Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Karácsonyi receptajánló

default user icon
MME
Mint a múlt héten jeleztük, Mackós Miksa borszakértő és persze haspárti barátommal az év utolsó négy hetében ajánlunk. Mi mást is, mint ételeket és italokat - persze az ünnepek jegyében.

A karácsony talán a legnagyobb keresztény ünnep, amelyen Jézus Krisztus születésére emlékezünk. Minden év december 25-én tartják világszerte, habár nem ezt a dátumot tartják számon Jézus születésének.  

Annak ellenére, hogy a karácsony tradicionális keresztény ünnep, sok nem-keresztény ember ünnepli világszerte a szeretet ünnepeként. Az ünneppel együtt jár az ajándékozás, a karácsonyfa állítás, a karácsonyi dalok éneklése, és persze a karácsonyi, ünnepi ételek készítése, azok jóízű elfogyasztása is. Mi ma ilyen ételek kiválasztásában, ajánlásában szeretnénk segédkezni.

Mit készítsünk, tálaljunk magunknak, szeretteinknek, vendégeinknek?

A dolgok könnyebb oldalával indítanék, hisz mint a pasik többsége, én is szeretek a Pató Pálos úton járni, ha nem is ráérünk még módon, de ami bevált eddig, tartsuk meg, minek nehezítsük új elemekkel!

Elsőként tehát a nálunk rendszeresen alkalmazott ételsort tenném közkinccsé. Mi évek óta ezeket az ételeket készítjük, fogyasztjuk és kínáljuk karácsonykor. El kell mondjam - túl azon, hogy mi ezeket a fogásokat kedveljük - természetesen vannak praktikumból adódó okai is a dolognak! Úgy gondoljuk, az ünnep legyen ünnep.

Legyünk magunkhoz őszinték, akik itt a honlapon recepteket írunk, szeretünk főzni, sütni, de nekünk is jár némi kikapcsolódás, pihenés. Ezzel én és családom is így vagyunk. Az ünnep előtt 1-2 napig keményen előkészítünk, sütünk, főzünk, és lehetőleg a pihenő napokon csak melegítünk, hidegtálazunk – vagy elmegyünk vendégeskedni! :)

Karácsonyi menü Naniéknál

Halászlé, ahogyan Nani készíti - tudom, van sok más halászlé recept, de nálunk ez működik
Én karácsonykor ezt nagy tételben készítem, a családból, aki kér, kap belőle néhány liternyit.

Rántott pontyszeletek  - hasábburgonyával és tartármártással tálalom, citromszeletekkel díszítem

Tejfölös-gombás ponty - frissen készített kapros, juhtúrós galuskával az igazi

Eddig a halas ételek, nálunk sem kedveli mindenki, ezért mást is készítünk, nézünk valamit sertésszűzérméből:

Aszalt szilvával töltött sertésszűz

Hozzávalók: 1 db sertésszűz egyben, 15-20 db aszalt szilva (amennyi elfér majd a szűzpecsenyében), 1 csomag vékonyra szeletelt bacon, 2 dl száraz fehérbor, 2 evőkanál vaj, 2 evőkanál extra szűz olívaolaj, só, őrölt bors

Elkészítés: Amikor legutóbb Fecó barátom hentes boltjában (Újpesti piacon) egész karajt vettem, levágattam és felszúrattam vele a szűzérmét, ami olyan fél kilós lehetett. Akkor lefagyasztottam, előre látóan, most felhasználom.

A szüzet az áldozati vágódeszkámra helyezem, kívül - és amennyire tudom a felszúrt részén belül is - sózom, borsozom, pihentetem. A borba beáztatom az aszalt szilvákat, hagyom így állni olyan órányit.

A szűzpecsenye nyílásába töltöm a kimagozott, borban áztatott aszalt szilvákat, jó szorosan beletömködve. Egy serpenyőben felolvasztom a vajat, hozzáadom az olívaolajat, felhevítem, majd ebben a keverékben hirtelen minden oldalán kérgesre sütöm a húst, majd kiemelem, lecsepegtetem.

Elősütött pecsenyémet körbetekerem baconszeletekkel, szobahőmérsékleten, alufólia alatt állni hagyom olyan kétórányit. Az idő elteltével vajjal kikent tepsibe helyezem, öntök alá kevés vizet, és 200 fokra előmelegített sütőbe tolom, először alufóliával lefedve 20 percig, majd a fóliát levéve még 5 percig sütöm.

A tepsiből kivéve néhány percig pihentetem, majd ujjnyi szeletekre vágva tálalom. Köretként vajas burgonyát, majonézes kukoricát adok hozzá.
 

Nálunk elengedhetetlen karácsonyi fogás a töltött káposzta. Erre az ételre is igaz a mondás, ahány ház, annyi szokás, annyi íz, annyi készítési mód. Én az évek során megpróbáltam elkészíteni drága Nagymamám hajdani receptjét, a család szerint ez mára többé-kevésbé sikerült. Íme, a nagy mű, eddig hétpecsétes titok, de most közkinccsé teszem:

Töltött káposzta – Nagymamám receptje után, szabadon

Hozzávalók: 1,5 kg darált sertéscomb, 1 db füstölt csülök (olyan 1,5 kilós), 1 kg sertéscomb (diója vagy slussz), 1 csík sertésoldalas, 1 csík füstölt sertésoldalas, 1-2 szál lángolt kolbász, 30 dkg húsos füstölt szalonna, 2 kg szálas savanyú káposzta, 10-12 db savanyú káposztalevél, 2 fej hagyma, 2-3 tojás, 2-3 gerezd fokhagyma, 3 dl rizs, 2-3 evőkanál libazsír, 2-3 dl száraz fehérbor, só, őrölt bors, őrölt pirospaprika, 2-4 db szárított cseresznyepaprika, kevés olaj, tejföl bőven

Elkészítés: A füstölt csülköt és oldalast előző este beáztatom. Szintén akkor felkockázom a sertéscombot, feldarabolom a sertésoldalast, ezeket sózom, borsozom, lefedve, kevés olajjal meglocsolva másnapig a hűtőben pihentetem. A füstölt szalonnát felszeletelem, bőréig a szeleteket beirdalom, a kolbászt felkarikázom. Mindezekkel másnap, főzéskor nem lesz gondom. Jutalomként meglepem magam egy laza fröccsel.

Eljött a készítés napja, hozzá is látok. Elsőként a füstölt csülköt kicsontozom, tetszés szerinti méretűre, én olyan 2x2 centis kockákra vágom, zsíros és bőrös részeivel együtt. A füstölt oldalast felszeletelem, a szálas savanyú káposztát átöblítem, ha kell, akár kétszer is, a káposztaleveleket szintén átmosom, vastag ereit kivágom, majd mindezeket félreteszem.

Apróra vágom a hagymát, a libazsíron kevés sót hozzáadva megfonnyasztom, beleadom az átöblített rizst, kevés vízzel picit összefőzöm, ne puhuljon túlságosan meg!

A darált húst egy méretes keverőtálba teszem, ráütöm a tojásokat, beleadom a hagymán párolt rizst, az összezúzott fokhagymagerezdeket, sózom, borsozom, és kevés pirospaprikával is meghintem, két dolgos kezemmel alaposan összedolgozom.

Nekilátok a töltelékek készítésének. Kétfélét csinálok, nálunk van, aki káposztalevélbe csomagolva, és van, aki csak úgy, csomagolás nélkül szereti. Vizes kézzel a darált húsos masszámból teniszlabdányi gombócokat formálok, ezek felét belerejtem egy-egy káposztalevélbe, szépen becsomagolva, a többiből csak sima gombócokat formázok. Jó sok lett!

Dzsafi módjára benézek a kredencbe, és előveszem méretes, ovális zománcozott főzőedényemet, ebben készül majd a remekmű! Azt hiszem, most megérdemlek egy laza fröccsöt, töltöm is magamnak!
Jöjjön a második menet! A főzőedényem aljára teszem a szalonnaszeleteket, erre helyezek egy réteget a szálas savanyú káposztából, úgy a negyedét. Lazán, levegősen mehetnek rá a töltelékek, persze vegyesen, ebből és abból is. Közéjük adok az este előkészített, felkockázott sertéscombból, és a felkarikázott kolbászból, de ebbe a rétegbe kerül pár darab füstölt oldalas is. Meghintem pirospaprikával, és meglocsolom 2-3 evőkanálnyi tejföllel, lefedem szálas savanyú káposztával.

Most jön a darabolt füstölt csülökből, bőven, úgy a fele. Ide is kerül töltelék, fele-fele arányban, és a nyers oldalas darabok fele is itt lakik. Beledobom az egyik cseresznyepaprikát is, ne unatkozzon. Pirospaprika szórás lazán és tejföl, majd egy réteg szálas káposzta kerül rá, fedőrétegként.

És ismétlés a tudás anyja, megint, mint az első rétegben: töltelékek, a pörkölthús másik fele, kolbászokkal, füstölt oldalassal, cseresznye paprika ide is kerülhet. Pirospaprika, tejföl megy rá, mindkettő mértékkel, mint eddig. Ezt is lefedem a maradék szálas káposztával, és akkor jön rá minden maradék. Töltelék, nyers oldalas, füstölt csülök, ha maradt még ki kolbász, hús, bármi, azaz minden. Ráöntöm a bort, lazán összerázom – komoly izomerősítő a benne lévők súly miatt – felöntöm vízzel, tetejét meghintem még egyszer pirospaprikával, sózom, borsozom, alaposan meglocsolom tejföllel, lefedem.

Belököm a 150-160 fokra előmelegített sütőmbe, olyan 4-5 órányit hagyom főni saját levében. Nem rántom be, nem habarom. Az idő elteltével keményen belekóstolok, tölteléket, húsokat egyaránt tesztelem, ha kell, még megy vissza fedetten a sütőbe, ha jónak ítélem, akkor fedő nélkül tetejét kicsit rápirítom.

Tálaláskor friss ropogós félbarna kenyeret adok mellé, és persze tejföl sem hiányozhat az asztalról!

Tudom, ez nem kispályás adag, de a töltött káposzta, legalább is ez a formátuma azok közé az ételek közé tartozik, amit minél többször melegítünk fel, annál finomabb lesz! Hát ez frissen, melegen tálalva, de felmelegítve, akár többször melegítve is bizton sikerre számíthat vendégeink körében. Arról nem is beszélve, hogy hűtőben jól tárolható, akár fagyasztható is, így ha váratlan látogatók érkeznek ünnepek alatt vagy között, van mit elővennünk.

Káposztaféléből persze jöhet még akár a szaftos rakott káposzta is.
És akkor a számomra legkedvesebb, karácsony táján általam leginkább favorizált recept, ami szintén halból készül, de mi ezt már két-három nappal az ünnep előtt elkészítjük, mert idő kell hozzá, hogy összeérjen.

Marinírozott hal

Hozzávalók: rántott pontyszeletek (minél több, nálunk olyan 40-50 szelet), 2 kg hagyma, ecet, cukor, só, víz

Elkészítés: A pontyszeleteket annak rendje és módja szerint kirántom, hagyom kihűlni. A hagymákat (közepesek a legjobbak) megpucolom, félfőre vágom, száljaira bontom. Egy méretes fazékban (olyan 10 literes) ecettel, cukorral, kevés sóval salátalevet készítek, kellemesen savanykás kell legyen. Beleadom a hagymát, összeforgatom a lében, majd óvatosan, ne törjenek, belehelyezem a rántott, kihűlt halszeleteket. Lefedem fedővel, egy, de inkább két napig állni hagyom, hogy jól összeérjen.

Nekem ez a fogás a kedvenc karácsonyi ételem, képes vagyok megenni belőle 2-3 szeletet akár reggelire, de délben és este is rájárok. Amíg tart, én szinte nem is eszem mást ilyenkor. Ne ijedjetek meg, a sötétbarna panír egész világossá válik, de a hal húsa zamatos, teljesen omlós lesz.
Az ecetes-hagymás lé kifejezetten segíti az emésztést, és jótékony hatással van az ilyenkor általában túlterhelt gyomor regenerálásában, és persze az esetleges macskajaj ellen is hatékony! Én pontyszeletekből készítem, de aki nem kedveli a szálkás halakat, azoknak ajánlom a pangasius (cápaharcsa) filét hozzá.

Szerepel még a menünkben burgonyasaláta is, sima, ecetes-hagymás kivitelben, de a majonézes, keménytojásos változat és a majonézes krumplisaláta is, ez általában évente változik.

Mások asztala

Ilyentájt népszerű étel a pulyka, Dzsafi remeke a Tejszínes-pezsgős pulykamell is sokaknál az asztalra kerülhet. De van még más receptünk is…

Narancsos-gyömbéres pulykamell

Hozzávalók: 60 dkg filézett pulykamell, 2-3 evőkanál libazsír, 2 dl félszáraz fehérbor, só, őrölt rózsabors. A mártáshoz: 2 evőkanál vaj, 2 dl frissen facsar narancslé. A mázhoz: 4-5 evőkanál narancslekvár, 2 gerezd fokhagyma, szójaszósz, 2 evőkanál brandy, őrölt gyömbér

Elkészítés: A pulykamellet centis szeletekre vágom, sózom, frissen őrölt rózsaborssal fűszerezem, serpenyőben a libazsíron mindkét oldalán átsütöm, a borral felöntve párolom, zsírjára sütöm (a serpenyőt félreteszem, még szükségem lesz rá).

A hozzávalókból elkészítem a mázat: a fokhagymagerezdeket összezúzom, hozzáadom a narancslekvárt, a szójaszószt, a brandyt és a gyömbért, ezeket jól összekeverem. A hússzeleteimet beleforgatom a mázba, egy sütőtálba teszem őket, szépen egymás mellé, és alufóliával lefedve 20 percre benyomom a 200 fokosra előmelegített sütőbe. Az idő elteltével leveszem a fóliát, további öt percig sütöm.

A hússzeleteket tálra emelem, melegen tartom. A sütőedényben maradt szaftot átkanalazom a serpenyőmbe, ráöntöm a narancslevet, kiforralom, majd a vajjal sima mártássá varázsolom.

Tálaláskor 2 szelet húst adok egy tányérre, rákanalazok a mártásból, köretként hercegnőburgonyát szervírozok mellé.

Hercegnőburgonya, sajttal gazdagítva

Hozzávalók: 50 dkg rózsaburgonya, 15 dkg reszelt trappista sajt, 1 dl tejszín, 3 tojás sárgája, só, őrölt fehér bors, gyömbér, szerecsendió.
Elkészítés: A krumplit meghámozom, felkockázom, sós vízben puhára főzöm. Leszűröm, burgonyanyomóval áttöröm. Hozzáadom a reszelt sajtot, a tejszínt, a vajat és a fűszereket, villával alaposan összedolgozom, ízlelem, ha kell, utána fűszerezem.

A burgonyapüré szerű masszát habzsákba töltöm, sütőpapírral bélelt tepsibe kis gúlaszerű halmokat nyomok belőle. 200-210 fokosra előmelegített sütőben aranybarnára sütöm.

Kapros lazacfilé

Hozzávalók: 1 kg lazacfilé, 1 csokor kapor, 5 gerezd fokhagyma, 3 db közepes lime, 2 dl extra szűz olívaolaj, só, őrölt fehérbors

Elkészítése: A lazacfilét felszeletelem, kisujjnyi szeletekre, gyengén sózom, megszórom őrölt fehérborssal, félreteszem. A fokhagymagerezdeket fokhagymaprésen átnyomom, a kaprot apróra vágom.

Egy nagyobb jénai tálba öntöm az olívaolajat, hozzáadom az alaposan kifacsart lime-ok levét, belekeverem az összezúzott fokhagymát és a kaprot, jól összedolgozom az egészet. Ebbe a páclébe helyezem a lazacszeleteket, fóliával letakarom, egy éjszakát a hűtőben pihentetem.

Készítéskor egy serpenyőt felmelegítek, ebben sütöm át a pácolt lazacszeleteimet, mindkét oldalukon, omlós puhára. A serpenyőbe nem teszek külön zsiradékot, elegendő az, ami a pácléből a szeleteken maradt.
Leginkább friss saláta illik hozzá, de bármilyen kedvünkre való köretet is adhatunk mellé.

Vadat kedvelők asztalra adhatják az igazán ünnepi fogásnak számító Fácánmell Gróf Széchenyi módon fogást, de igazi ínyencek ne feledjék az Almás-balzsamecetes libamájpástétomot, vagy az Ínyenc marhafelsál kertész módon receptet.

Végezetül gondoljunk két recept erejéig vegetáriánus barátainkra is, hisz az ünnep mindenkinek ünnep.

Krémsajtos avokádósaláta

Hozzávalók: 2 db avokádó, 1 db tömlős natúr krémsajt, 10 db olívabogyó, 1 db kisebb chili (vagy kápia) paprika, 1 db TV paprika, snidling, őrölt gyömbér, só, őrölt fehérbors, citromlé

Elkészítés: Az avokádókat negyedekre vágom, magját egy vékony pengéjű késsel eltávolítom, héjától a szeleteket megszabadítom, majd vékonyra felszeletelem húsát. A paprikákat felszeletelem, majd felkockázom, a snidlinget apróra vágom, az olívabogyókat félbe, majd vékony szeletekre darabolom.

A krémsajtot egy keverőtálba teszem, beleadom az avokádódarabokat, csakúgy, mint a felaprózott paprikákat, snidlinget és olívabogyót. Sózom, fűszerezem gyömbérrel és fehérborssal, frissen facsart citromlevet is adok hozzá. Alaposan összedolgozom, legalább egy-két órára hűtőben érlelem össze.

Tálaláskor frissen őrölt színes borssal és olívabogyóval díszítem.

Fehérboros brokkolifelfújt

Hozzávalók: 1 db közepes brokkoli, 3 evőkanál vaj, 3 db tojás, 2 dl száraz fehérbor, 4 evőkanál szitált liszt, 2 dl főzőtejszín, só, őrölt fehérbors

Elkészítés: A brokkolit rózsáira szedem, lobogó sós vízben puhára főzöm. Leszűröm, a borral felöntve merülő turmixszal pépesítem.
Egy nagyobb lábasban felmelegítem a vajat, a lisztet hozzáadva világos, csomómenetes rántást készítek, amibe lassan, több részletben állandó kevergetés közben beleadagolom a tejszínt. Közepes tűzön besűrítem. Nagyon fontos, hogy csomómenetes legyen!

A tűzről lehúzva hagyom kissé hűlni, majd óvatosan hozzákeverem a tojássárgákat és a fehérboros pépesített brokkolit. Sózom és borsozom, összedolgozom. Közben a tojásfehérjéket kevés sóval sűrű habbá verem, apránként a brokkolis masszámhoz adom, óvatosan átkeverve.

Kivajazok, gyengén lisztezek egy sütőtálat, ebbe adagolom brokkolis költeményemet, szépen eloszlatom a tálban, ami akkora kell, hogy legyen, hogy csak félig, háromnegyedig teljen meg. 160-170 fokosra előmelegítem a sütőt, egy nagyobb tepsiben az aljába vizet teszek, a brokkolis sütőtálamat efölé helyezem a rácsra, légkeveréssel 20 perc alatt készre sütöm.

Gondolom, mindenkinek feltűnt, nem ajánlottam desszerteket, süteményeket, édességeket. Úgy érzem, nem az én tisztem, nem dicsekszem más tollával. Aki olvassa írásainkat, tökéletesen tisztában van azzal, hogy mi nem jeleskedünk sütési fronton (húsok sütése persze kivétel).

Nálunk is kerül az ünnepekkor az asztalra bejgli, zserbó, sajtos rúd, pogácsa, de ilyen receptekkel mi nem igazán szolgálhatunk (párom remekül készíti ezeket). Javaslom, aki még nem döntötte el, mit süssön az ünnepekre, keresse fel Ekesandi, Habliliom, Jabaki2, Simonani vagy akár Gaby53 Mindmegettés profilját, mindegyiküknél remek sütiket talál!
Mai szösszenetünk természetesen a teljesség igénye nélkül, kizárólag figyelemfelkeltő, saját szokásainkat, ételsorunkat, ízvilágunkat bemutató szándékkal készült, remélem olvasóink örömére.

Kellemes ünnepi előkészületeket, bevásárlást, és örömteli, boldog napokat mindenkinek!

Szép napokat mindenkinek!

Ezek is érdekelhetnek