Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így készül a legfinomabb halászlé: Bözsi mama felfedi a titkos receptet

default user icon
MME
A halászlé egy olyan étel, ami nem hiányozhat a karácsonyi, ünnepi asztalról. Ahány ház, annyi szokás, ám mi most megmutatjuk, hogyan készül a legfinomabb halászlé!

Az ország egyik fele a szegedi, míg a másik a bajai halászlét tartja a legjobbnak, míg sokan egyszerűen azt a levest szeretik igazán, amit a saját édesanyjuk, esetleg nagymamájuk készített. Évtizedes tudás és tapasztalat mozgatja azokat a kezeket, amelyek készítik, ízesítik és kevergetik a halászlét, mely végül a karácsonyi, ünnepi asztal központi eleme lesz minden évben.

Akárcsak a bejgli, a halászlé is olyan étel, amelytől sokan félnek, hiszen macerásnak tűnhet az elkészítése. Érdemes azonban belevágni, ugyanis nincs finomabb a házi halászlénél. Bözsi mama pedig elárulta a receptjét a legfinomabb halászlének!

Így készül a legfinomabb halászlé

Hozzávalók:

  • 4 szelet pontypatkó
  • 1 kg apró hal
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 3 db vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 db t. v. paprika
  • 1 db paradicsom
  • 1 ek. őrölt pirospaprika
  • 2 db burgonya
  • 1,5 l víz
  • 1 csipet őrölt babérlevél
  • 1 csipet őrölt kömény
  • 1 teáskanál zsiradék
  • bors

Elkészítés:

  1. Apró kockákra vágjuk a füstölt szalonnát, egy fazékba szórjuk, adunk hozzá egy kevés zsiradékot, és kipirítjuk. Rátesszük a finomra vágott vöröshagymát, átlátszóra dinszteljük.
  2. Hozzáadjuk az áttört fokhagymát, együtt sütjük egy percig. Lehúzzuk a tűzről, elkeverjük benne az őrölt pirospaprikát. Hozzáadjuk az apró kockákra vágott paprikát és paradicsomot, visszatesszük a tűzhelyre, és összerotyogtatjuk.
  3. Tíz perc múlva mehet bele a kilónyi apró hal és a meghámozott, de egészben hagyott két burgonya. Felöntjük a vízzel, fűszerezzük őrölt köménnyel és babérral, sózzuk, borsozzuk, és addig főzzük, amíg a burgonya teljesen meg nem puhul. Ekkor átpasszírozzuk.
  4. Visszaöntjük az elmosott fazékba, óvatosan belecsúsztatjuk a négy pontypatkót, és pár percig főzzük. Erős paprikával tálaljuk.

TRÜKK!

Ha nincs időnk passzírozgatni, akkor használhatunk halászlésűrítményt is, ebben főzzük meg a kockákra vágott krumplikat (ha szükséges, vízzel hígítjuk), majd ezt a levest törjük át – írta a Vidék íze magazin.

Borítókép: Vidék íze magazin

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss