákosbödönös kiszereléssel alkotó T. Oldaltárs, az eredmény fent, látványos és ízesen laktatónak bizonyult. Ez okból vár itt mindenkit.
- Bgaboca

Ezek is érdekelhetnek