Elkészítés: Vajha milyen lehet a mákos tejberizs, rögvest megtudjuk! A másfél literes piros, nyeles lábaskába bele a víz, a rizs, felforral, takarék, gyakorta kevergetve megitat a vizet alóla. Vigyáz, mert a rizs gyorsan szomjas. Hozzáönt a tejet, bele a vaj, a szükség szerint darabolt gyümölcs, a cukor 5-6 tasakkal legalább, mert a mák befalja.
Felforral, közben begyújt a legpinduribb gázrózsát, rá egy tömör vas lángelosztó + egy-két szitás, rá a lábaska, tetejére fedő, kukucsrés mentességet ellenőriz. Úgy 3-4 percenként hosszabb ágú villával átkeverget, ahogy sűrűsödik, óvatosabban.
Ha megpuhult a rizs, önthet alá még kevés tejet, ha szárazol. Gusztus szerint édesítővel beállít az ízét, és tálalhat natúron, pikáns lekvárral, ezzel-azzal, ki mit kívángat.
Forrón, hűltebben, hidegen egyaránt javasolt.
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!
Feliratkozom a hírlevélre