Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kéksajttal töltött csirke fokhagyma mártással

MME MME
3 5/5
90 perc
bonyolult
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 1 nagy csirke, amelynek ép a bőre,
  • 1 közepes fej hagyma
  • 25 dkg kéksajt, pl. márványsajt
  • a csirke mája
  • 1 tojás
  • zsemlemorzsa
  • petrezselyem
  • bazsalikom
  • kakukkfű
  • frissen őrölt bors
  • vaj
  • A mártáshoz:
  • 10-12 gerezd fokhagyma
  • liszt
  • tejföl
  • olívaolaj

Elkészítés

Elkészítés: A csirke bőrét a mellén és a comboknál óvatosan fellazítjuk.
A sajtot összekeverjük a tojással, a nagyon finomra vágott hagymával, a megvagdalt petrezselyemmel. Őrölt borssal fűszerezzük, majd annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy krém állagú legyen. Ekkor alaposan elkeverjük a csirke pépesre eldörzsölt májával, és 20 percig állni hagyjuk. Ha besűrűrödne, kevés tejjel lazítsuk. Végül töltsük a csirke bőre alá, és varrjuk be. A bazsalikomot és kakukkfüvet vagdaljuk meg, és szórjuk a madár hasüregébe, gyengén sózzuk is meg. Ezután vastagon kenjük meg vajjal, és helyezzük jénaiba vagy tepsibe. Alufóliával fedjük be, és süssük közepes lángon 1 órán át. Vegyük le róla a fóliát, és levével - ha kevés, akkor olvasztott vajjal - locsolgatva süssük ropogósra.
Amíg sül, készülhet a fokhagyma mártás. Ehhez a zúzott fokhagymát kevés olívaolajon pirítsuk meg, borsozzuk, gyengén sózzuk, vegül hintsük meg liszttel, és kevergessük, amíg besűrűsödik. Keverjünk hozzá tetemes mennyiségű tejfölt, és forraljuk ki.

Megjegyzés

Kiadós, mediterrán jellegű étel. Tálalhatjuk párolt zöldségekkel és rizzsel, de a legjobb friss ciabatta kenyérrel, vagy más rusztikus jellegű friss kenyérrel. Tessék hozzá valamilyen könnyű, száraz fehérbort inni. Esetleg rozét. - MME

Ezek is érdekelhetnek