Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kihagyhatatlan ingyenes programsorozat környezetbarátoknak!

default user icon
MME
Idén, további négy alkalommal ülnek össze a civil, a hivatali és szakmai szektor képviselői, hogy megvitassák, környezetbarátabbá tehetőek-e a hazai vendéglátóhelyek és a rendezvények. A Jövő-t-Evő a Felelős Gasztrohős és a Zöldövezet Társulás által megvalósított, ingyenes fórumsorozat, mely nem csak a vendéglátosoknak ad útmutatást!

A Kozmosz Vegán Étteremben szeptember 30-án folytatódik a Felelős Gasztrohős és a Zöldövezet Társulás által elindított Jövő-t-Evő nevű szakmai fórumsorozat. A havonta megrendezett találkozókon azokat a fenntarthatósági eszközöket mutatják be, amelyeket a vendéglátóhelyek és rendezvényre kitelepülők beépíthetnek működésükbe. A fenntarthatósági eszközök olyan eljárások és technikák, melyek egy vendéglátóhelyet - csakúgy, mint egy közönséges háztartást - környezetbarátabbá, vagyis a jövő szempontjából fenntarthatóbbá tesznek. Ilyen a  víz- és energia hatékonyság, a megfelelő hulladék és élelmiszer hulladék kezelés.

Nem csak vendéglátósoknak!

Az ingyenes rendezvényeken a résztvevők kérdéseiket közvetlenül feltehetik a hivatalos szervek képviselőinek, kapcsolatot építhetnek a szakmai szervezetekkel és a környezetbarát termékeket, szolgáltatásokat kínáló vállalatokkal. A célcsoport elsősorban a vendéglátó társadalom, de mivel az összes környezetbarát eljárás beépíthető egy "normál" háztartásba is, így minden kedves érdeklődőt szeretettel várnak.

A citrom nem csak a  teába jó>>>
Olcsó takarítószerek a konyhából és a kamrából>>>

Szakmai fórum

Az év eleji három fórum témái a helyi és szezonális termékek beszerzésének akadályai, a kitelepülések "zöldítése", illetve a környezetbarát csomagolás és szállítás lehetőségei voltak.

"Olykor egészen éles viták indultak, amelyek megmutatták, hogy a fórumokon részt vevő különböző szervezetek képviselői mennyire más szempontból látják az adott környezetvédelmi kérdést. A Jövő-t-Evő célja pont az, hogy ezeknek hangot adjunk és közösen találjunk utat a megoldás felé" - mondta Csobay Krisztina, a Zöldövezet társulás elnöke.  

Így legyünk környezetbarátok

"Szeretnénk elkerülni, hogy a vendéglátósok és rendezvényszervezők pletykák vagy egy-egy rossz példa alapján alkossanak véleményt arról, hogy melyek a környezetbarát intézkedések és eljárások. Tudjuk, hogy nincs még mindenre szabályozás, vagy kialakult jó gyakorlat, ezért úgy gondoljuk, hogy sokkal jobb megoldás összehozni a feleket és harmonizálni a szakma, a hivatalok és a civilek álláspontjait; mintsem hagyni, hogy  mindenki a saját feje után menjen." - tett hozzá Varga Judit, a Fenntartható Étterem minősítést kiadó Felelős Gasztrohős egyik alapítója.

Annak érdekében, hogy élő kapcsolatot tarthassanak fent a fórumok résztvevőivel és érdeklődőkkel, a szervezők online közvetítik az eseményeket és fogadják a felmerülő kérdéseket/javaslatokat a Jövő-t-Evő közösségi média csoportjában.

Csodatevő fehér porok>>>
A környezetbarát diéta>>>
A fórumbeszélgetések időpontjai és témái 

Ebben az évben még négy alkalommal vehetünk részt Jövő-t-Evő programon. Szó lesz az  energia- és vízhatékonyságról, a higiéniáról, hulladékcsökkentésről, élelmiszerhulladék-kezelésről. Az év utolsó rendezvényén pedig az emberek, legfőképp a vendéglátósok szemléletformálásán lesz a hangsúly.

Mindent a szelektív hulladékgyűjtésről>>>

Ezek is érdekelhetnek