Az ország egyik fele a szegedi, míg a másik a bajai halászlét tartja a legjobbnak, míg sokan egyszerűen azt a levest szeretik igazán, amit a saját édesanyjuk, esetleg nagymamájuk készített. Évtizedes tudás és tapasztalat mozgatja azokat a kezeket, amelyek készítik, ízesítik és kevergetik a halászlét, mely végül a karácsonyi, ünnepi asztal központi eleme lesz minden évben.
Akárcsak a bejgli, a halászlé is olyan étel, amelytől sokan félnek, hiszen macerásnak tűnhet az elkészítése. Érdemes azonban belevágni, ugyanis nincs finomabb a házi halászlénél. Bözsi mama pedig elárulta a receptjét a legfinomabb halászlének!
Így készül a legfinomabb halászlé
Hozzávalók:
- 4 szelet pontypatkó
- 1 kg apró hal
- 10 dkg füstölt szalonna
- 3 db vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 db t. v. paprika
- 1 db paradicsom
- 1 ek. őrölt pirospaprika
- 2 db burgonya
- 1,5 l víz
- 1 csipet őrölt babérlevél
- 1 csipet őrölt kömény
- 1 teáskanál zsiradék
- só
- bors
Elkészítés:
- Apró kockákra vágjuk a füstölt szalonnát, egy fazékba szórjuk, adunk hozzá egy kevés zsiradékot, és kipirítjuk. Rátesszük a finomra vágott vöröshagymát, átlátszóra dinszteljük.
- Hozzáadjuk az áttört fokhagymát, együtt sütjük egy percig. Lehúzzuk a tűzről, elkeverjük benne az őrölt pirospaprikát. Hozzáadjuk az apró kockákra vágott paprikát és paradicsomot, visszatesszük a tűzhelyre, és összerotyogtatjuk.
- Tíz perc múlva mehet bele a kilónyi apró hal és a meghámozott, de egészben hagyott két burgonya. Felöntjük a vízzel, fűszerezzük őrölt köménnyel és babérral, sózzuk, borsozzuk, és addig főzzük, amíg a burgonya teljesen meg nem puhul. Ekkor átpasszírozzuk.
- Visszaöntjük az elmosott fazékba, óvatosan belecsúsztatjuk a négy pontypatkót, és pár percig főzzük. Erős paprikával tálaljuk.
TRÜKK!
Ha nincs időnk passzírozgatni, akkor használhatunk halászlésűrítményt is, ebben főzzük meg a kockákra vágott krumplikat (ha szükséges, vízzel hígítjuk), majd ezt a levest törjük át – írta a Vidék íze magazin.
Borítókép: Vidék íze magazin