A Kozmosz Vegán Étteremben szeptember 30-án folytatódik a Felelős Gasztrohős és a Zöldövezet Társulás által elindított Jövő-t-Evő nevű szakmai fórumsorozat. A havonta megrendezett találkozókon azokat a fenntarthatósági eszközöket mutatják be, amelyeket a vendéglátóhelyek és rendezvényre kitelepülők beépíthetnek működésükbe. A fenntarthatósági eszközök olyan eljárások és technikák, melyek egy vendéglátóhelyet - csakúgy, mint egy közönséges háztartást - környezetbarátabbá, vagyis a jövő szempontjából fenntarthatóbbá tesznek. Ilyen a víz- és energia hatékonyság, a megfelelő hulladék és élelmiszer hulladék kezelés.
Nem csak vendéglátósoknak!
Az ingyenes rendezvényeken a résztvevők kérdéseiket közvetlenül feltehetik a hivatalos szervek képviselőinek, kapcsolatot építhetnek a szakmai szervezetekkel és a környezetbarát termékeket, szolgáltatásokat kínáló vállalatokkal. A célcsoport elsősorban a vendéglátó társadalom, de mivel az összes környezetbarát eljárás beépíthető egy "normál" háztartásba is, így minden kedves érdeklődőt szeretettel várnak.
A citrom nem csak a teába jó>>>
Olcsó takarítószerek a konyhából és a kamrából>>>
Szakmai fórum
Az év eleji három fórum témái a helyi és szezonális termékek beszerzésének akadályai, a kitelepülések "zöldítése", illetve a környezetbarát csomagolás és szállítás lehetőségei voltak.
"Olykor egészen éles viták indultak, amelyek megmutatták, hogy a fórumokon részt vevő különböző szervezetek képviselői mennyire más szempontból látják az adott környezetvédelmi kérdést. A Jövő-t-Evő célja pont az, hogy ezeknek hangot adjunk és közösen találjunk utat a megoldás felé" - mondta Csobay Krisztina, a Zöldövezet társulás elnöke.
Így legyünk környezetbarátok
"Szeretnénk elkerülni, hogy a vendéglátósok és rendezvényszervezők pletykák vagy egy-egy rossz példa alapján alkossanak véleményt arról, hogy melyek a környezetbarát intézkedések és eljárások. Tudjuk, hogy nincs még mindenre szabályozás, vagy kialakult jó gyakorlat, ezért úgy gondoljuk, hogy sokkal jobb megoldás összehozni a feleket és harmonizálni a szakma, a hivatalok és a civilek álláspontjait; mintsem hagyni, hogy mindenki a saját feje után menjen." - tett hozzá Varga Judit, a Fenntartható Étterem minősítést kiadó Felelős Gasztrohős egyik alapítója.
Annak érdekében, hogy élő kapcsolatot tarthassanak fent a fórumok résztvevőivel és érdeklődőkkel, a szervezők online közvetítik az eseményeket és fogadják a felmerülő kérdéseket/javaslatokat a Jövő-t-Evő közösségi média csoportjában.
Csodatevő fehér porok>>>
A környezetbarát diéta>>>
A fórumbeszélgetések időpontjai és témái
Ebben az évben még négy alkalommal vehetünk részt Jövő-t-Evő programon. Szó lesz az energia- és vízhatékonyságról, a higiéniáról, hulladékcsökkentésről, élelmiszerhulladék-kezelésről. Az év utolsó rendezvényén pedig az emberek, legfőképp a vendéglátósok szemléletformálásán lesz a hangsúly.