Magyaros gombaleves zöldségesen

default user icon
2 5/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 50 dkg csiperkegomba
  • 3 db közepes sárgarépa
  • 2 db közepes fehérrépa
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 db karalábé
  • 10 dkg zellergumó
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 kisebb TV paprika
  • 2 gerezd fokhagyma
  • hegyes erős paprika, ha szeretjük
  • 1 kis pohár tejföl
  • 1 dl tej
  • 1 csapott evőkanál fűszerpaprika
  • 2 db leveskocka (zöldséges, tyúkhúsos, ami tetszik)
  • őrölt feketebors
  • 1 teáskanál szárított kakukkfű (elhagyható)
  • 1 evőkanál sertészsír

Elkészítés

    Elkészítés: A gombát kis gerezdekre vágjuk, a hagymát és a fokhagymát egészen finomra aprítjuk. A sárgarépát, a fehérrépát, a karalábét egyenlő nagyságú kockára, félkarikára vágjuk.

    A felhevített sertészsíron megdinszteljük a hagymát, rádobjuk a gombát, a fokhagymát, a sárgarépát, a fehérrépát, a karalábét és az egészben hagyott zellergumót. Enyhén megsózzuk, megpároljuk. Megvárjuk, míg a gomba kevés vizet ereszt, lehúzzuk a tűzről, és megszórjuk pirospaprikával. Jól elkeverjük, felöntjük jó 3 liter vízzel, beletesszük a leveskockát, a borsot, a kakukkfüvet és a kicsumázott paprikákat. Lassú tűzön főzzük. Ha felforrt, megkóstoljuk, és ha kell, utána ízesítünk sóval vagy ételízesítővel.

    Ha a megpuhultak a zöldségek, a tejfölt elkeverjük a tejjel, hozzámerünk a forró levesből, újból elkeverjük, és kevergetve a leveshez öntjük, beleszórjuk az aprított petrezselymet, kiforraljuk.

    Kivesszük belőle az egészben hagyott paprikát és zellert, és már találhatjuk is.

Megjegyzés

A kakukkfüvet kihagyhatjuk, a családom és én szeretjük az ízét, ez tényleg ízlés kérdése. Természetesen a zsír helyett is nyugodtan használható olaj, vagy akár vaj is.

Fridrich Eszter
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Kocsis Annamária 3 évvel ezelőtt
Isteni finom volt a leves!
Fridrich Eszter 6 évvel ezelőtt
Ami pedig kimaradt, hogy csipetkével a legfinomabb!!!

Hasonló Receptek

Magazin